Kuluttaja

Tee nämä ennen kuin kuolet

Kuolema yllättää lähes aina. Kokoa yhteen tiedot omaisuudestasi ja toiveet hautajaisistasi, niin säästät läheisesi urakalta.

Tilaajille

Yksin asuva helsinkiläinen Riitta Ince on järjestyksen ihminen. Häntä on alkanut vaivata se, mitä kaikkea sukulaiset joutuvat selvittämään hänen kuolemansa jälkeen.

Hän on eronnut ja lapseton.

"Olen ylittänyt keski-iän ja täysin terve, mutta voin kuolla äkillisestikin. Kukaan ei tiedä asioistani ja mitä pitää silloin hoitaa. Haluan kerätä tietoja läheisilleni, jotta heiltä ei menisi turhaan aikaa selvittämiseen."

Hän on maininnut asiasta siskolleenkin. "Järkevänä ihmisenä hän ymmärtää hankkeeni. Kerään tiedot vanhanaikaiseen mappiin."

Testamentin Riitta Ince on jo tehnyt, mutta edunvalvontavaltuutuksesta hän ei ole vielä ottanut selvää.

Tähän mennessä hän on vasta hahmotellut, mitä tietoja pitää koota yhteen. Pankkiasioista ainakin tilit, osakkeet, rahastot ja lainat sekä tiedot asunnosta. Lista jatkuu: vakuutukset, lehtitilaukset, operaattorit, bonuskortit, kirjastokortit, kuntosalijäsenyys ja muiden järjestöjen jäsenyys sekä sosiaalisen median tilit.

"Digitaalisia valokuviakin minulla on, mutta ei sellaisia, joita kannattaisi säilyttää."

Sen sijaan hautajaistoiveensa hän haluaa kirjata tarkasti. Maisterivaiheessa oleva teologisen tiedekunnan opiskelija pitää itseään onnekkaana, koska saa olla perimmäisten kysymysten äärellä lähes päivittäin.

"Olisi ihana elää vielä pitkään, mutta en pelkää kuolemaa. Ei ole lainkaan epämiellyttävää varautua kuolemaan järjestämällä käytännön asioita", Riitta Ince sanoo.

Sitä paitsi, kun ajattelee kuolemaansa, tulee väistämättä ajatelleeksi myös elämäänsä. Sitä, elääkö niin kuin haluaisi.

Jos et enää pysty itse päättämään

Hoitotahto

 Tee hoitotahto, kun vielä pystyt sen tekemään. Se on voimassa vain silloin, kun et itse pysty tekemään hoitoasi koskevia päätöksiä.

 Hoitotahdossa voit kertoa, miten tahdot itseäsi hoidettavan ja hoivattavan. Voit esimerkiksi kieltäytyä elämäsi pitkittämisestä turhilla hoidoilla, jos toiveita paranemisesta ei ole. Voit esimerkiksi kertoa, että haluat käydä säännöllisesti kampaajalla tai vaikkapa antaa läheisillesi joulu- ja syntymäpäivälahjoja.

Päivitä hoitotahdon sisältö tarvittaessa.

 Voit myös valtuuttaa haluamasi henkilön tekemään tarvittavat hoitopäätökset puolestasi.

Anna hänelle kopio hoitotahdostasi ja pyydä tarvittaessa toimittamaan sairaalaan.

 Lomakkeen ja ohjeet saa osoitteesta Muistiliitto.fi. Mallia voi soveltaa.

Edunvalvontavaltuutus

 Jos haluat päättää, kuka hoitaa asioitasi, kun et siihen enää itse pysty, tee edunvalvontavaltuutus haluamallesi henkilölle. Nimeä myös varavaltuutettu ja toissijainen valtuutettu, jotta asioiden hoito voi jatkua kaikissa tilanteissa häiriöttä. Muuten sinulle voidaan joutua määräämään edunvalvoja.

 Pyydä oikeusaputoimistosta tai juristilta apua määrämuotoisen asiakirjan tekoon. Virheet tai puutteet voivat estää valtuutuksen vahvistamista. Malleja osoitteesta: Muistiliitto.fi.

 Määrittele tarkasti kaikki asiat, joita valtuutus kattaa. Talouden lisäksi se voi koskea myös henkilöasioita, kuten terveyden- ja sairaanhoitoa.

 Valtuutus tulee voimaan vasta, kun asia on ajankohtainen ja valtuutettu vahvistuttaa sen maistraatissa ajantasaisen lääkärintodistuksen kera.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vellamo Vehkakoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää