Kuluttaja

Puulämmityskin saa päästönormit

Tilaajille

Puulämmitystä on pidetty puhtaana ja ympäristöystävällisenä lämmitystapana. Tämä mielikuva koskee kuitenkin vain hyvin palavaa uunia. Huonosti palaessaan uuni savuttaa häkää ja haitallisia hiukkasia. Uuneille valmistellaankin omia päästönormeja.

Suomessa on noin kaksi miljoonaa tulisijaa. Valtaosa on paikalla muurattuja takkoja, uuneja ja liesiä. Lähes kaikkiin uusiin pientaloihin tehdään varaava takka tai takan ja leivinuunin yhdistelmä. Noin 60 prosenttia uusista takoista on paikalla muurattavia, loput erilaisia valmistakkoja.

Pientalojen uunit tuottavat energiaa vuosittain hieman enemmän kuin Loviisan kaksi ydinvoimalaa. Tulisijojen käyttöä tehostamalla voitaisiin tuottaa kotimaista ja uusiutuvaa energiaa yhden tuhannen megawatin ydinvoimalan verran.

Mutta olisiko se puhdasta energiaa? Savupiipuista tulee paitsi vesihöyryä ja hiilidioksidia, myös häkää, hiilivetyjä ja hiukkasia, joiden tiedetään aiheuttavan muun muassa syöpää.

Osaavatko suomalaiset polttaa uunejaan puhtaasti?

"Ainakin vanhat naiset, jotka ovat hoitaneet puu-uunejaan, osaavat sen taidon, mutta nuoret eivät välttämättä enää osaa", sanoo tulisijaintoilijaksi itseään nimittävä ja tulisijoista väitöskirjaa tekevä arkkitehti Heikki Hyytiäinen .

Hän arvelee, että Suomesta on puuttunut puun polttoa säätelevät päästönormit juuri sen vuoksi, että kotimaiset tulisijat palavat niin puhtaasti. Varaava uuni palaa puhtaammin kuin kamiina, joka on Keski-Euroopassa yleinen tulisija.

"Varaavat tulipesän materiaalit ovat sopivasti eristäviä, jolloin lämpötila kohoaa ja palaminen on nopeampaa kuin kamiinoissa." Häkäpitoisuudelle

rajat Hyytiäinen ei usko katalysaattoreihin tai savukaasupuhdistimiin kamiinoissa tai uuneissa. "Ei ole järkeä polttaa puuta huonosti ja puhdistaa sitten savukaasut. Kyllä kamiinatkin saadaan palamaan puhtaasti." Sen sijaan päästönormi tulisijoille on tulossa. Sitä valmistelevat sekä EU että kansainvälinen standardisoimisliitto ISO. EU:n CEN-normi on jo lausuntokierroksella ja tulee voimaan parin vuoden kuluessa. Siinä rajoitetaan savukaasujen häkäpitoisuutta. Sen tulee ehdotuksen mukaan olla 0,3-0,5 prosenttia. Muille päästöille ei aiota laittaa raja-arvoja.

"Häkä on aika hyvä mittari. Mitä vähemmän häkää, sen vähemmän myös palamattomia hiilivetyjä ja hiukkasia." Normiehdotus koskee teollisesti valmistettuja tulisijoja, ei paikalla muurattavia tai vanhoja tulisijoja.

"Itse asiassa jo nyt suomalaiset vientiyritykset joutuvat testauttamaan tulisijansa, koska monissa EU-maissa on kansallisia päästönormeja", sanoo Hyytiäinen. "Esimerkiksi Saksassa yleinen raja häkäpitoisuudelle on 0,4 prosenttia, mutta monissa kunnissa on asetettu vielä tiukempi raja, 0,12 prosenttia." Vaikka vientikauppaa käyvien valmistajien uunit täyttävät jo nyt tulevan häkänormin, on markkinoilla huonolaatuisiakin tuotteita.

"USA:ssa oli aiemmin 1500 tulisijanvalmistajaa. Kun siellä säädettiin savukaasunormit, jäi 43 valmistajaa henkiin. Minä toivotan normit tervetulleiksi, ne poistavat huonot tuotteet markkinoilta", Hyytiäinen sanoo.

Puhtaammat tulisijat

pian koekäytössä Johtavat valmistajat kehittelevät Suomessa jo seuraavan sukupolven tulisijoja. Tavoitteena on alittaa häkäpitoisuudessa 0,12 prosentin raja, joka nyt on muun muassa Itävallassa normina ja johon yleisen vaatimustason arvellaan kiristyvän. Upo Puulämpö ja Tiileritehtaat ovat mukana kansainvälisessä tutkimus- ja tuotekehityshankkeessa.

"Tavoitteena on haitallisten päästöjen vähentäminen ainakin puoleen kehittämällä tulipesän geometriaa ja ilmansyöttöä", sanoo projektipäällikkö Jari Valtonen Tiileritehtaat Oy:stä. Hän kertoo, että entistä puhtaammin palavien tulisijojen koekäyttö alkaa ensi vuoden alussa, ja markkinoille ne ehtivät vuoden tai kahden kuluessa.

Tutkimuksessa selvitetään myös mahdollisuuksia kytkeä puu-uuni osaksi lämmitysjärjestelmää, jossa vesivaraajaa voisi lämmittää tilanteen mukaan joko puulla, aurinkoenergialla tai yösähköllä. Tältä osin tutkimuksessa ovat mukana myös Neste/NAPS sekä IVO.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää