Teatteriarvostelut

Näyttämön valtias halkeaa kahteen osaan

Andriy Zholdakin Mefisto kertoo itsekkyytensä ja ahneutensa hajottamasta ihmisestä.

Tilaajille

Mefisto. Uppsala stadsteater. Sovitus, ohjaus ja lavastus Andriy Zholdak, lavastus ja puvut Tatjana Dimova, sävellykset Vladimir Klykov. Rooleissa mm. Eli Ingvarsson, Victor Trädgårdh, Andrea Björkholm, Mathias Olsson, Anna Thiam, Viveca Dahlén.

Näyttämön valtias halkeaa kahteen osaan Uppsala. "Mitä te haluatte nähdä?" huutaa teatterinjohtajaa näyttelevä Mathias Olsson kiihtyneenä Uppsalan kaupunginteatterin yleisölle. "Te haluatte komediaa, operetteja, musikaaleja! Mutta me haluamme käsitellä vakavia asioita, tärkeitä asioita! Me emme ole robotteja!" Sitten hän paljastaa yleisölle takapuolensa.

Klaus Mannin

Mefisto käsittelee vakavia ja tärkeitä asioita. Näytelmää esitetään Euroopassa paljon, mutta jostain syystä sitä ei ole sovitettu yhdellekään suomalaiselle näyttämölle.

Vuonna 1936 julkaistun romaanin päähenkilö on näyttelijä Hendrik Höfgen, joka myy itsekunnioituksensa ja ihmissuhteensa nousevalle kansallissosialismille saadakseen parempia rooleja ja enemmän yleisöä. Hahmon esikuvana on ollut näyttelijä Gustaf Gründgens, jonka poika vei teoksen myöhemmin oikeuteen. Kirja kiellettiin Länsi-Saksassa vuosiksi.

Ensimmäistä kertaa Ruotsissa ohjaava Andriy Zholdak käsittelee varsin vapaassa sovituksessaan Höfgeniä näyttelijänä ja taiteilijana, mutta myös viitteellisesti tätä aikaa elävänä, monia asioita ahnehtivana itsekkäänä ihmisenä.

Inhimillisyyden raadollisia puolia kuvataan esityksessä osin konkreettisilla efekteillä, kuten verellä ja hiellä, sisäelimien sylkemisellä ja uudelleen syömisellä, sperman nielemisellä, ulostamisella.

Se purkautuu myös kuumeisena vauhtina, vimmaisena äänenkäyttönä ja pakonomaisina toistoina. Ne tuskin provosoivat, mutta saattavat hyvinkin turruttaa katsojansa. Kolme tuntia - se ei ole Zholdakin ohjaukseksi paljon - tuntuu pitkältä.

Keinot ovat tuttuja monesta Zholdakin aiemmasta ohjauksesta, myös Turun kaupunginteatterin unohtumattomasta Anna Kareninasta, johon Mefisto tuntuu viittaavan useissa yksityiskohdissaan. Ratkaisevin ero on siinä, että Uppsalassa esitys ei kuitenkaan, ankarasta yrityksestä huolimatta, yllä katsojan tunteisiin.

Kuvat ovat surrealistisia ja metaforat monin paikoin äärettömän kiinnostavia (helmillä täytetty nainen, peiliin tai esirippuun katoavat ihmiset), kuin suoraan joko päähenkilön tai ohjaajan alitajunnasta. Ne jäävät kuitenkin vain kuviksi näyttämölle. Näin silloinkin, kun Höfgenin himoitsema musta Venus ( Anna Thiam) rikkoo rampin, kulkee puolialastomana penkkirivien välissä ja huutaa "Neekeri teatterissa!" Näyttämöä hallitsee valtava portaikko, jolla pyyteitään peittelemättömät ihmiset kiipivät ja ryntäilevät saadakseen haluamansa.

Mukana on myös ohjaajan visuaalisia tavaramerkkejä, kuten täytettyjä eläimiä: ihminen yrittää hallita villiä luontoa, jonka kauneutta hän jäljittelee ja jonka hän tappamalla kuvittelee saavansa omakseen. Akvaariossa kelluu kuollut kala, kenties teatteri tai taide tai Hendrik Höfgenin sielu, johon yksi jos toinenkin yrittää puhaltaa hengen.

Kiinnostavinta

Mefistossa on sen kirjaimellisesti kahtiajakautunut päähenkilö. Hendrik Höfgreniä esittää yhtä aikaa kaksi eri näyttelijää. Komea ja kopea Victor Trägårdh, joka smokissaan näyttää James Bondilta, edustaa Höfgenin päivätajuntaa ja paraatipuolta, mutta myös opportunistista kuorta, joka himoitsee suurinta mahdollista ihailijakuntaa. Notkea Eli Ingvarsson on piilotajunta eli taiteilija Höfgenin sisällä, hänen lahjakkuutensa todellinen lähde.

Alkuun nämä kaksi ovat yhtä, mutta mitä pitemmälle Höfgenin moraalinen rappio etenee, sitä selvemmin puolet eroavat toisistaan ja tuovat erimielisyytensä myös äänekkäästi julki. On kiehtovaa seurata, millaisia muotoja Ingvarssonin hahmo ottaa: lapsekkaan idiootin, kultivoidun vanhuksen, sian, linnun...

Höfgenin maineeseen nostaneen Goethen

Tohtori Faustuksen hengessä näyttelijä hajoaa kahdeksi puolikkaaksi. Yksi puoli on torjuttu tunteilija. Toinen puoli on tyhjä, egoistinen, kusipää, joka dominoi Höfgrenin persoonallisuutta.

Moraalinsa myynyt, lopullisesti haljennut tähti vetoaa yleisöön: "Miksi te vihaatte minua? Minähän olen vain näyttelijä."

Mefisto

Rooleissa: Ingvarsson Eli, Trädgårdh Victor

Esityspaikka: Uppsala stadstheater

Ohjaaja: Zholdak Andriy

Kirjoittaja: Mann Klaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää