Teatteriarvostelut    |   Arvio

Kadotetun veljeyden jäljillä

Teatteri Takomon syksy avataan kertakaikkisen säkenöivällä esityksellä! Paras mahdollinen maailma ja hyviä ehdotuksia vieläkin paremmasta avaa menestyksen ja moraalin suhdetta groteskilla komiikalla. Se korventaa myötähäpeällä ja sen maailmasta tunnistaa itsensä ja koko henkisesti rusahtavan Euroopan tässä meidän ympärillämme.

Tilaajille
Arvio: teatteri
Paras mahdollinen maailma ja hyviä ehdotuksia vieläkin paremmasta. Teatteri Takomo. Käsikirjoitus Veikko Nuutinen, ohjaus Akse Pettersson, valosuunnittelu Anton Verho. Näyttämöllä Noora Dadu, Joonas Heikkinen ja Jukka Ruotsalainen.

Teatteri Takomon syksy avataan kertakaikkisen säkenöivällä esityksellä!

Paras mahdollinen maailma ja hyviä ehdotuksia vieläkin paremmasta avaa menestyksen ja moraalin suhdetta groteskilla komiikalla. Se korventaa myötähäpeällä ja sen maailmasta tunnistaa itsensä ja koko henkisesti rusahtavan Euroopan tässä meidän ympärillämme.

Tämä on esitys siitä, miten vähän ihmisillä on voimia taistella suvaitsemattomuutta vastaan.

Ihmeellisintä on se, miten siitä kerrotaan.

Veikko Nuutisen kirjoittaman ja Akse Petterssonin ohjaaman esityksen yhteiskunnallisuus ei jää muutaman kortin varaan vaan tulee lihaksi ja vereksi kohtauksissa, joissa pystytään uuttaman esiin vapaus, veljeys ja tasa-arvo.

Tai siis se, mitä niistä on nykypäivänä jäljellä. Jos on.

Ainakaan ne eivät tällä kertaa jää esityksessä parodioidun Kieslowskin yli-estetisoituihin elokuviin vaan niiden kanssa todella painitaan, ne revitään kosketukseen todellisuuden kanssa.

Symboliikkaa revitään niin fasisminruskeasta ulosteesta kuin mustasukkaisen veljen hyökkäyksestä suklaahierontaa antavan veljensä kimppuun. Pinta vilisee vihjeitä ja hämäyksiä. Juuri kun luulee seuraavansa ö-luokan sketsiä, yleisö vedetään tarkkailemaan sitä, miten tuloerot tekevät ihmisistä täysin mykkiä toisilleen.

Esityksessä näyttelijät pohtivat, miten he voisivat tehdä kolme pienoisnäytelmää Pekka HimasenElämä taideteoksena -luennon luova intohimo, rikastava vuorovaikutus ja luottamus -käsitteiden pohjalta. Projekti etenee. Unelmia, pelkoja ja yksilön kasvua toitottavat puheet joutuvat koko ajan mankeliin, niitä ei yksisilmäisesti pilkata.

Akse Petterssonin täydellisesti rytmitetyssä ohjauksessa taiturinäyttelijät saavat itsestään vielä tavanomaista enemmän irti, ottavat Nuutisen maailman omakseen ja liikkuvat omalta henkilökohtaiselta alueelta itsensä karikatyyreiksi minkä unelmatorttupalan tai jättitekopeniksen heiluttelultaan ehtivät.

Jukka Ruotsalaisen herkkä mimiikka lisää näyttämölle hurjasti sävyjä, Noora Dadu vangitsee yleisön mielenkiinnon wannabe-menestyjänä. Joonas Heikkinen todella elää todeksi kaikki turskiudet, kalsareitaan turhaan kohentelematta. Mikä hirvittävän rohkea, omanlainen läsnäolo.

Tyyli on rento, mutta myös skarppi, sala-analyyttinen ja myötätuntoinen – ja lopulta, esityksen päätyttyä huomaan, miten esityksessä on kuin onkin todella vahva moraalinen selkäranka.

Kaikki ei joudu naurunalaiseksi, kaikki ei ole suhteellista, ei ainakaan vielä, ei ainakaan tässä esityksessä.

Paras mahdollinen maailman ja hyviä ehdotuksia vieläkin paremmas

Ohjaaja: Akse Pettersson

Rooleissa: Noora Dadu, Joonas Heikkinen, Jukka Ruotsalainen

Esityspaikka: Teatteri Takomo

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Arviot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää