Teatteriarvostelut    |   Teatteriarvostelu

Milja Sarkola jatkaa perheen analysointia uutuusnäytelmässään

Sarkolan kirjoittama ja ohjaama Allt som sägs kertoo torjutuksi tulemisen pelon kanssa elävän naisen kasvutarinan.

Draama Allt som sägs, Teater Viirus. Käsikirjoitus ja ohjaus Milja Sarkola, dramaturgi, E. L. Karhu, lavastus Kaisa Rasila, valosuunnittelu Heikki Paasonen, pukusuunnittelu Riitta Röpelinen, musiikki Robert Kock, rooleissa Maria Ahlroth, Viktor Idman, Robert Kock, Sanna-Kaisa Palo, Jessica Raita. ★★★★

Perhe on herkkä instrumentti. Kun siihen puhaltaa väärin, voi syntyä riitasointuja. Pitäisi löytää oikea perusvire, ääni, jonka päälle jokainen perheenjäsen voi antaa oman ainutlaatuisen äänensä.

Milja Sarkolan uutuusnäytelmän Allt som sägs perusvireen määrittää Robert Kockin tulkitsema yksinhuoltajaäiti. Kock on mainio eleettömässä asiallisuudessaan ja arkisessa androgyynisyydessään. Hänen hahmonsa hallitsee kotilavasteen yksinäisen kuplamaista tunnelmaa. Kock on myös säveltänyt näyttelijöiden livenä soittaman ja laulaman, madrigaalia muistuttavan kauniin musiikin. Sen teemaa varioidaan läpi esityksen.

Teatteri Viiruksen Meritullinkadun melankolisen pelkistetylle näyttämölle rakennetaan kympin tytön kasvutarinaa todistustenjaosta 50-vuotispäiviin. Tytön, joka pelkää olevansa perheen ja läheisten moniäänisessä kuorossa se torjuttu riitasointu.

Allt som sägs muistuttaa Sarkolan esikoisnäytelmää, vuonna 2011 Teatteri Takomossa nähtyä Perheenjäsentä. Nytkin näyttämöllä kerrotaan naisen kasvu­tarina osin simultaanisti kahden näyttelijän kautta: kouluikäistä tyttöä tulkitsee Jessica Raita, ­aikuiseen ikään ehtineenä naisena nähdään Sanna-Kaisa Palo. Veljeä esittää Viktor Idman, parhaan kaverin roolissa on Maria Ahlroth.

Toisin kuin Perheenjäsenessä, tarinaa hallitsee äiti. Poissa on tunnistettavan isän, Asko Sarkolan, hahmo sekä viittaukset ympäröivään todellisuuteen ja teatterimaailmaan.

Tarinan hahmot ovat anonyymejä, mutta sen aiheet, jos mahdollista, vieläkin intiimimpiä kuin kahdessa aikaisemmassa näytelmässä. Ehkä sillä että Allt som sägs on Sarkolan ensimmäinen omalla äidinkielellään eli ruotsiksi kirjoittama näytelmä, on jotain tekemistä asian kanssa. Lopputuloksessa on jotain pelkistetyn kuulasta. Lienee makuasia, pitääkö myös esityksen ohjanneen Sarkolan ohjaus­ratkaisuja liiankin pelkistettyinä.

Kun Milja Sarkolan edellinen näytelmä Jotain toista (2015) kertoi (homo)seksuaalisesta halusta ennenäkemättömän rohkealla tavalla, puhuu Allt som sägs jatkuvan paljastumisen ja torjutuksi tulemisen pelon kanssa kamppailevasta naisesta. Se on piinallisen tarkkaa itsetutkiskelu­monologia käyvän naisen sisäistä puhetta.

Tarkoitammeko aina mitä sanomme ja sanommeko aina mitä tarkoitamme, nainen kysyy.

Ensin on tuhmia pilareita, pilasoittoja, tekevän esiteinin harmittomalta tuntuvaa angstia, sitten jatkuvasti sosiaalisissa tilanteissa itsensä väärinymmärretyksi kokevan naisen ahdistusta. Sarkola onnistuu jälleen kerran kuvaamaan yksityisiä ja noloja kokemuksia hyvin yleispätevällä tavalla.

Esitys liikkuu tragikoomisen rajapinnalla. Sanna-Kaisa Palo soittelee suvereenisti tarinan koomisia kieliä 50-vuotissyntymäpäiviään suunnittelevana naisena, jonka jatkuva itsereflektointi estää todellisen kohtaamisen. Se tekee jopa syntymäpäiväkutsun sanamuodon valitsemisesta lähes mahdottoman jaakobinpainin. Naisen pitkät ja tunnustukselliset puhelut ystävättärelleen ovat itkettävän naurattavia.

Erikoinen, mutta yllättävän luonteva on esityksen ratkaisu, jossa Palo puhuu repliikkinsä suomeksi. Muutenkin suomenkielisille katsojille tiedoksi: esityksen kieli on hyvin ymmärrettävää ja esitys myös tekstitetään sekä suomeksi että englanniksi joko omaan älypuhelimeen tai teatterilta lainattavaan laitteeseen ladattavalla sovelluksella.

Kysymykset aidon kohtaamisen ja ymmärretyksi tulemisen mahdollisuudesta jäävät soimaan mieleen pitkäksi aikaa: onko vilpitön kanssakäyminen ihmisten välillä ylipäätään mahdollista vai sensuroimmeko itsemme kohteliaaseen hiljaisuuteen?

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Allt som sägs

Musiikki: Robert Kock

Rooleissa: Maria Ahlroth, Viktor Idman, Robert Kock, Sanna-Kaisa Palo, Jessica Raita

Laji: draama

Paikka: Teater Viirus

Ohjaaja: Milja Sarkola

Kirjoittaja: Milja Sarkola

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteriarvostelut
 • Teatteri Viirus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Neljä ihmistä on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  9. 9

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  10. 10

   Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää