Teatteriarvostelut    |   Arvio

Penelope säilyttää salaisuutensa

Mistä Homeroksen Odysseiasta tutun Odysseuksen puoliso Penelope muistetaan? Loputtomasta kärsivällisyydestä. Pitäisikö hänet muistaa jostain muustakin? Opole Puppet & Actor Theatren, italialaisen Scarlattino Tetron sekä suomalaisen Viiruksen yhteistuotanto käsittelee Penelopen yksinäisyyttä.

Tilaajille
Arvio: teatteri
Waiting for the Rain Helsingin juhlaviikoilla Kansalaistorin näyttämöllä. Käsikirjoitus Malina Przesluga, ohjaus Krystian Kobylka, musiikki Sambor Dudzinski, koreografia Jacek Gebura. Esiintyjinä mm. Aleksandra Adamska, Sambor Dudzinski, Marco Ferro.

MistäHomeroksenOdysseiasta tutun Odysseuksen puoliso Penelope muistetaan? Loputtomasta kärsivällisyydestä. Pitäisikö hänet muistaa jostain muustakin?

Opole Puppet & Actor Theatren, italialaisen Scarlattino Tetron sekä suomalaisen Viiruksen yhteistuotanto käsittelee Penelopen yksinäisyyttä. Esitys luottaa lähes sanattomaan, fyysiseen ilmaisuun, nukkeihin, musiikkiin ja hypnoottisen vahvaan äänimaailmaan.

Kolmivuotisen Meeting the Odyssey -projektin ympäri Eurooppaa koottujen esitysten tarkoitus on luodata eurooppalaisten yhteistä kulttuuriperintöä ja tarttua Odysseian teemoihin.

Waiting for the Rain on hyvän näköistä ja huumaavaa kuunneltavaa.

Sen luenta Penelopesta tarttuu kenties vähemmän aiemmin tarkasteltuun Penelopen sisäiseen maailmaan. Mitenkään radikaali tulkinta ei ole, jos miettii, millaisia feministisiä tulkintoja Penelopesta olisi voinut saada irti.

Waiting for the Rain kuvaa myyttisen hahmon syvää yksinäisyyttä, kuolemanpelkoa, kaipuuta, hulluuden rajoille vievää kiihkoa ja jääräpäisyyttä, joiden avulla hän selviää.

Penelope on esityksen ainoa nainen lukuun ottamatta mallinukkeja. Miehet esittävät muut roolit mutta jäävät nimettömiksi tilanteiden rakentajiksi. Vaikka he pahoinpitelevät Penelopea, asettelevat hänen kasvoilleen naamaria ja makaavat hänen kanssaan, Penelopessa säilyy vahva ja salaperäinen itsenäisyys.

Pääosan esittäjän Aleksandra Adamskan ja monitaiturin, jokaista näyttämön hetkeä mukana elävän muusikon Sambor Dudzinskin, lataus ei hellitä tunnin aikana, päinvastoin.

Syvän traagisuuden tavoittelu jää muutamassa kohtauksessa tyhjäksi, sillä koreografia etenee välillä vaivaannuttavan paisuttelevalla lavashow'lla.

Visuaalisuudessa on hyödynnetty nukkeja ja esineitä – sillä korostetaan esityksen alitajuntaista puolta. Visuaalisen teatterin ja musiikin keinoin näyttämöllä virtaaviin tunteisiin saadaankin epäpersoonallisuutta.

Näyttämölle rakentuu mielensisäisiä näyttämöitä muutamien sermien, heijastusten ja kankaiden avulla. Välillä näkyy vain Penelopen pää mustasta hulmuavasta merestä, välillä se tuntuu ikään kuin hajoavan moniin osiin, kun alastomat mallinuket vaikuttavat hänen kopioiltaan.

Penelope muistuttaa eurooppalaisesta perinnöstä, jota suomalaisessa teatterissa voisi tarkastella enemmänkin.

Waiting for the Rain

Musiikki: Sambor Dudzinski

Rooleissa: Aleksandra Adamska, Sambor Dudzinski, Marco Ferro, Hugo Giordano, Milosz Konieczny, Marek Zimakiewicz

Esityspaikka: Kansalaistori

Ohjaaja: Krystian Kobylka

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin juhlaviikot
 • Teatteri
 • Arviot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää