Kuluttaja

Gigantin myyjien bonuksista nousi kohu Tanskassa

Suomessakaan myyjä ei saa bonusta vähäkatteisen tarjoustuotteen myynnistä

Tilaajille

Iso ilmoitus lehdessä kertoo, että hyvämaineisen television saa nyt tarjoushinnalla tietystä kodinkoneliikkeestä. Kun menet kauppaan ostamaan sitä, myyjä saakin sinut vakuuttuneeksi, että eräs toinen malli on paljon parempi.

Lopulta poistut liikkeestä mukanasi aivan eri televisio kuin se, mitä alun perin lähdit ostamaan.

Kuulostaako tutulta?

Tanskassa on noussut kohu sikäläisen kodinkoneliike Gigantin, El-Gigantenin, myyntitavoista. Television Konsument-kuluttajaohjelmassa El-Gigantenin entinen myyjä kertoi, että liike harhauttaa ostajia tahallaan vetämällä tarjouksillaan liikkeeseen asiakkaita, joille myyjät eivät sitten suostukaan myymään kyseistä tarjoustuotetta.

Myyjien nihkeys perustuu ohjelman mukaan palkkausjärjestelmään, jossa myyjät saavat bonusta myymiensä tuotteiden katteen mukaan. Jotkut tuotteet kasvattavat bonusta reilusti, kun taas tarjoustuote, jota liike myy jopa tappiokseen, pienentää sitä. Ohjelman mukaan bonuskertymä on merkitty koodilla tuotteen hintalappuun.

Toimiiko Suomen Gigantti tällä tavoin, toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen?

"Ei varmasti. Meillä asiakkaalle myydään se tuote, joka parhaiten vastaa hänen tarpeitaan ja jonka hän haluaa ostaa", Rytkönen vakuuttaa. Gigantin palkkausjärjestelmä on hänen mukaansa saman tyyppinen kaikkialla Skandinaviassa.

Gigantissa myyjien peruspalkka on keskimäärin 1690 euroa. Se on Rytkösen mukaan parempi kuin alalla keskimäärin.

Lisäksi myyjät voivat saada bonusta, joka on yleensä enintään 10 prosenttia palkasta, joulun aikana se voi nousta keskimäärin 15 prosenttiin.

Bonus muodostuu siten, että myyjät on jaettu ryhmiin erikoistumisalueittensa mukaan, esimerkiksi data-tele-ryhmä, kulutuselektroniikka, kodinkoneet jne.

Ryhmä alkaa saada bonusta sen jälkeen, kun 90 prosenttia budjettitavoitteesta on saavutettu. Bonus lasketaan sekä myytyjen tuotteiden että katteen määrästä. Jokainen myyjä saa bonusta samassa suhteessa, kuin hän on itse myynyt.

Myyjät näkevät kunkin tuotteen katteen tietokoneelta. Suomessa sitä ei ole merkitty hintalappuihin.

Rytkösen mukaan niissä tuotteissa, joissa kate on pienempi, bonusosuuden saa kootuksi myymällä enemmän. Hän myöntää kuitenkin, että tarjoustuotteiden myyminen voi pienentää bonusta: "Ns. sisäänvetotuotteet myydään niin halvalla, että ne tuottavat liikkeelle tappiota." Tappiota ei kuitenkaan vähennetä myyjien bonuksista, vaikka tarjoustuote ei myöskään kerrytä bonusta, Rytkönen vakuuttaa.

Hän ei usko bonusjärjestelmän vaikuttavan myyjien myyntihaluihin.

"Gigantissa asiakkaalla on 30 päivän palautusoikeus lukuun ottamatta gsm-puhelimia, palveluita ja liittymiä. Me seuraamme palautuksia myyjittäin. Jos yhdelle myyjälle alkaa kertyä runsaasti palautuksia, katsomme, missä myyjä tekee väärin." Kilpailijoita edustavan Expertin toimitusjohtajan Kari Karipuun mielestä 30 päivän palautusoikeuteen on turha vedota, sillä tarjoukset kestävät vain muutaman päivän.

"Jos asiakas menee kuukauden kuluttua takaisin, ei hän enää sitä tarjoustelevisiota saa, jota hän alun perin lähti ostamaan." "Meidän käsityksemme mukaan Gigantin menettely on täysin tietoista ja johdonmukaista ja on koko liikkeen toiminnan kulmakivi. Tanskan El-Gigantenia koskeva kohu ei ole mitään uutta, vastaavia tapauksia nousee aika ajoin myös Norjassa ja Ruotsissa.

Muiden kauppojen menettely eroaa Karipuun mukaan siinä, että tarjoustuotteen myyminen ei rankaise myyjää. Yleensä bonuskertymä lasketaan koko kuukaudelta eikä sitä sidota yksittäiseen tuotteeseen.

"Jos bonuspalkkaiset myyjät eivät saa tarjoustuotteista bonusta lainkaan, niin senhän tietää, että myyjät tekevät kaikkensa ollakseen myymättä niitä,",Karipuu sanoo.

Suomen kodinkoneliikkeissä on kolmenlaisia palkkausjärjestelmiä: kiinteä kuukausipalkka tai provisiopalkka, jossa lisäksi tulee myyntikatteesta laskettava provisio.

Joskus bonuksessa otetaan huomioon muitakin tekijöitä kuin myynti tai myyntikat. Palkkausjärjestelmät ovat yleensä kauppakohtaisia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää