Konserttiarvostelut    |   Konserttiarvostelu

Rockruhtinaaksi pukeutunut nykyajan Paganini lumosi hivelevällä sointihehkulla

Viulisti Nemanja Radulović näytti taiturimaiset temppunsa.

Klassinen

Helsingin kaupunginorkes­teri Musiikkitalossa. Ludovic Morlot, kapellimestari, Ne­manja Radulović, viulu. – Beethoven, Chausson, Ravel, Tobin, Prokofjev.

Serbialainen viuluvelho Nemanja Radulović yllättää ja ällistyttääkin astuessaan konserttilavalle. Rock-aikakauden Paganinin raflaava pukeutumistyyli, tumma hipiä ja valtava musta hiuspöheikkö saavat hänet näyttämään viime vuonna edesmenneen rokkiruhtinaan Princen pitemmältä versiolta.

Kun Radulović alkoi soittaa Ernest Chausson’n Poème-orkesterirunoelmaa, hän lumosi heti viulunsa haikean kauniilla, soljuvan unelmoivalla soinnilla. Hänellä on taito saada ranskalainen 1843 rakennettu Vuillaume-viulu laulamaan hivelevän romanttisesti ja kantamaan täysin pakottomasti.. Hiljaisimmatkin sävyt liitelivät kuuluvasti joka puolelle salia.

Jos kuulija tunsi olonsa au­tuaan surumieliseksi, se oli Radulovicin tarkoitus. Hän haluaa soitollaan välittää kuulijoille tunteita. Musiikkihan vaikuttaa ensimmäiseksi juuri aivojen tunnekeskuksiin, mikä on havaittu eri aivotutkimuksissa.

Ranskalainen Ludovic Morlot’n johtamasta HKO:sta nousi rauhallisia romanttisia tunneaaltoja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Taituritemppunsa Radulović näytti Ravelin Tziganessa, jossa orkesterilla oli joskus vaikeuksia pysyä hänen huimassa kyydissään.

Soolojohdannossa Radulovic herkutteli käheän karhealla mustalaisviulusoinnilla. Kun orkesteri tuli leikkiin mukaan, Radulović loihti häikäisevän rikkaan sointispektrin tässä virtuoosisirkuksessa.

Kapellimestari Morlot todisti monipuolisen tyylituntemuksensa sekä hiotun ja tarkan johtamistekniikkansa. Ensimmäinen teos Beethovenin Prometheus-alkusoitosta soi klassisen selkeästi, mutta se kaipasi prometaanista taistelumieltä.

Päätösnumerossa, Prokofjevin tulisessa kolmannessa sinfoniassa Morlot näytti, että hän pystyy lataamaan orkesteriin mahtavaa voimaa. Viulut syttyivät upeaan tulenleimuun, ja koko orkesteri hehkui ja iski terävän ja räikeänkin värikkäänä musiikin demonisessa kulussa. Samalla klassiset rakenteet hahmottuivat lujina.

Ranskalaisen Yann Robinin Ashes-teoksessa (2015) musiikki kirkui ja ärjyi aluksi raivoavia tulenliekkejä, kunnes paloi poroksi. Jännittävä hiljainen jakso oli kuin kuhiseva kemiallinen prosessi suuressa musiikillisessa soluviljelmässä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää