Kuluttaja

Operaattorin helpdeskiin jonottaminenkin maksaa

Kalleinta on jonottaa kännykällä vieraan operaattorin palveluun

Tilaajille

Viikko sitten Jyrki Alkio kertoi Hinta & Laatu -sivuilla harmistuksestaan, kun Elisan teknisen tuen puhelinpalvelu ei ahkerankaan jonotuksen jälkeen vastannut ja tuiki tärkeä tekninen neuvo jäi saamatta link {ETR=tl;HS20031015SI1AU02i5r.jtun.;all;hesa}. Kirjoitus aiheutti lukijapalautteen ruuhkan: "tiesittekö, että jonottaminenkin maksaa?" Operaattorin lähettämä iso lasku pelkästä jonotuksesta oli yllätys monelle muullekin kuin ohessa kirjoittavalle Sami Niemelälle.

Erityisesti kännykällä jonottaminen maksoi kirjoittajien mielestä kohtuuttoman paljon.

Kiertokysely jonotushinnoista eri operaattoreiden - ja HTV:n - asiakaspalveluun paljastaa, että Sonera on jonotusasioissa omaa luokkaansa. Kaikkiin 0800-alkuisiin numeroihin jonottaminen on ilmaista sekä lankapuhelimella että kännykällä.

Muiden operaattoreiden palvelunumeroihin kannattaa jonottaa kännykällä vain siinä tapauksessa, että soittaa oman operaattorin numeroon. Silloin jonottaminen voi olla jopa ilmaista.

Vieraan operaattorin gsm-liittymästä jonottaminen maksaa saman verran kuin puhuminenkin, pahimmillaan kolmisenkymmentä senttiä minuutissa. Se on paljon, kun ottaa huomioon että kirjoittajien jonotusajat saattoivat olla hyvinkin pitkiä, jopa kaksi tuntia yhteen menoon.

Lankapuhelimesta jonottaminen maksaa siihen verrattuna kohtuullisesti, 8-37 senttiä /puhelulta plus paikallisverkkomaksun.

Tietoa jonottamisen hinnoista ei yleensä operaattoreiden nettisivuilta löydy.

Moni kirjoittaja kysyy, onko edes laillista, että operaattori rahastaa jonottamisesta, jos itse palvelu jää saamatta.

Kuluttajaviraston lakimies Riitta Kokko-Herrala sanoo, että kyseessä on periaatteessa palveluvirhe. Kuluttaja voi reklamoida siitä operaattorille ja vaatia, että jonotusajalta ei tarvitse maksaa.

Jos valitus ei tuota tulosta, asian voi viedä kuluttajavalituslautakuntaan.

Todistaminen voi kuitenkin olla ongelma. Esimerkiksi Elisan asiakaspalvelupuhelimeen vastataan nopeasti, jonka jälkeen soittaja ohjataan edelleen oikeaan jonoon. Samalla aikaveloitus alkaa juosta ja laskua syntyä, riippumatta siitä pääseekö soittaja koskaan itse palveluun vai ei.

Kuluttajavalituslautakunta ei ole vielä ratkaissut yhtään valitusta siitä , onko näyttövelvollisuus palvelun saamisesta tai saamatta jäämisestä kuluttajalla vai operaattorilla.

"Tämä on hyvä esimerkki siitä, että miten vaikeita kuluttajakysymykset viestintäpuolella ovat. Uusia ongelmia tulee joka päivä. Niiden ratkaisut eivät ole helppoja, koska ne usein edellyttävät että teknisiä järjestelmiä muutetaan", Kokko-Herrala huokaa.

Jos operaattoreiden teknisissä järjestelmissä olisi merkintä siitä, koska jonossa olevaan puheluun on vastattu, näyttöongelmaa ei Kokko-Herralan mukaan olisi.

Elisa ei ole ainoa operaattori, jolla on ongelmia asiakaspalvelussa. Pari vuotta sitten kuluttajavirasto sai paljon valituksia Sonerasta. "Keskustelimme Soneran kanssa, ja tilanne on nyt parempi. Tällä hetkellä valituksia tulee DNA:sta, ja heidänkin kanssaan on keskustelu." Viestintävirastossa pohditaan parhaillaan, voidaanko teleyritykset velvoittaa ilmoittamaan palvelunumeroiden keskimääräiset vastausajat puolivuosittain, sanoo johtaja Tapani Mäkinen. Itse jonottamisen hinnasta viestintäviraston määräyksissä sanotaan vain, että se saa maksaa "normaalin puhelun hinnan".

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää