Konserttiarvostelut    |   Konserttiarvostelu

Lattaribileistä lyhyt huipennus – Salosen seuraaja osaa jo säädellä voimiaan

Gustavo Dudamel ja Simón Bolivar -orkesteri Venezuelasta palasivat Juhlaviikoille sävykkäämpinä ja rauhallisempina

Klassinen Helsingin juhlaviikot. Kapellimestari Gustavo Dudamel ja Simón Bolívar -orkesteri Musiikkitalossa perjantaina. – Desenne, Villa-Lobos, Ravel.

Huh, mikä runsaudensarvi Helsinki juuri nyt on klassisen musiikin ystävälle!

Kesäkuukausina Musiikkitalo möllöttää turhan tyhjänä, mutta torstaina pianovirtuoosi Lang Lang (s. 1982) hurmasi yleisön Radion sinfoniaorkesterin solistina ja perjantaina venezuelalainen kapellimestari Gustavo Dudamel (s. 1981) esiintyi Musiikkitalossa Simón Bolivar -orkesterinsa kanssa tismalleen samaan aikaan, kun hänen edeltäjänsä Los Angelesin filharmonikkojen johdossa eli Esa-Pekka Salonen johti Elektraa Kansallisoopperassa!

Dudamel ja hänen orkesterinsa ovat José Antonio Abreun 1970-luvulla Venezuelassa käynnistämän epäpoliittisen El sistema -musiikkikoulutusohjelman hienoimpia hedelmiä.

Abreu loi systeemin sosiaaliseksi projektiksi tarjoten slummienkin lapsille turvallista iltapäivätoimintaa musiikkikoulutuksen merkeissä. Näin saatiin valtava harrastajapohja, jonka huiput Abreu kouli kansainvälisiksi tähdiksi. Systeemi teki tähänkin toimittajaan melkoisen vaikutuksen vuonna 2008 Caracasissa. (Lue lisäksi Abreun haastattelu tästä arkistolinkistä).

Dudamel teki nopean läpimurron juuri noina vuosina. Hän säteili ja roiski samanlaista musiikillista energiaa kuin Lang Lang yhä tekee. Simón Bolívar -nuoriso-orkesteri eli nykyinen Simón Bolívar -orkesteri sai silloin klassisen musiikin svengaamaan – varsinkin Leonard Bernsteinin Mambon, kuten suomalaisetkin saattavat Juhlaviikkojen 2008 esityksestä muistaa (vastaava konserttiesitys on kuultavissa tällä videolla):

Nyt ei mamboiltu. Musiikkitalon lavalle asteli kahdeksan vuotta vanhempi ja paljon rauhallisempi Dudamel. Itse asiassa hän vaikutti aluksi melkein muumiolta Lang Langin edellisillan rakastettavaan touhotukseen verrattuna.

Mutta täytyyhän maestron jo osata säädellä voimiaan, joita kuluttavat niin Los Angelesin filharmonikot, työ Venezuelassa kuin pitkät mannertenväliset lennot Euroopan keskuksiin. Itse johtaminen oli entistä sävykkäämpää.

Konsertti alkoi aivan rauhallisesti El sisteman kouliman sellisti-säveltäjä Paul Desennen Hipnosis Mariposalla. Noin kymmenen minuutin teos on helppoa, vaan ei halpaa musiikkia, jossa Simón Diazin laulu El Becerrito (La vaca Mariposa) on lähtökohtana makoisalle orkesterikäsittelylle. Kappaleen loppupuolella leppeät melodiat ja viehkeä keinahtelu yhdistyvät venezuelalaisten lintujen sirkutukseen.

Heitor Villa-Lobosin Bachianas brasileiras nro 2 jatkoi tärkeilemätöntä tunnelmaa. Dudamel ei liiemmin innostunut edes Toccatasta, joka kuvaa ”brasilalaisen maalaismiehen pikkujunaa”. Orkesterin sointi oli mitä miellyttävin.

Ja voi miten kauniisti orkesteri soitti väliajan jälkeen Maurice Ravelin Daphnis ja Chloé -sarjaa nro 2! Olen yhä hyvin ihastunut tämän orkesterin lämpimän pronssisiin ja Caracasin iltaruskon väreissä kylpeviin vaskisointeihin. Nyt myös ranskalaiset impressiot syntyivät mitä kauneimmin ja luontevimmin.

Dudamel teki hallitut huipennukset niin Daphnis-sarjan bakkanaliin kuin Ravelin La Valsen loppuun, jossa ensimmäisen maailmansodan kauhut tuntuvat tekevän selvää menneen maailman ihanista valssimuistumista. Esitykset olivat tasapainoisia, ilman mitään nuoruuden reuhtomista. Itse asiassa huipennukset olisivat saaneet olla jopa hitusen järisyttävämpiä!

Orkesterin taso vaihtui erinomaisesta kohtalaiseksi, kun ensimmäisenä ylimääräisenä kuultiin Richard Wagnerin Tristan ja Isolde -oopperan huipentavan Lemmenkuolon versio pelkälle orkesterille.

En kokenut Dudamelin pääsevän yhtä pitkälle germaanisen kuin amerikkalaisen ja ranskalaisen musiikin parissa. Oli kuin orkesteri olisi soittanut Wagneria Ravel-tyyliin. Sitä paitsi Lemmenkuolo on vähän irrallinen encore. Se ehkä tarvitsisi ylimääräisenäkin ankkurikseen oopperan alkusoiton. (Voit kuunnella viime vuonna julkaistun näytteen Dudamelin johtamasta Lemmenkuolosta tältä videolta.)

Toisena ylimääräisenä saimme lyhyet lattaribileet, vaikka emme enää Mamboa. Mutta oikein mukavaa oli myös venezuelalaisen Alma Llanera -laulun pohjalta rakennetun viihteellisen orkesterisovituksen soidessa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Gustavo Dudamel ja Simón Bolívar -orkesteri.

Säveltäjä: Paul Desenné, Heitor Villa-Lobos, Maurice Ravel

Esittäjä: Gustavo Dudamel ja Simón Bolívar -orkesteri.

Laji: Klassinen

Paikka: Musiikkitalo

Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää