Tanssiarvostelut    |   Tanssiarvostelu

Nuorten ja kokeneiden koreografien ilta antaa oivan katsauksen nykybaletin suuntauksiin

Kansallisbaletissa esitetään yhden illan aikana neljä erilaista tanssiteosta

Tanssi Liikkeen legendat Kansallisoopperassa: Episode 31, koreografia Alexander Ekman; Little Monsters, koreografia Demis Volpi; If to Leave is to Remember, koreografia Carolyn Carlson; Jord, koreografia Jorma Uotinen.

 

Mahtipontisesta nimestään huolimatta Kansallisbaletin uutuus Liikkeen legendat tarjoaa oivan katsauksen nykybaletin suuntauksiin.

Illan kaksi ensimmäistä koreografia, Alexander Ekman ja Demis Volpi ovat nuoria, Suomessa ennen näkemättömiä tekijöitä. Illan päättävät Carolyn Carlson ja Jorma Uotinen ovat puolestaan molemmat vaikuttaneet syvästi suomalaisen tanssin kehitykseen.

Esityksiä on kuukauden aikana kaikkiaan yhdeksän.

Ruotsalaisen koreografin Alexander Ekmanin koreografia Episode 31 sai ensi-iltansa New Yorkissa viisi vuotta sitten. Se alkaa videolla, jossa Kansallisbaletin tanssijat tekevät tanssillisia täsmäiskuja eri puolilla Helsinkiä ja kertovat teoksen työstämisestä.

Kodikkaan jalkalampun edestä lähtee hidastetulle vaellukselleen pukuun sonnustautunut mies samalla kun musta esirippu kohoaa ja paljastaa voimallisesti liikehtivän ja ääntelevän tanssijakunnan. Esityksen elementit sekoittuvat ja aaltoilevat. Mukaan tulee vielä luettua runoutta ja käsitteellisiä tekstejä.

Energinen nuorisokollektiivi muodostaa teoksen rikkaan keskiön. Sitä kiertää lähes huomaamatta harmaapukuinen mies kuin omassa aikaulottuvuudessaan. Erik Satien haikean pianomusiikin säestyksellä mies päätyy lähtöpisteeseen jalkalamppunsa viereen. Hälisevä kollektiivi katoaa pois.

Niin ikään viisi vuotta sitten ensiesityksensä saanut argentiinalaissyntyisen Demis Volpin lyhyt duetto Little Monsters on aiheeltaan loppuun kaluttu. Satojen muiden balettiduettojen tavoin sekin kertoo sen tavallisen tarinan: On mies, nainen ja rakkaus, mutta rakkaus onkin, ah, niin vaikeaa. Elviksen ikivihreiden tahdissa oikutellaan, riidellään, sovitaan ja erotaan.

Teoksen vahva puoli on kuitenkin sen muoto. Se toteutetaan tiukan tyylitellysti ja jopa oikeasti aistillisesti.

Mahtavaa, että Carolyn Carlsonin teos nähdään pitkästä aikaa taas Kansallisbaletin ohjelmistossa. Carlson on niitä tekijöitä, jotka ovat levittäneet amerikkalaista modernismia Eurooppaan. Hän on luonut tanssista aivan oman synteesinsä.

Nyt nähtävä If to Leave is to Remember sai kantaesityksensä Münchenissä vuonna 2006.

Mukana on paljon Carlsonille leimallisia aineksia. Minimalistishenkisen liikkeellä maalailun ja hulmahtavien hahmojen rinnalle ilmestyy moniselitteisiä, mieleenpainuvia kuvia. Unen logiikan tavoin kokonaisuus tuntuu kuitenkin täysin luonnolliselta.

Lisäbonuksena teoksen musiikkina kuullaan Philip Glassin minimalismia live-jousikvartetin esittämänä.

Päätöksenä nähdään illan ehkä odotetuin teos, Jorma Uotisen kymmenisen vuotta sitten Kööpenhaminan baletissa esiesityksensä saanut mutta meillä ennen näkemätön ryhmäteos Jord.

Apocalyptican voimamusiikin äänimaailmassa miesryhmä polkee punaista multaa ja kurkottaa siitä ylös yltiödramaattisia asetelmia muodostaen.

Vision silaa Mikki Kuntun valosuunnittelu, joka sijoittaa tapahtumat milloin karrelle polttavaan kuumuuteen, milloin maan mylläävään rankkasateeseen. Kansallisbaletin tanssijoilla riittää työtä sisäistää näinkin erilaisten koreografien liikekielet.

Kokonaisuudella on onneksi vielä aikaa asettua.

Oikaisu 23. helmikuuta kello 9.30: Tanssiarvostelussa mainittiin virheellisesti, että koreografi Alexander Ekmanin teoksia ei ole aikaisemmin nähty Suomessa. Hänen videotanssiteoksensa 40M Under on kuitenkin nähty Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla vuonna 2010 ja Hubbub-koreografia seuraavana vuonna. Lisäksi Lappeenrannan balettigaalassa on nähty vuonna 2014 duetto Ekmanin baletista Cacti.

Liikkeen legendat

Paikka: Kansallisooppera

Koreografia: Alexander Ekman, Demis Volpi, Carolyn Carlson, Jorma Uotinen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanssiarvostelut
 • Baletti
 • Tanssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää