Kuluttaja

Verenpainemittaria mainostetaan isänpäivälahjana

Piippaavat terveysmittarit kiinnostavat suomalaisia

Tilaajille

Sykemittarin, digitaalivaa'an ja korvakuumemittarin seuraksi suomalaiset ovat vinhaa vauhtia hankkimassa piippaavien ja vilkkuvien terveysvarusteidensa lisukkeeksi kotona käytettävää verenpainemittaria. Mittaria mainostetaan radiossa oivana isänpäivälahjana.

Kotimittareita on markkinoilla parikymmentä mallia, muutaman sadan markan perusmittareista noin tuhannen markan laitteisiin, joihin voi tallettaa edellisten mittausten tulokset.

Ensimmäiset kotimittarit tulivat markkinoille 1980-luvun puolivälissä, mutta ensimmäisen vuosikymmenen aikana myynnin kehitys oli varsin verkkaista. Viitisen vuotta sitten myynti kääntyi kasvuun, kun verenpaineikään tuli sukupolvi, joka on tottunut kaikenlaisiin piippaaviin vempeleisiin. Viime vuosina mittareiden myynti onkin kasvanut 25 prosentin vauhtia vuosittain.

Tieteellisesti hyväksyttävät

kliiniset testitulokset mittareiden luotettavuudesta voidaan esittää vain muutamista markkinoilla olevista malleista. Suurin osa testeistä on varmasti luotettavia, mutta niitä ei ole tehnyt puolueeton tutkimuslaitos lääketieteellisen tutkimuksen periaatteiden mukaan.

Kotimittareiden kauppaa hallitsee tuotemerkki Omron, jolla on markkinoilla kolme kotikäyttöön tarkoitettua mallia. Myydyin on lähes 800 markkaa maksava olkavarsimansetilla mittaava laite, joka muistaa edellisen mittauksen lukemat. Uusin tulokas on lähes tuhannen markan rannemittari.

Omron hallitsee kotimittareiden markkinoita noin 70 prosentin markkinaosuudella. Lopuista käydään kilpaa useampien merkkien kesken.

Braun on aloittanut voimakkaan mainoskampanjan tänä vuonna markkinoille tuomansa rannemittarin myymiseksi. Halvempi versio rannemittarista maksaa 560 markkaa, kalliimpi lähes 800 markkaa.

Omronia maahan tuovan Normomedical-yhtiön toimitusjohtaja Risto Manner arvioi, että kotimittari on jo noin 300000 suomalaistaloudessa. Suomalaiset ovat EU-kansalaisista innokkaimpien joukossa hankkimassa mittareita kotikäyttöön. Saksalaiset kuitenkin johtavat ostajien tilastoa. Kaikista Euroopassa vuodessa myytävistä 1,2 miljoonasta verenpainemittarista menee Saksaan noin 700000.

Mittarikauppiaiden tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä noin 700000 suomalaisen arvellaan kärsivän kohonneesta verenpaineesta. Heistä noin 450000 saa erityiskorvattavat lääkkeet.

Lääkärikuntakin hyväksyy

kotimittareiden käytön jo mukisematta.

Sydänliiton asiantuntijalääkärin Matti Romon mukaan kotimittaukset helpottavat lääkärin työtä, kun potilas voi tuoda tilastot verenpaineen heittelystä mukanaan vastaanotolle. Aiemmin suhtautuminen on nihkeämpää, sillä lääkärikunta pelkäsi kotimittareiden aiheuttavan enemmän stressiä kuin tuovan arvokasta tietoa.

Kotimittareiden etu on myös siinä, että mittaus voidaan tehdä arkiympäristössä. Monien verenpaine nousee melkoisesti jo pelkän valkoisen takin näkemisestä tai vastaanottotilaan astumisesta.

Yksittäisen mittauksen tuloksen perusteella ei pidä huolestua tai riemuita. Jos toistuvien mittausten tulokset ovat korkeita, on syytä hakeutua lääkäriin.

Sydänlääkärit pitävät riskirajoina nykyisin 135 / 85 elohopeamillimetriä, jonka ylittävistä luvuista pitäisi keskustella lääkärin kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää