Teatteriarvostelut

Isänmaan etuvartio kutsuu - oletko valmis?

Q-teatteri valottaa lottien historiaa kolmen näytelmän erilaisissa tarinoissa Suomenlinnassa

Tilaajille

Suomen Lotta Svärd -järjestö näyttää kyntensä, kun kauppatorin seuduilla liehuu satoja Venäjän lippuja. Venäläiset katumaasturit ja hummerit tööttäilevät minkä äänitorvista lähtee.

Katukuvasta päätellen Helsinki on vallattu.

Mutta veden toisella puolen, piilossa vallien takana odottaa vastaisku.

Tarjolla on Kristian Smedsin

Tuntemattoman sotilaan vastanäytelmä Siniväriset, sillä nyt näkökulma on Väinö Linnan väheksymien lottien. Jos joku on päässyt siihen käsitykseen, että nyt Suomenlinnassa pilkataan lottia, hänen on syytä tarkistaa ennakkoluulonsa ja lähteä jopa katsomaan Q-teatterin esitys.

Se ei todellakaan pilkkaa, päinvastoin.

Siniväriset on näytelmätrilogia, jossa on kolme erillistä osaa. Jokainen näytelmä tuo lottateemaan oman näkökulmansa, aikakautensa ja teatterilajinsa.

Osien välinen dialogi syöttää aihegeneraattoria muullakin kuin Rouva lotan piparkakuilla.

Kuljemme sodan juoksuhaudoista ja kuoleman etuvartioista uusien sukupolvien juuristeluun.

Lopuksi olemme keskellä hyytävää dystopiaa, jossa Suomeen on syntynyt uusisänmaallinen, supermilitantti nuorisojärjestö.

Kolme kirjoittajaa Okko Leo, Kati Kaartinen ja Outi Nyytäjä ovat riemullisesti erilaisia. Leon T

äyspuuvillakuosi, Kaartisen Mykkäset ja Nyytäjän Amatsonit ravistavat historian pakkaa terveesti.

Ohjaaja Heidi Räsänen ottaa heidän erilaisuudestaan kaiken irti. Räsänen on monikuosinen ohjaaja, jolta irtoaa sekä farssi, melankolinen synkkyys että sotilaallinen marssijärjestys.

Hänellä on käytössään Q-teatterin tavattoman taidokas ja muuntautumiskykyinen kymmenhenkinen ensemble. Näyttelijät tekevät ihmeitä. He venyvät yhä uusiin rooleihin ja teatterigenreihin. Pukusuunnittelija Riitta Röpelinen heittää heille uusia kamppeita, mutta suurin muutos löytyy korvien välistä.

Vaikkei kesäteatterin katsomo pyöri, pyöritetään meitä katsojia - niin yli kolme tuntia. Pituudesta olisi pitänyt tinkiä ja nyppäistä jokaisesta osasta palasia. Kokonaisuus ei olisi kärsinyt, sillä väljyyttä löytyy sekä sukupolvitarinoissa, pallokoreografioissa että Suomi-iskelmän sinänsä raivohauskoissa sikermissä.

Illan ensimmäinen osa on Täyspuuvillakuosi, historiaan syvästi eläytyvä rintamalottien kohotteinen tarina, joka päättyy nuorten värvättyjen tyttöjen kauhunhuutoon. Leo kirjoittaa ryhmähenkistä balladia, josta lohkeaa suurina paloina osallisten henkilökohtaista kriisiä.

Tulkinnan naisvoimistelua muistuttavat hienot pallo- ja silitysrautajumppaukset vaihtuvat pian kuoleman suudelmiin. Lotta-aatteen dokumentaariset valat, laulut ja lupaukset joutuvat luupin alle.

Kuinkas kävi? Metsän puolukkakankaalla poimiva tyttö kohtaa armeijan harmaisiin kudotut Suden, Näädän ja Karhun. Vannotaan toisenlaisia valoja. Leon teksti on tunnevoimaista ja myyttistä. Suomen hevonenkin palautetaan karismaattiselle paikalleen.

Ne, jotka kuolevat rintamalla Leon kertomuksessa, tarkentuvat Kaartisen näytelmässä Mykkäset. Sodan uhrit ja seurauksista vastaavien sukupolvien edustajat saavat nimet ja kasvot.

Heitä tulvii lattialuukuista kohtauksiinsa, joissa hilpeinä siitetään seuraavaa polvea tai surraan kadotettuja. Suomi soi ja laulaa kuin menneissä Hittimittareissa.

Hector on kaikki tai sitten ei yhtään mitään.

Mykkäsissä lottajärjestö lakkautetaan (1944). Lottapuku kuopataan perunamaahan. Jäljelle jäävät vain traumat ja ehkä toivo siitä, että tulevat äidit ja tyttäret pystyvät antamaan anteeksi toisilleen. Tästä rävähtää Nyytäjän scifi Suomen tulevaisuudesta.

Amatsonit ei pimitä näkyvistään niitä viharenkaita, jotka jo saartavat turvapaikkapakolaisia, maahanmuuttajia tai muutoin "toisia".

Tyttöjengien silmitön katuväkivalta saa uuden käänteen. Suomen našit polttavat kirjoja.

Sofi Oksasen

Puhdistuksen sivut lentävät ilmassa.

V.A. Koskenniemen julistus kaikuu korkealle.

Isänmaallisen paatoksen uusi sukupolvimarssi saapuu Suomenlinnan linnoitukseen.

Näyttämölle palaavat myös Olavi Paavolainen ja Fanni Luukkonen, jotka singotaan tulevaisuuden uniin historian aaveina. Ympyrä sulkeutuu.

Siniväriset

Musiikki: Maija Kaunismaa

Rooleissa: Laura Birn, Elena Leeve, Joanna Haartti, Taisto Oksanen, Eeva Soivio

Esityspaikka: Suomenlinnan kesäteatteri

Ohjaaja: Heidi Räsänen

Kirjoittaja: Okko Leo, Kati Kaartinen, Outi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää