Teatteriarvostelut    |   Teatteriarvostelu

Työn merkitys on kadonnut ja toimisto on epäinhimillistä pudotuspeliä – Viisi tähteä uutuusnäytelmälle

Toimistotilaan Fleminginkatu 10:een on rakennettu nykypäivän luovaan luokkaan kuuluvien nuorten aikuisten toimisto täynnä todentuntuisia yksityiskohtia.

WunderKinder. Teater 90 grader. Fleminginkatu 10. Ohjaus Anni Klein. Teksti Johannes Ekholm, dramaturgia Anni Klein, Heidi Soidinsalo. Äänisuunnittelu Heidi Soidinsalo ja Tatu Nenonen, skenografia Laura Haapakangas ja Kristian Palmu. Esiintyjät Edith Holmström, Gogo Idman, Robert Kock, Iida Kuningas ja Markus Riuttu.

★★★★★

Stage-festivaalin aloittava WunderKinder on ihmeellinen esitys. On ihmeellistä, että Helsingin Kalliossa, Fleminginkadulla kytee tällainen voima.

Anni Kleinin ohjaama ja Johannes Ekholmin kirjoittama esitys sijoittuu luovan luokan toimistoon, joka on eräänlainen vankilan ja tehtaan risteytys. Toimiston näennäinen rauha kätkee alleen epäinhimillisen pudotuspelin.

Koneisto valvoo työntekijöitään ja samalla tuottaa koko ajan työelämässä hyödyttömiksi todettujen ihmisten kuolemia. Toimiston rauhallinen ja sliipattu ympäristö on rakennettu verellä ja väkivallalla, jotka purskahtavat näyttämölle silloin tällöin tai näkyvät kadulla, jossa vartija hakkaa talonmiestä.

Osoitteeseen Fleminginkatu 10 on rakennettu nykypäivän luovaan luokkaan kuuluvien nuorten aikuisten toimisto. Todentuntuiset yksityiskohdat seuraavat toistaan: on työntekoon sparraavin lausein itsensä tatuoinut mies (Markus Riuttu), joka kulkee tasapainoskootterilla, on meditaatiota ja itsensä kuuntelemista harjoittava nainen (Edith Holmström) sekä laiskuutensa epätoivon ilmausten ja laiskan älyllistämisen taakse piilottava nainen (Iida Kuningas). Hahmot liikkuvat näyttämöllä harkitussa koreografiassa, jossa arkisista liikeradoista tulee surrealistisia.

Hahmoista löytyy tarttumapintaa jokaiselle. Esitys on myös kuorrutettu työelämästä kertovilla biiseillä.

Olennaista on, että kaikilla näyttelijöillä on kasvoillaan naamio. Ja vaikka heidän liikeratansa vaikuttavat hämäävän inhimillisiltä, muistuttavat hahmot sulavuudessaan enemmän Sims-pelin hahmoja kuin inhimillisiä olentoja.

Hahmot puhuvat sloganeilla, heidän puheensa on pikemminkin jonkinlaista taustahälyä tai ulkoapäin ohjelmoitua puhetta. Mainossloganeiden, filosofisten sitaattien ja tietokonehahmojen puheen sekoitus on tahmainen vyyhti, joka kietoo katsojan kuin vaivihkaa tiukkaan otteeseen, josta irrottautuminen on mahdotonta.

Ja miten taitavaa näyttelemistä esitys tarjoaakaan! Jo yksin Robert Kockin esittämän talonmiehen väsynyt katse on teatterivierailun arvoinen. Työmies on joutunut kolmikymppisten orjaksi. Hän kantaa heille Foodoran ruuat, siivoaa työelämän pudotuspelissä hävinneen, itsemurhaan päätyvän miehen veriset jäljet, raahaa ruumiin pois ja korjaa roskat. Ja sama toistuu uudelleen ja uudelleen.

Naamion avulla esiintyjät liikkuvat koko ajan tietokonepelihahmon ja ihmisen rajalla. Ja näyttelijöiden täydellistä koreografiaa seuratessaan alkaa mieleen hiipiä kauhu. Tuskin mitään eroa enää onkaan.

Heidi Soidinsalon äänisuunnittelulla on tärkeä osansa siinä, miten piinallisesti jokainen yskäisy, hipaisu, kurlaus ja nielaisu kuuluu. Kaikki on työn käytössä, joka ikinen ruumiillinen toiminto ja ähkäisy. Yhteiskunta-analyysi porautuu solutasolle saakka, kaikki on kaapattu koneiston käyttöön, aivan kaikki.

Kun Kuninkaan esittämä hahmo tekee irtioton, hän päätyy laulamaan Frozenin biisiä. Koneisto on jo aikoja sitten kaapannut yhteiskuntakritiikin ilmaukset käyttöönsä. Nyt se on kaapannut myös kaiken muun, naiiviudesta ja lapsuuden haaveista lähtien.

Esityksen hivuttamalla etenevä, hienoinen epämukavuus tekee esityksestä vaativampaa ja huimasti palkitsevampaa kuin tyyli, jossa yritettäisiin sanoa vakavia asioita viihdyttämällä.

WunderKinder pakottaa katsomaan työelämää hyvin, hyvin läheltä, jokaista kyynistä katsetta myöten. Mikrotasolle porautuminen on palkitsevaa. WunderKinder hajottaa ja kiteyttää yhtä aikaa.

Yhtäläisyyksiä tekisi mieli vetää vaikkapa saksalaisen Vegard Vingen ja Ida Müllerin robottimaista ihmiskuvaa ja raakaa yhteiskunta-analyysia yhdistäviin berliiniläisteatteri Volksbühnen esityksiin.

Sukupolvista puhuminen voi olla väsynyttä, mutta silti, ainakin jollain tasolla WunderKinder linkittyy mielessäni moniin 1980-luvulla syntyneiden teatteritekijöiden kykyyn tehdä yhtä aikaa viihdyttävää ja samalla yhteiskunnan rakenteisiin porautuvia esityksiä. Pelkkä asioiden näyttäminen ei enää riitä. Rakenteiden kritiikin on mentävä pidemmälle. Ja niinhän se menee.

Gogo Idmanin itsemurhaan päätyvä harjoittelija on ainoa, joka tuntuu todella uskovan siihen, mitä toimistossa tehdään. Hänessä on vielä jonkinlaista vilpitöntä uskoa ja toivoa jäljellä. Siten esityksen piikki ei niinkään osu nykyisen työelämän kannattajiin vaan niihin ihmisiin, jotka näkevät sen toivottomuuden, mutta ovat päättäneet olla voittajia.

Menestyjiä eivät olekaan ne, jotka uskovat järjestelmään van ne, jotka eivät usko siihen, mutta haluavat pärjätä.

WunderKinderin visio on hyytävä, mutta se esittää ratkaisun, joka on yhtä kova, ehdoton, perfektionistinen ja pedantti kuin koko ihmeellinen esitys.

WunderKinder todella lyö palleaan, ja lujaa. Se lyö kaikkia meitä, joilla on valinnanvapauden myötä vastuuta. Esityksen loppupuolella Iida Kuninkaan esittämä hahmo lukee uusvasemmistolaisia kaikuja sisältävää manifestia siitä, että ihmisten pitäisi vapauttaa itsensä. Sanat ovat kuitenkin vain sanoja, jos niihin ei liity toimintaa. Pitää uhrata itsensä, ei seivata. Vaikka nuo sanat olisivatkin voimattomia jonkun suussa, se ei tarkoita, etteivät ne olisi totta.

Teoksen skenografiasta vastaavat Laura Haapakangas ja Kristian Palmu.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

WunderKinder

Rooleissa: Edith Holmström, Gogo Idman, Robert Kock, Iida Kuningas ja Markus Riuttu.

Paikka: Stage-festivaali

Ohjaaja: Anni Klein

Kirjoittaja: Johannes Ekholm

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteriarvostelut
 • Teatteri
 • Stage

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen ajoi Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  3. 3

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  6. 6

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  7. 7

   Jouko Turkan perintö puhuttaa jälleen, kun raiskausharjoitteet ovat otsikoissa – Professorit Elina Knihtilä ja Hannu-Pekka Björkman kertovat, kuinka erilaista Teatterikorkeakoulussa nykyään on

  8. 8

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  9. 9

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  10. 10

   Sote-uudistus on täynnä suden­kuoppia, sanoo professori Jussi Huttunen – Riskejä ovat verorahojen hassaus, pompottelun lisääntyminen ja maailman parhaan hoidon romuttuminen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää