Konserttiarvostelut

Apulanta näytti perjantain keikalla, että se on ottamassa paikkaa suomirockin kaapin päällä

Jäähallikeikan erikoisin ohjelmanumero oli roomalaistyyppisissä vaunuissa läpi katonrajan viuhunut keihäänheittäjä Seppo Räty.

Konsertti. Apulanta Helsingin Jäähallissa 20.1.

Apulannan kahden keikan jäähalliviikonlopun avausillan olisi voinut toteuttaa sellaisenaan vaikka stadionilla.

Lava oli sisustettu jonkinlaiseksi mystiseksi satumetsäksi, joka paljastui ensimmäisen väliajan jälkeen kolmikerroksiseksi.

Toiseksi ylimmässä kerroksessa paukutti settiään rumpali Sipe Santapukki, kun taas ylimmälle piippuhyllylle, aivan hallin katon tuntumaan, kipusi toisinaan kapellimestaroimaan laulaja-kitaristi Toni Wirtanen.

”Näistähän ei saisi puhua ääneen, mutta toi Sipen viritelmä maksoi suunnilleen omakotitalon verran. Joten toivottavasti sulla Sipe on edes hauskaa siellä ylhäällä”, Wirtanen virnuili.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pyrotekniikassa ja valoshowssa ei niissäkään oltu säästelty. Tulisuihkut viuhuivat pelottavan läheltä soittajien kasvoja ja erilaisten valojen ilotulitus oli varmasti vaaraksi kaikille epileptikoille.

Kaikki oli kuin luotu alleviivaamaan sitä, että liki koko neljännesvuosisadan kestäneen uransa ajan suurta suosiota nauttinut heinolalaisyhtye on nyt ottamassa lopullista paikkaansa suomirockin kaapin päältä.

Apulannan nykyinen mollivoittoinen ja metallinen soundi yhdessä Wirtasen pääosin erilaisia ahdistustiloja erittelevien tekstien kanssa luo kovin vakavan tunnelman niin levyillä kuin konserteissa. Jäähallikeikka ei ollut poikkeus, eikä vaikutelmaa keventänyt edes lavamaskeerauksen leikillisyys.

Illan mittaan kävi kuitenkin selväksi, että vakavuus ja tosikkous eivät ole Apulannan kohdalla väistämättä synonyymeja. Viimeistään siinä vaiheessa kun entinen keihäänheittäjäsankari Seppo Räty hilautui Hiekka-hitin introna roomalaistyyppisissä vaunuissa läpi hallin katonrajan, jonkinlaiseksi Julius Caesariksi puettuna ja heiluttaen kättään yläilmoista kuin alamaisilleen, oli nauru vaikea saada pysymään vatsanpohjassa.

Hetkessä oltiin Apulannan suosion perimmäisten syiden äärellä. Ilman Seppo Rätyä vankkureissaan ei aina olisi helppoa sanoa, milloin Apulanta on täysin tosissaan, milloin pelkästään sarkastinen.

Monille tämän kysymyksen – siis viime kädessä Wirtasen kryptisten aivoitusten – selvittäminen lienee tärkeä osa Apulanta-fanitusta.

Nopealla vilkaisulla yleisöön kävi kuitenkin selväksi sekin, että monet samaistuvat Wirtasen tuskaa ja turhautumista resonoiviin teksteihin ilman minkäänlaisia suodattimia. Apulanta ei ole enää mikään teinisuosikki, ja läpi konsertin yleisössä näkyi satoja hurmoksessa mukana laulavia ja liikutuksesta kostuneita kolme-nelikymppisiä kasvoja.

Yhtyeen nykyinen nelimiehinen livekokoonpano on soitannollisesti yhtyeen uran vahvin. Aivan uudenlaista muusikkoutta ja rokkitähtikarismaa ryhmään tuo etenkin nykyinen basisti Ville Mäkinen. Tältä kuultiin myös kokonaisuutta nasevasti maustanut kontrabasso-show, jonka myötä touhu taittui villisti piiskanneeksi psychobillyksi.

Yhtä oleelliseksi elementiksi paljastui energisesti esiintynyt ja Flying-V-kitaraansa pontevasti kurittanut keikkakitaristi Pauli Oscari. Hänen työskentelynsä oli tärkeä soundin muhkeuttaja varsinkin kaikkein raskaammissa ja metallisimmissa kappaleissa.

Apulannan runsaan tuotannon voi vähän kärjistäen sijoittaa kahteen pääkategoriaan: 1990-luvun melodisiin punkpop-ralleihin sekä viidentoista vuoden takaisesta Heinola 10 -levystä lähtien entistä hanakammin sijaa vallanneeseen raskaaseen rockiin, jossa kuuluu enemmän metallin eri tyylien kuin punkin vaikutus.

Ensinmainituista kuultiin odotetusti kaikki ”Apis-klassikot”, joista erityisesti Mitä kuuluu ja Mato myllyttivät yleisöstä yhtä nyrkit pystyssä tanssivaa lihamerta.

Suomalaiselle rockyhtyeelle tunnusomaiseen tapaan Apulanta on ikääntyessään sovittanut raskaan mättönsä osaksi myös entistä enemmän silkkaa iskelmällisyyttä.

Tästä vain yksi esimerkki oli konsertin loppupuolelle säästelty toissavuotinen Valot pimeyksien reunoilla -kappale, yksi Apulannan myöhäiskauden sävellyksellisistä täysosumista.

Sen aikana saattoi hairahtua kuvittelemaan, että kappale on suorastaan sävelletty yhtyeen suuruuden ehdoilla; akustisesta balladista täysmittaiseksi stadionpopiksi kasvava kappale on kuin luotu halli- ja festivaalikeikoilla yhdessä yleisön kanssa huudettavaksi. Mahtipontisen kertosäkeen voisi tarvittaessa heittää sellaisenaan vaikka gregoriaanisen kuoron esitettäväksi.

Nyt ei kuultu kuoroja, mutta epäselväksi ei jäänyt, etteikö lavalla olisi ollut suuri suomalainen rockyhtye, tekemässä sitä, mitä se on tarkoitettu tekemään, niin hyvin kuin se osaa.

Sillä hetkellä ylimääräisillä show-tempuilla ei olisi ollut mitään virkaa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Konsertit
 • Apulanta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  9. 9

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  10. 10

   Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hirviöt juoksevat Helsingin kaduille lauantaina kello 13 – HSTV näyttää karmaisevan halloweenjuoksun suorana
  3. Erittäin voimakas taifuuni lähestyy Japania – sääolosuhteiden on arvioitu vaikuttavan äänestys­aktiivisuuteen sunnuntaisissa vaaleissa
  4. Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielen­osoitukset ovat alkamaisillaan Tampereella – ”Poliisi tarkkailee tilannetta”
  5. Sähköratavaurio Tikkurilassa sekoittaa pääkaupunkiseudun lähijunaliikennettä – kaukojunat Helsingin ja Tampereen välillä voivat myöhästyä jopa 40 minuuttia
  6. Luottamus poliisiin ehkäisee levottomuuksia – Mitä Suomessa voitaisiin oppia Ruotsissa tehdyistä virheistä?
  7. Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa
  8. Tunti sitten
  9. Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen
  10. Slovakialaisen tanssiteatterin lumoava Carmen on ennätysmäisen eroottinen
  11. Kanadan pääministeri Trudeau arvosteli Quebecin huivikieltoa, joka on tiettävästi Pohjois-Amerikan ensimmäinen – ”Hallinnon ei kuulu kertoa naiselle, miten hänen pitäisi pukeutua”
  12. Taitava ja runollinen esikoisromaani kertoo lapsesta, jolla on yksi jalka Suomessa, toinen sosialismin krapulaa potevassa Romaniassa
  13. Näytä lisää