Kuluttaja

Maistissa luomusta!

Viinimaailman vihreä aalto kiinnostaa ekohenkisiä, kasvissyöjiä ja allergikkoja

Tilaajille

Viiniasiantuntijat väittävät erottavansa, miltä luomu maistuu. Mutta miltä viini maistuu luonnonmukaisesti tuotetusta ruoasta innostuneen kasvissyöjäraadin mielestä?

Avataan ensimmäinen pullo Alkon luomuviinien valikoimasta. Kalifornialainen valkoviini Bonterra Viognier 2000 ei herätä suurta hälyä. Melkoisesta hinnasta huolimatta maku on kovin kiltti, jopa laimea. Mutta etiketissä on jo luomumeininkiä. Se on röpelöreunainen ja väritykseltään mukavan maanläheinen. Kirjasintyyppi on vain kamala.

"Etiketti on tärkeä", Johanna Koskinen myöntää. "Siinä pitää olla selkeä maininta siitä, miten viini on tuotettu. Monet lukisivat jotakin tietoa myös suomeksi." Toinen pullo, ranskalainen Touraine Sauvingnon Blanc , innostaa pohtimaan, mitä me juomme silloin, kun uskomme juovamme luomua.

Täsmällisempi termi olisi luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä valmistettu viini, jonka tuotannossa on vältetty turhia apu- ja lisäaineita.

Viinimaailman vihreä aalto

alkoi kymmenisen vuotta sitten. EU:n alueella luomua on vasta parisen prosenttia viinin tuotannosta, mutta luonnonmukaisen viljelyn pinta-ala kasvaa koko ajan.

Tuottajamaiden järjestöt ovat laatineet säännöt ja valvovat niiden noudattamista. Ne antavat viineille todistuksen, joka näkyy usein etiketissä. Alkon myymälöissä luomupullot löytää hyllyn reunassa olevan vihreän merkin avulla.

"Luomu on pohjimmiltaan luottamusasia", Jukka Rousu muistuttaa.

Ranskalaisvalkkari ei saa luomuväkeä innostumaan. Hailakka, libbismäinen, sammakkoinen.

Vuorossa on neljä saksalaista valkoviiniä. Saksassa luomutuotanto on hyvin järjestäytynyttä ja valvottua, joten laadun pitäisi olla tasaista.

André Stentz Riesling ja Hedgerow Organic White Wine eivät oikein sytytä. Tytöt kehuvat ensimmäisen pulloa kauniiksi ja jälkimmäisen etikettiä sopivan herkäksi ja nätiksi. Pojat ovat eri mieltä. "Tosimies ei tätä ostaisi etiketin perusteella", Kari Hulkkonen sanoo.

Organic Rivaner on juuri sellaista veikeän voikukkamaista, jota äiti tarjoaisi. Kaikki tunnustavat, että äidit ovat oppineet hyvin nuorten elämäntavat mutta tekevät luomutarjottavasta aina numeron.

Lind Gewürztraminer Trocken kolahtaa. Etiketti on karsea tyylirikko, mutta itse juotava on keväisen hentoa. Sandra Rousun kielellä tuntuu omenainen aromi ja korvissa soi melkein huilumusiikki.

Luomuviiniin ei päädytä aina pelkän elämänkatsomuksen vuoksi. Monelle allergiselle tai astmaatikolle se on parempi vaihtoehto, koska lisäaineita on vähemmän ja rikin määrä pieni. Täysin ilman rikkiä viiniä ei voi valmistaa, koska sitä tarvitaan säilymisen parantamiseksi. Valkoviineissä on aina rikkiä enemmän kuin punaviineissä.

Mukavaa luomuviineissä

on myös niiden "rehellinen" maku. Sitä ei parannella teollisilla hiivoilla, vaan käymiseen käytetään rypäleiden pinnalla olevia villejä hiivoja. Jokainen vuosikerta on seikkailu.

Sen me huomaamme heti, sillä ranskalaisen punaviinin Château Coursoun korkki on tukevasti homeessa.

Maisteltavaksi otetaan toinen ranskalainen, Château Pech-Latt . Se saa ystävykset pyörittelemään päätään. Maku tuntuu tuhdilta ja talviselta, karhealtakin juuri vapun alla.

Italialainen Perlage Cabernet del Veneto saa taputuksia. Se on vanha tuttu. Lemppari, kaikki myöntävät. Etiketti on tosin "kuponkiuutisten tasoa".

Vanhasta ystävästä löytyy myös huonoja piirteitä ; aivan kuin viinan maku erottuisi taustalta. Pohjalla oleva sakka oudoksuttaa hieman.

Sakka on Johanna Koskisen mieleen. Siitä voi päätellä, että viini sopii myös vegaaneille, jotka haluavat välttää kirkastamiseen käytettyjä eläinperäisiä aineita kuten esimerkiksi kalaliimaa, kaseiinia, liivatetta tai albumiinia.

Maailmalla on yllin kyllin sekä vegaaniviinejä että kosherviinejä, mutta suomalaisvegaanin osa on surkea. Edes Alkon kotisivujen tuotetiedoissa ei kerrota eläinperäisistä aineista.

Sivistyneen dégustation-tuokion päätteeksi on sopiva hetki esittää hieman arkisempi kysymys. Miten luomukänni eroaa tavanomaisesta?

Ei mitenkään, ystävykset tunnustavat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää