Teatteriarvostelut    |   Teatteri

Juha Jokelan Esitystalous 2 paljastaa enemmän kertojastaan kuin kohteestaan Espoosta

Ylermi Rajamaa on supersympaattinen minäkertoja Juha Jokelan Esitystalous 2 -näytelmässä

Tilaajille
Esitystalous 2 Espoon kaupunginteatterissa. Kirjoittanut ja ohjannut Juha Jokela, lavastus Teppo Järvinen, puvut Sari Suominen, videot Timo Teräväinen, valot Heikki Örn, äänet Tommi Koskinen. Rooleissa mm. Ylermi Rajamaa, Martti Suosalo, Ria Kataja, Tommi Korpela.

Harvoin syntyy näin hyvä esitys näin puolivillaisella käsikirjoituksella.

Juha Jokelan Esitystalous 2 on varsin viihdyttävä, mutta huterasti siellä täällä haahuileva näytelmä espoolaisesta brändityöryhmästä ja siihen palkatun kirjailijan jumista eli writer's blockista.

Alkuperäisen Esitystalouden kaltaista poliittista analyysia näytelmässä ei ole, puoluepolitiikan analyysista puhumattakaan. Satiirin kärki ei yksittäisistä kuntaliitos- ja sote-heitoista huolimatta kohdistu yhteiskuntaan vaan brändityöryhmän keskinäisiin suhteisiin.

Esitystalous 2 onkin ikään kuin zoomaus ensimmäisestä Esitystaloudesta irrotettuun Tapiola upgraded -tiimiin.

Tälle tiimille taide on elämysbisnestä. Mielikuvia ostetaan ja myydään, nokkelaa puhetta kertyy kuin Espoon "kyberneettisessä, modulimaisessa ja fraktaalimaisesti virtaavassa" olemuksessa, johon näytelmässä toistuvasti viitataan.

Sanojen takana on pelkoa, vihaa, epävarmuutta, ahneutta, halua, kateutta ja ylemmyyttä – sekä silkkaa tyhjyyttä.

Roolit on onneksi kirjoitettu erityisen taitaville näyttelijöille, jotka kuljettavat kolmen ja puolen tunnin esityksen sujuvasti melkein maaliin saakka.

Tavattoman sympaattinen ja luonteva Ylermi Rajamaa näyttelee minäkertojana toimivaa näytelmäkirjailijaa, fiktiivistä espoolaista. Hänet palkataan laatimaan kertomus "avoimesta ja ketterästä" kauttakulkupaikasta ja itsensä edelläkävijäksi julistaneesta välitilasta nimeltä Espoo.

Ei ole helppoa.

Pehmeiden nyanssien mestariliigassa pelaava, roolinsa rennosti ja improvisoidun oloisesti esittävä Martti Suosalo on kaupunginjohtaja Kari Happonen.

Täsmällinen ja terävä Ria Kataja nähdään yritysjuristi Helena Partasena.

Näiden kolmen hyökätessä muut – himonsa lumoama toimitusjohtaja Markku Vihuri (Tommi Korpela), aggressiivinen it-yrittäjä ja urheilumies Petri Huhtala (Tommi Taurula), muiden jyräämä Aalto-yliopiston puurakentamisen professori Keijo Sevón (Raimo Grönberg) sekä tilastoautisti, kaupunginsihteeri Ilona Koski (Henna Hakkarainen) – peesaavat ja peilaavat.

Jokela tekee näytelmänsä Minän kautta tiliä erilaisista sosiaali-, moraali-, kirjoittamis- ja julkisuuskouristuksista.

Ne ovatkin kiinnostavampia kuin vaikkapa Minän autiossa kaupungintalossa kokemat hölmöt hallusinaatiot tai näytelmähenkilöiden heittäytymismielessä esittämät biisit. Niiden joukosta erottuu edukseen rockstara Rajamaan itsensä säveltämä, erinomainen Espoo-soolo.

Esitystalouden tappohauskan turkulaisen konsultin, OT Toivion (Suosalo) tuominen kakkososaan yritetään perustella itseironisena kikkana. Vaan kuinka käy? Hahmo ei jaksa enää naurattaa, hymyilyttää vain.

Tekstin eväät alkavat todenteolla levitä varsinkin jälkimmäisellä puoliskolla, mutta näyttelijät tekevät parhaansa pitääkseen pelin käynnissä.

Ohjaus taas edellyttäisi sekä näyttämöteknistä että ilmaisullista tarkkuutta, jota ei vielä ensi-illassa kaikilta osin saavutettu.

Elokuvamainen, kauko-ohjattavia korokkeita käyttävä kerrontatekniikka on tuttu Jokelan edellisistä töistä, ensimmäisestä Esitystaloudesta sekä Kansallisteatterin Patriarkasta.

Niistä syntyy kahden katsomon väliin jätetyssä näyttämötilassa sujuvaa, paikoin huvittavaa, paikoin taas levotonta ja hivenen häiritsevääkin liikettä. Lavoja, tuoleja ja pöytiä lukuun ottamatta lattia on esityksen ainoa lavaste, josta Timo Teräväisen videosuunnittelu tekee tyylikkään, elävän ja toimivan.

Se mikä esityksessä eniten elää ja toimii on Jokelan kirjoittama puhekieli sekä näyttelijät, joille se on räätälöity.

Ei erityistä analyysiä, ei suuria innovaatioita, mutta varmasti sitä mitä pyydettiin ja ainakin niin hauskaa kuin odotettiin.

Mittatilaustyötä.

Esitystalous 2

Ohjaaja: Juha Jokela

Rooleissa: Mm. Ylermi Rajamaa, Martti Suosalo, Ria Kataja, Tommi Korpela

Esityspaikka: Espoon kaupunginteatteri

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suna Vuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää