Kuluttaja

Onko kallis parempi?

Sama lupaus, sama valmistaja, sama määrä, mutta ihan eri hinta. Selvitimme kalliin ja halvan sampoon erot.

Tilaajille

Toinen sampoo lupaa säilyttää värjättyjen hiusteni värin "pitkään", toinen "pidempään".

Molemmat ovat saksalaisen Schwarzkopfin sampoita. "Pitkää" värinkestoa lupailee BC Bonacure Hairtherapy Color Freeze, "pidempää" Gliss Hair Repair Color Protect Shampoo.

Bonacurea myyvät parturi-kampaamot noin 13 eurolla, Glissiä esimerkiksi Anttila kolmella eurolla. Hinnoissa on eroa 350 prosenttia. Kummassakin pullossa on sampoota sama määrä, kaksi ja puoli desilitraa.

Ja nyt se tärkeä kysymys: kumpi valita, jos tahdon säilyttää värin hiuksissani hyvänä mahdollisimman pitkään?

Kysymys saa kosmetiikan asiantuntijan Päivi Kousan huokaamaan pitkään. Hän työskentelee Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksessä.

Sampoo on vain yksi, eikä edes tärkein tekijä, joka vaikuttaa hiusvärin kestoon.

"Siihen vaikuttavat pesujen määrä, aurinko ja hiuslaatu: harmaantuneissa hiuksissa väri pysyy huonommin", Kousa sanoo.

Punaisen värisävyt pysyvät yleensä muita sävyjä huonommin. Myös jatkuva föönaaminen ja harjaaminen heikentävät hiusvärin kestoa.

"Jotkut värjäävät hiuksiaan niin usein, että hius muuttuu huokoiseksi, ja siihen iskee mikä tahansa väri kiinni. Toisten hiuksiin värit eivät tahdo kiinnittyä millään", Kousa sanoo.

Sampoiden ainesosien lukeminen kuitenkin ilahduttaa Kousaa. Niissä on selvästi erilaisia aineita.

Kalliimmassa on Kousan mielestä enemmän yritystä: sen rakenne on monimutkaisempi. Pullon kyljen mainosteksteistä Kousa päättelee, että siihen on käytetty valmistajan omia innovaatioita. Tosin ne eivät avaudu asiantuntijallekaan vain pullon tekstejä lukemalla.

Halvempi on riisutumpi malli, mutta epäilemättä aivan kelvollinen sekin.

"Tässä kampaamosampoon kalliimpi hinta käy järkeen, vaikka toisenlaisiakin esimerkkejä olen nähnyt", Kousa sanoo.

Kampaamon sampoossa on markettisampoota enemmän raaka-aineita. Siinä on ylellisinäkin pidettyjä ainesosia, kuten aprikoosinsiemenöljyä.

"Kampaamosampoon silikoniyhdisteet eivät ole mitään pahiksia, vaikka sellainen myytti elää. Ne liukenevat nykyään veteen ja niillä saadaan hiukset liukkaiksi ja pehmeiksi", Kousa sanoo.

Yksi syy kampaamosampoon hintaan on palvelu. Kampaaja kertoo, mikä sampoo sopii minun hiuksilleni.

Ainesosien puolesta näyttäisi Kousan mukaan siltä, että kalliimpi sampoo olisi jonkin verran hoitavampi. Mutta onko marketin sampoo silti huonompi?

"Se pitäisi selvittää laboratoriossa. Jos asia askarruttaa, kannattaa kokeilla ensin halvemmalla. Jos se on ok, niin jatkaa iloisesti sen käyttöä."

"Jos haluaa ostaa elämäänsä ylellisyyttä, niin mikä ettei – kalliimman valinta on silloin aivan perusteltua."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää