Kuluttaja

Pakkaus kutistui, mutta hinta ei

Euron tulo näkyy ruokakaupassa vain pakkausten koossa, sanovat Korson hintatarkkailijat

Tilaajille

Kyllä, euron tulo on vaikuttanut elintarvikkeiden hinnoitteluun, mutta ei niin kuin äkkiä luulisi. Pakkausten hintoja ei ole nostettu tasaeuroihin, mutta pakkaukset ovat saattaneet pienentyä.

Näin sanovat Hannele Karlin ja Tiina Maajärvi vantaalaisesta Korson kuluttajayhdistyksestä.

Yhdessä 14 muun korsolaisen vapaaehtoisen kanssa he ovat maaliskuusta alkaen tarkkailleet kauppojen ja palveluiden hintoja Korson seudulla.

Kullakin on seurattavana vähintään viisi jokapäiväistä tuotetta. Joka toinen kuukausi he tarkistavat pakkausten hinnat ja koot omassa lähikaupassaan. Tulokset kirjataan ylös Kuluttajaviraston ostospäiväkirjaan ja tiedot toimitetaan virastolle, joka tallentaa ne seurantaa varten perustettuun tietokantaan.

Karlinilla ja Maajärvellä on eri puolilla maata noin 200 kollegaa eli vapaaehtoista hintatarkkailijaa Suomen Kuluttajaliiton ja Kuluttajaviraston organisoimassa kampanjassa.

Kun jokainen seuraa vähintään viiden tuotteen hintoja, virastoon kertyy tätä kautta runsaasti tietoa kauppiaiden käyttäytymisestä ennen euron tuloa ja sen jälkeen. Tarkkailu jatkuu vuoden 2002 loppuun.

Mitä pakkauksille

siis on tapahtunut?

Karlin ja Maajärvi esittelevät kaksi esimerkkiä: Van der Bergh Foodsin Creme bonjour -tuorejuuston isompi pakkaus painoi ennen 250 grammaa. Nyt pakkaus on uusittu. Se on entistä kapeampi ja 50 grammaa kevyempi. Hinta on sama.

Delipapin Vuokkoset-pikkuhousunsuojia myytiin ennen kaksoispakkauksessa, joissa molemmissa oli 50 suojaa. Nyt kaksoispakkaus näyttää uudenlaiselta, mutta molemmissa pakkauksissa on enää 46 suojaa. Hinta on sama.

Naisilla on mutu-tuntuma siitä, että on muitakin tuotteita, joiden pakkaukset ovat nyt pienempiä kuin ennen. Vain näistä kahdesta he voivat sanoa sen varmasti, koska vanhat pakkaukset ovat tallessa.

Näppituntuma on, että esimerkiksi joissakin pesuaine- ja muropakkauksissa oli ennen tavaraa yksi kilo, nyt enää 850 grammaa. Pastillirasiassa oli ennen pastilleja 85 grammaa, nyt 83 grammaa.

Entäpä jogurttipurkin

tapaus: "Ostin Ingmanin erikoisjogurttia, avasin purkin ja näin, että tämähän on vajaa. Purkissa luki, että jugurtin nettopaino on 150 grammaa.

Punnitsin täyden purkin ja sain tulokseksi 143 grammaa. Tyhjä purkki painoi 10 grammaa. Jugurttia oli siis vain 133 grammaa, vaikka piti olla 150." Karlin lähetti kirjeen valmistajalle, joka vastasi ja kertoi, että vajaan purkin ei oikeastaan olisi pitänyt päästä levitykseen. Se oli kotoisin vasta huolletun linjan alkupäästä, jossa kone ei toiminut vielä täydellä teholla. Mukana seurasi 30 markan ostokortti.

Karlin osti vähän ajan kuluttua toisen purkin ja teki samat punnitukset samoin tuloksin.

Naisia itseäänkin naurattaa tämä jogurttipurkkien syynäily: "Ne siellä varmaan ajattelee, että kukaan ei ole niin hullu että kymmenen gramman takia rupeaa mittailemaan, ja siksi laittavat vajaatkin purkit myyntiin." Asia on kuitenkin tärkeä. Jos kaikkien pakkausten sisällöstä nipistetään muutama gramma tai muutama kappale, kuluttaja ei juurikaan kärsi, mutta valmistaja säästää mittavan määrän materiaalia.

Lisää eurosta Helsingin Sanomien Verkkoliitteessä osoitteessa www.helsinginsanomat.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää