Teatteriarvostelut    |   Teatteriarvostelu

Näytelmä ilmastonmuutoksesta ei vello kauhukuvissa, vaan keskittyy arkikokemuksiin

Käsikirjoittaja-ohjaaja Anu Koskisen Tältä planeetalta -näytelmä tuo lavalle myös filosofi Michel Foucault’n hahmon.

Draama

Tältä planeetalta. Kantaesitys Koko-teatterissa. Käsikirjoitus Anu Koskinen ja työryhmä. Ohjaus Anu Koskinen, koreografia Mikko Orpana, skenografia Elina Lifländer, äänet ja valot Kristian Ekholm ja Veronica Nuutinen. ★★★

Koko-teatterin Tältä planeetalta tarkentuu ilmastonmuutokseen arkikokemuksen kautta. Esitys on osa Anu Koskisen taiteellista post doc -tutkimusta ” Foucault’n kanssa näyttämölle – Kuinka ruumiillistaa eko­katastrofi?”

Koskinen on lainannut Foucault’n käsitteen itsekäytännöstä esityksensä kantavaksi teemaksi. Päähenkilö Sirpa ( Nora Rinne) käy läpi seitsemän erilaista itsekäytäntöä, kuten suoran toiminnan, uhriutumisen ja luontomystifioinnin.

Esitys ei anna tilaa kauhukuvissa vellomiselle. Uhka on koko ajan olemassa, mutta näyttämöllä pysytään sitkeästi pienissä kokemuksissa. Muutaman sermin avulla luotu tila keskittyy olennaiseen.

Riku Korhonen ja Jaana Pesonen luovat kohtausten karikatyyrimäisen sivuhahmot, joihin Sirpa vertaa itseään. Välillä on hauskaa, välillä kohtaukset tuntuvat pitkitetyiltä ja niistä puuttuu terävyyttä. Koreografioissa on tyyliteltyjä taistelueleitä ja muutaman kerran äänisuunnittelu vetää yleisön toiseen maailmaan, irti arjesta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lopussa kohdataan Foucault. Hän ei ole kuullutkaan ilmastonmuutoksesta. Hänen neuvonsa on tuttu: Seuraa valtaa. Katso, kuka ilmastonmuutoksesta hyötyy. Vastusta valtaa.

Yksikään esityksen tarjoama oivallus ei ole erityisen ainutkertainen, mutta sen ansio on arkikokemuksessa. Tältä planeetalta ei kertaakaan lipsahda teennäisen korkealentoiseksi vaan juurruttaa joka ikisen ihmiskäsitystämme hallitsevan ajattelutavan erittäin tunnistettavaksi kohtaukseksi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Teatteriarvostelut
 • Ilmastonmuutos
Luetuimmat - Kulttuuri
Luetuimmat
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 3. 3

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 7. 7

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 8. 8

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää