Kuluttaja    |   ELÄMÄÄ VAIPOISSA

Virtsan pidätysongelmista kärsii 250000 suomalaista

Tilaajille

Inkontinenssi tarkoittaa virtsan tahatonta karkailua, josta aiheutuu sosiaalista tai hygienistä haittaa.

Se on vaaraton, mutta yleinen ja kiusallinen vaiva, josta kärsii noin 250000 suomalaista. Se on yleisempää naisilla, miehillä sitä esiintyy vanhemmiten.

Pidätyskyvyttömyys ei ole sairaus vaan oire, jota esiintyy monista syistä.

Esimerkiksi ikä, synnytykset, ylipaino ja jotkin sairaudet aiheuttavat inkontinenssia.

Vaiva myös ilmenee usealla eri tavalla. Virtsa saattaa karata ponnisteltaessa, tai sitten vessaan ei yksinkertaisesti ikinä ehdi ajoissa.

Virtsanpidätysongelmat ovat maailman viimeinen todellinen tabu, kun impotenssistakin uskalletaan puhua.

Heinäkuussa pidettiin Monacossa ensimmäinen kansainvälinen inkontinenssikokous. Kokous ehdotti, että inkontinenssi hyväksyttäisiin kansainväliseen tautiluokitukseen, jotta sen hoitoa alettaisiin opettaa lääketieteen oppilaitoksissa.

Inkontinenssia voi hoitaa lantionpohjalihasten voimistelulla, erilaisilla rakkoharjoituksilla, lääkehoidolla tai leikkauksella.

Vaiettuun vaivaan

ei haeta apua Päivä, jolloin "inkosuojia" myydään jokaisessa lähikaupassa kuin terveyssiteitä, saattaa kuitenkin olla kaukana. Naiset ovat tottuneet suojaamaan itseään kuukautisten takia. Miehillä inkontinenssin täytyy usein olla todella häiritsevää, ennen kuin he hakevat apua.

Monet naiset käyttävät lievään inkontinenssiin kuukautissuojia, jotka eivät aina pidä reunavuotoa yhtä hyvin kuin virtsankarkailusuojat.

Hyvä inkosuoja on helppo vaihtaa, istuu hyvin ja sillä on hyvä imu- ja nesteenpidätyskyky.

Tärkeää on myös, että suoja estää hajut ja suojaa hyvin vaatteita ja lakanoita.

Suojia on moneen lähtöön: terveyssiteentyyppisiä tippasuojia, jotka ovat miehillä taskunmallisia, kourumaisia muotovaippoja, joita käytetään verkko- tai puuvillahousujen kanssa sekä housunmallisia teippivaippoja.

Lisäksi myydään myös tuolin- ja vuoteensuojia. Naiset voivat käyttää tamponintyyppistä ja täysin huomaamatonta kontinenssikaarta, joka tukee virtsarakkoa oikealla tavalla. Miehille löytyy erityisiä virtsakondomeja.

Vaikea-asteisesta inkontinenssista kärsivä saattaa kuluttaa vuodessa yhtä monta kiloa vuotosuojia kuin vaippaikäinen lapsi vaippoja.

Suojia saa muun muassa sairaaloista, kotihoidon kautta, apteekeista ja postimyynnistä. Kansanterveyslain mukaan osa vaivasta kärsivistä saa vaippoja maksutta.

Paikoittain säännöksiä on muutettu, joten ne, jotka ovat ennen saaneet suojansa terveydenhuollosta, joutuvat itse hankkimaan ne muualta.

Pidätyskyvyttömyys on yleinen syy sille, että vanhuksia sijoitetaan laitoshoitoon. Siksi viime aikoina on keskusteltu vilkkaasti siitä, kuinka usein laitospotilaiden vaipat pitäisi vaihtaa.

Nykyiset vaipat mahdollistavat harvat vaihtovälit, sillä ne imevät parhaimmillaan kaksi litraa.

On hyvä ottaa huomioon, että vaipanvaihtaminen monta kertaa päivässä on arvaamattoman raskasta myös potilaalle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää