Konserttiarvostelut    |   Konserttiarvostelu

Kalevi Ahon ritualistinen Sieidi-teos saa adrenaliinin virtaamaan

Radion sinfoniaorkesteri ja lyömäsoitinsolisti Martin Grubinger soittivat taidokkaasti ja saumattomasti.

Klassinen RSO Musiikkitalossa. Joht. Gustavo Gimeno, sol. Martin Grubinger, lyömäsoittimet. – Ives, Aho, Dvořák.

Harvoin sitä hätkähtää ihan oikeasti, kun teos alkaa. Sillä tavalla, että adrenaliinia vapautuu vereen. Mutta kun lyömäsoittaja Martin Grubingerin käsi osui djembeen Kalevi Ahon Sieidissä torstai-iltana, niin kävi.

Sieidi on vuonna 2012 Lontoossa kantaesitetty teos lyömäsoittimille ja orkesterille. Nimi on saamen kieltä ja tarkoittaa pyhää paikkaa. Nopeasti siitä on tullut yksi Ahon soitetuimmista teoksista, syystä.

Sieidi on harvinaislaatuinen teos paitsi soitinkokoonpanonsa – solisti soittaa muun muassa marimbaa, vibrafonia, djembeä, darabukaa ja tom-tomeja – mutta myös intensiteettinsä takia. Se on ehdoton, raju, mystinen, ritualistinen. Ja immersiivinen: lopussa ”sateen ropina” sulkee kuulijan sisäänsä.

Vaikka Sieidi on teos solistille ja orkesterille, torstaina mieleen tuli kamarimusisointi. Grubinger soitti taidokkaasti, eläytyen ja kuunnellen, Gustavo Gimenon johtama RSO hengitti saumattomasti yhteen. Lisää virtuositeettia nähtiin Planet Rudiment -encoressa, jossa Grubinger esitteli, millaisiin temppuihin rumpukapula vääntyy.

Ainoa harmittamaan jäänyt asia oli Sieidin esittely käsiohjelmassa. Viime aikoina keskustelu saamelaiskulttuurin hyödyntämisestä on käynyt kiivaana muun muassa Jenni Hiltusen Grind-videoteoksen takia. Siinä käytetään feikkisaamenpukuja väittäen, ettei teoksella ole mitään tekemistä saamelaisuuden kanssa.

Näin Aho ei väitä ja hyvä niin. Hän on viettänyt pitkiä ­aikoja Lapissa ja inspiroitunut. Inspiraation lähteestä jaetun tiedon soisi kuitenkin olevan pätevää ja ajantasaista.

Niissä harvoissa kohdissa, joissa teoksen nimen merkitystä avataan, se esitetään menneisyyteen kuuluvana asiana. Sieidin kerrotaan tarkoittavan ”muinaisten lappalaisten kulttipaikkaa”, vaikka pyhillä paikoilla on saamelaiskulttuurissa suuri merkitys yhä edelleen ja niiden suojelusta käydään keskustelua koko ajan. Lisäksi monet saamelaiset pitävät ”lappalaista” halventavana terminä.

Konsertin kaksi muuta teosta liittyivät ajankohtaisesti New Yorkiin. Konsertin aloitti Charles Ivesin vuonna 1906 säveltämä Central Park in the Dark, joka kuvaa sitä, miltä kaupunki kuulostaa kuumana kesäyönä keskuspuiston penkiltä muutama kymmenen vuotta ennen sävellyshetkeä.

Torstain esitys antoi paikoitellen vähän hiomattoman vaikutelman. Kontakti Gimenon ja orkesterin välillä ei näyttänyt toimivan yhtä hyvin kuin kahdessa muussa teoksessa.

Illan päätti Antonín Dvořákin New Yorkissa säveltämä, vuonna 1893 kantaesityksensä saanut yhdeksäs sinfonia Uudesta maailmasta. Vaikutteita Dvořák sai mustan väestön sävelmistä ja intiaanikulttuureista (Ives puolestaan Dvořákilta). Sinfonian ensimmäisen osan toinen teema kuulostaa hämmentävästi Swing Low, Sweet Chariot -hymniltä. Säveltäjä kielsi käyttäneensä melodioita suoraan.

Gimenon tulkinta ensimmäisestä osasta oli makuuni turhan hätäinen, rytmi juoksi alta pois. Olisin kaivannut lisää aikaa, pieniä suvantoja paahtamisen keskelle. Muissa osissa tilanne tasoittui. RSO soitti läpi sinfo­nian rouheasti.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Konserttiarvostelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  2. 2

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  3. 3

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  4. 4

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa

  7. 7

   Nainen ja mies rosvosivat tuhansien arvosta viinejä töölöläisravintolasta – poliisi sai epäillyt kiinni kahden kuukauden etsintäkuulutuksen jälkeen

  8. 8

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  9. 9

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  10. 10

   Yli 2,5 miljoonan lisäkorvauksia hakeva Anneli Auer kuvaili oikeudessa, miten suhde lapsiin mureni – ”Toivon vaan, että tämä olisi ohi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää