Kuluttaja

Jatkoa edelliseltä sivulta link {ETR=tl;HS980120SI1AU02eu6.jtun.;all;hesa}

Tilaajille

Merkintäoikeuksien

myynnistä on kerrottava Kuulun ns. veroehdotusmenettelyn piiriin. Olen ostanut 20 HPY:n osaketta. Tarvitseeko minun tehdä veroilmoitus?

Veroilmoitusta ei tarvitse tehdä tammikuussa. Osakkeet täytyy ilmoittaa varallisuutena, kun täydennät veroehdotusta kesäkuussa, jos niitä ei ole merkitty veroehdotukseen varallisuudeksi.

Sain HPY:n merkintäoikeuksia, jotka päätin myydä. Vaihdoin merkintäoikeuden huonekaluliikkeen ostokorttiin, jonka arvo oli 450 markkaa. Täytyykö minun ilmoittaa myynti verottajalle ja kuinka vero määräytyy?

Myynti täytyy ilmoittaa verottajalle. Myös vaihto ostokorttiin rinnastetaan kauppaan. Ilmoitusvelvollisuus koskee sekä veroilmoituksen tekijöitä että veroehdotusmenettelystä olevia. Päälomakkeella kohdassa 76 on kohta, jossa voit ilmoittaa myynnin ja laskea myynnistä syntyneen luovutusvoiton.

Jos olet myynyt useampia arvopapereita, voit käyttää lomaketta 9 A. Luovutusvoitto lasketaan niin, että myyntihinnasta vähennetään 30 prosenttia. Jäljelle jäänyt 70 prosenttia on luovutusvoittoa, josta menee veroa 28 prosenttia. Luovutusvoittolaskelma menee seuraavasti: 450 mk- (30 % x 450 mk) = 315 markkaa, josta veroa 28 prosenttia.

Sain viime vuonna osinkoja eri osakeyhtiöistä. Ilmoitanko vain käteisosingon vai täytyykö minun ilmoittaa myös osinkoon liittyvä yhtiöveron hyvitys?

Tulona ilmoitetaan vain saatu käteisosinko. Yhtiöveron hyvityksen verottaja laskee viran puolesta.

Tietoja voi

täydentää vielä maaliskuun loppuun Olen laskenut, että saan melkoiset veromätkyt vuoden 1997 tuloista, sillä sain 1997 vuokratuloja ja luovutusvoittoja, joista en joutunut maksamaan veroa vielä viime vuonna. Voinko maksaa veroja ennakkoon ja jos jotain jää maksettavaksi, joudunko maksamaan korkoa.

Viime vuoden verojen täydentäminen on mahdollista maaliskuun loppuun saakka. Korkoa peritään kuitenkin vasta sen jälkeen, kun jäännösveron määrä ylittää 15000 markkaa. Korko on yksi prosentti ja se alkaa kulua 1. huhtikuuta.

Veroilmoituksen täyttöoppaan mukaan korko on 2 prosenttia. Tieto on väärä. Koska Suomen pankin viitekorko on laskenut, on jäännösveron korko nyt yksi prosentti.

Verottaja

pääsee tutkimaan pankkitilit pyytäessään Jos verottajalle antaa palautuksen toivossa pankkitilin numeron, pääseekö verottaja sen avulla tutkimaan verotettavan tilitietoja? En luota verottajaan.

Verottaja pääsee tutkimaan verovelvollisen pankkitiedot riippumatta siitä, onko ilmoittanut pankkitilinsä vai ei. Pankin on annettava tiedot, jos verottaja niitä erikseen pyytää.

Vainajan eläkekassa on maksanut leskelle hautausavustusta. Onko se verovapaata tuloa?

Hautausavustus on verovapaa.

Henkilö kuuluu veroehdotusmenettelyyn. Ehdotuksesta puuttuu taloyhtiön kokouspalkkiotulo: brutto 80 mk, vero 36 mk. Täytyykö tämän tulon vuoksi ehdotus korjata?

Taloyhtiöltä saatu kokouspalkkio täytyy lisätä veroehdotuksen tuloksi, jos sitä ei sinne ole merkitty. Summan suuruudella ei ole merkitystä.

Matkakulut julkisten

kulkuneuvojen taksojen mukaan Mieheni joutuu käyttämään työmatkoillaan omaa autoa. Asumme Hyvinkäällä, mies kulkee töissä Vantaalla. Hän ei voi käyttää yleisiä kulkuneuvoja, koska kuljettaa aikamoista materiaalikasaa ja joutuu myös usein käymään kesken työpäivän tehtaalla, jälleenmyyjän luona tai asiakaskäynnillä. Oma auto on välttämätön. Verottaja ei ole kuitenkaan hyväksynyt oman auton käyttöä vähennykseksi. Mikä neuvoksi?

Verottaja ei hyväksy asunnon ja varsinaisen työpaikan välisiä matkakustannuksia oman auton taksan mukaan, vaikka autoa kiistatta tarvitaan työtehtävien hoitamiseen. Asiasta on korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu.

Vähennys voidaan hyväksyä oman auton taksan mukaan, jos miehesi pystyy osoittamaan, että julkiset kulkuneuvot eivät sovi hänen työaikoihinsa. Eräissä tapauksissa on myös hyväksytty vähennys sillä perusteella, että julkinen kulkuneuvo ei käy, koska työntekijä joutuu kuljettamaan esimerkiksi raskaita kantamuksia matkan aikana tai jos kävelymatka esimerkiksi pysäkille tai asemalle on yhteen suuntaan vähintään kolme kilometriä.

Jos julkista kulkuneuvoa joutuu odottamaan meno-paluumatkalla yhteensä vähintään kaksi tuntia, verottaja hyväksyy vähennyksen oman auton taksan mukaan. Oman auton taksa on 1,05 markkaa / kilometri.

Millä tavalla matkakuluja voi vähentää verotuksessa? Onko tietty markkamäärä, jonka yli kulujen täytyy mennä, ennen kuin ne voi vähentää? Mikä on korkein summa, jonka voi vähentää?

Matkakulujen vähentämisessä on verotuksessa kaksi pääryhmää. Matkakulut, jotka syntyvät kodin ja varsinaisen työpaikan välillä, ovat vain rajoitetusti vähennyskelpoisia. Niistä on hyötyä vasta sen jälkeen kun ne ylittävät 2500 markan omavastuun. Näitä kuluja voi vähentää enintään 16000 markkaa.

Vähennyksen enimmäismäärän saa 18500 markan matkakuluilla.

Kodin ja varsinaisen työpaikan väliset matkakustannukset ovat lisäksi pääsääntöisesti vähennyskelpoisia vain julkisen kulkuneuvon mukaan laskettavien kustannusten mukaan.

Toinen pääryhmä ovat kulut matkoista, jotka syntyvät verovelvollisen mennessä työtehtäviin erityiselle työntekemispaikalle, esimerkiksi asiakkaan luona käynti, kurssi tai seminaari. Matka voi alkaa ja päättyä kotiin. Jos työnantaja ei korvaa matkakustannuksia, verovelvollinen voi vähentää kulut verotuksessa.

Eräillä aloilla, esimerkiksi rakennus- ja metsätöissä tehtävät matkat ovat pääsääntöisesti myös varsinaisia työmatkoja. Kulujen vähentämiseen ei sovelleta 2500 markan omavastuuta eikä 16000 markan ylärajaa. Myöskään halvimman kulkuneuvon vaatimusta ei ole, vaan vähennyksen saa tehdä oman auton taksan mukaan, jos auto on ollut käytettävissä.

Metsä- ja rakennusalalla toimivat vaativat usein näitä kuluja väärässä paikassa veroilmoituksessa. Oikea paikka on päälomakkeen kohta 42.

Jos työnsä puolesta joutuu asumaan vieraalla paikkakunnalla, voiko verotuksessa vähentää työpaikkakunnan asunnon vuokran?

Tilapäisen, määräaikaisen viransijaisuuden hoitamisesta vieraalla paikkakunnalla aiheutuneet asumiskustannukset eli vuokrat voi vähentää, jos on ollut virkavapaalla vakinaisesta toimesta ja varsinainen koti, jossa perhe edelleen asuu säilyy ennallaan. Asumisesta aiheutuneita kuluja ei ole kuitenkaan katsottu vähennyskelpoisiksi, jos toinen puoliso on esimerkiksi vuoden ajan päätoimena hoitanut tilapäistä, määräaikaista tointa olematta samanaikaisesti muualla toimessa, vaikka toinen puoliso on asunut eri paikkakunnalla vakituisessa asunnossa.

Voiko armeijassa palvellut varusmies (tammi-joulukuu) laittaa veroilmoitukseen matkakuluja? Työtä on ollut 15.-31.

12. Palkkatulot näkyvät ehdotuksessa. Entä matkakulut?

Varusmies voi laittaa asunnon ja työpaikan väliset matkakulut verotukseen työssäoloajalta. Varuskunnan ja kodin välisiä matkoja ei hyväksytä vähennykseksi, sillä asevelvollisen päiväraha ja mahdollinen sotilasavustus ovat verovapaita. Todennäköisesti työssäoloajalta matkakustannukset jäävät vuoden 1997 osalta alle 2500 markan omavastuun. Kuluista on hyötyä vasta sen jälkeen kun ne ylittävät omavastuun. Matkakustannukset eivät näy veroehdotuksesta, joten ne on sinne lisättävä.

Suurista sairauskuluista

veronmaksukyvyn alentumisvähennystä Millä määrillä sairauskuluja tulisi olla, että niitä kannattaisi veroehdotusmenettelyyn siirretyn ilmoittaa?

Sairauskuluvähennys on varsinaisena vähennyksenä poistettu verotuksesta. Suuret sairauskulut voivat kuitenkin oikeuttaa veronmaksukyvyn alentumisvähennykseen. Vähennys on harkinnanvarainen ja verotoimistoissa linja on ollut yleensä melko tiukka.

Vähennysoikeutta harkitaan sen jälkeen, kun sairauskulut ovat vähintään 4000 markkaa ja samalla vähintään 10 prosenttia verovelvollisen puhtaiden pääomatulojen ja ansiotulojen yhteismäärästä. Puhdas ansio- ja pääomatulo tarkoittaa tuloja, jotka jäävät jäljelle, kun tuloista on ensin tehty tulonhankkimiseen liittyvät vähennykset.

Vähennyksen myöntämiseen vaikuttavat verovelvollisen ja hänen perheensä tulot ja varallisuus. Veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen enimmäismäärä on 8000 markkaa.

Hammaslääkärikuluni olivat vuodelle 1997 yli 53000 markkaa. Miten voisin saada verotuksessani sen huomioiduksi? Olen 1943 syntynyt, noin 95000 markkaa vuodessa ansaitseva nainen.

Hammaslääkärikulujen määrä on niin suuri, että voit saada veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen, joka on enintään 8000 markkaa. Sairauskulut ovat yli 4000 markkaa ja yli 10 prosenttia tuloista. Vähennys on harkinnanvarainen ja siinä otetaan huomioon käytännössä koko perheen tulot ja varallisuus. Vähennystä vaaditaan veroilmoituksen kohdassa 46. Kohta löytyy ensimmäiseltä ja toiselta sivulta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää