Konserttiarvostelut    |   Konserttiarvostelu

Maisemakuvia Suomesta -levyn tasavuosia juhlittiin instrumentaalimusiikin iloisessa illassa

Anssi Tikanmäki marssitti lavalle enemmän kuin yhden orkesterin

Jazz. Anssi Tikanmäen Orkesteri Tavastialla.

Itse asiassa Anssi Tikanmäki marssitti lavalle puolitoista orkesteria, kun osa muusikoista pysyi lavalla, osa vaihtui. Tikanmäen selvitykset sävellystensä synnystä, levytyksen historiasta ja soittajienkin vaiheista rytmittivät onnistuneesti kaksituntista konserttia.

Juhlistettiin Tikanmäen albumin Maisemakuvia Suomesta ilmestymisen 35-vuotisjuhlia. Uusintapainoksen myötä levy saavuttaa juuri oman aikansa kunnioitettavan kultalevyrajan 25.000 kappaletta, ja on jo kaikkien aikojen myydyin teemallinen suomalainen instrumentaalilevy.

Konsertin dramaturginen draamankaari rakentui kauaskantoisesti. Alkupaloina esiteltiin suomalaista luonnon- ja mielenmaisemaa kuvailevan teoksen tarttuvia ja rakastettuja perusteemoja. Sitten Tikanmäen nykyinen orkesteri soitti hänen myöhempää säveltuotantoaan, kunnes lopuksi kuultiin koko kahdeksanosainen klassikkoalbumi, osat yleisöystävällisesti hieman eri järjestyksessä.

Teosta esittämään saapui joukko levyllä soittaneita huippumuusikkoja, monet Tikanmäen tuonaikaisia opiskelutovereita. Esa-Markku Juutilaisen, Reijo Karvosen, Pentti Lahden, Peter Lerchen ja Teemu Salmisen lisäksi esityksessä vieraili Seppo Hovi haitaristina.

Kun myös säveltäjän nykyinen kokoonpano pursuaa ammatillista monipuolisuutta, ankkureinaan rumpali Sami Kuoppamäki ja basisti Juuso Nordlund, joutui miettimään olikohan Tavastian lavalla koskaan seissyt kerralla yhtä valtavaa määrää pedagogista kokemusta ja musiikin opettamisen historiaa.

Kunnianarvoisten veteraanien aikoinaan muodostamaa Ikaros-bändiä moitittiin ”akateemisuudesta”, mutta moisia kerettiläisyyden tuntoja ei täyden Tavas­tian lähes käsinkosketeltavaan tyytyväisyyteen mahtunut.

Tikanmäen milloin romanttisesti maalaileva milloin kekse­liäästi kujeileva musiikki yksinkertaisesti puhuttelee edelleen, mikä tuli iloisesti todistetuksi. Sävelkynän jäljestä saa olla ylpeä, ihan kansallisestikin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Konserttiarvostelut
 • Musiikki
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää