Kuluttaja

Vuokralainen menettää usein takuuvuokran syyttä

Laki antaisi suojaa vuokralaiselle, mutta käräjille ei kannata mennä, sanoo Kuluttajaliiton lakimies

Tilaajille

.Vuokralainen irtisanoi vuokrasopimuksensa kolmen vuoden asumisen jälkeen. Hän oli maksanut kolmen kuukauden takuuvuokran, yhteensä 1500 euroa, joka oli vuokranantajan tilillä. Sisäänmuuton yhteydessä asunnossa ei tehty kuntotarkastusta, eikä vuokralainen osannut sitä vaatiakaan.

Vuokralainen siivosi lähtiessään, ja pyysi vuokranantajaa palauttamaan takuuvuokran.

Vuokranantaja ilmoitti, ettei maksa, koska yhtiön käytäntönä on että vuokra-asunto kunnostetaan takuurahoilla seuraavaa vuokralaista varten.

Mistään tarkastuksesta tai vuokralaisen laiminlyönneistä asunnon kunnon suhteen ei edes keskusteltu, vaan vedottiin suoraan "omaksuttuun käytäntöön".

Vuokranantaja saattoi myös kertoa, että takuuvuokraa ei palauteta, koska asuntoon oli lähetetty siivousfirma suorittamaan loppusiivousta. Vuokralaisen ei annettu tarkistaa, oliko siivous todella tehty.

Edellä kerrottu on Suomen Kuluttajaliiton johtavan lakimiehen Tuula Sarion mukaan valitettavan yleistä vuokramarkkinoilla. Liiton asuntoneuvontaprojektin neuvojat törmäävät niihin päivittäin.

"Nämä ovat juuri sellaisia tapauksia, joissa laki suojaisi vuokralaista. Käytännössä suojaa ei kuitenkaan saa, koska summat ovat sen verran pieniä, että niitten takia ei oikein voi lähteä käräjäoikeuteen", Sario sanoo.

Erityisesti ilmiöstä ovat kärsineeet Sarion mukaan HOAS:in ja Jyväskylän kaupungin vuokralaiset, sekä osa V n, Espoon kaupungin ja Vantaan kaupungin vuokralaisista. Myös Lempäälän kunta on alkanut maksattaa remontteja vuokralaisilla. Tampereen kaupungin vuokrataloyhtiöt ovat jo parantaneet tapojaan.

Lain mukaan vuokralainen ei vastaa asunnon normaalista kulumisesta, vaan ainoastaan tahallaan aiheutetuista vioista, kuten paikkojen rikkomisesta. Seinien maalaaminen normaalien asumisen jälkien peittämiseksi ei Sarion mukaan kuulu vuokralaiselle.

Oikeuskäytännön mukaan vuokralaisen on siivottava normaalisti lähtiessään. Esimerkiksi ikkunoiden pesu talvipakkasella ei kuulu vuokralaisen loppusiivoukseen.

Vuokralaisen asema on Sarion mukaan näissä tapauksissa heikko. Vuokratakuusumma on ja pysyy vuokranantajalla.

Ainoa keino olisi käräjäoikeus, mutta sinne ei kukaan käytännössä lähde korkeiden oikeudenkäyntikulujen takia. Usein vuokralaisilla ei ole sellaista vakuutusturvaa, joka korvaisi oikeudenkäyntikulut.

"Käräjäoikeuteen meneminen asianajajankin kanssa on useille meistä liian korkea kynnys. Kuluttajaliittoon tulleiden valitusten mukaan myös oikeusaputoimistot ovat torjuneet avuntarvitsijoita vedoten vahingon pienuuteen (1500 euroa). Vuokranantajalle tämä on helppo tapa hankkia hieman ylimääräistä", Sario sanoo.

.Kuudennen kerroksen vuokra-asunnossa tapahtuu putkirikko. Ainoa vessa ja kylpyhuone ovat kuivatuksen ja remontin takia kaksi kuukautta pois käytöstä. Vuokralainen voi käyttää kellarissa olevaa suihkua ja wc:tä remontin ajan. Hän pyytää alennusta vuokraan, koska lapsiperheenon hankalaa asua ilman vessaa ja kylpyhuonetta.

Vuokranantaja ei suostu, koska vuokralaisella on hänen mukaansa käytössä wc ja suihku samassa talossa.

Vuokralaisella on Sarion mukaan oikeus kohtuulliseen vuokranalennukseen siltä ajalta, jolloin asunto ei ole vuokra-sopimuksen edellyttämässä kunnossa. Lainkohta on selvä ja yksiselitteinen. Esimerkiksi Espoon kaupungin vuokrataloyhtiö hävisi tällaisen jutun äsken oikeudessa.

"Vuokranalennuksen epääminen on lähes sääntö niin yksityisten kuin institutionaalistenkin vuokranantajien keskuudessa", Sario huokaa. Vuokralaisen kannalta tilanne on huono, vaikka laki on selkeästi vuokralaisen puolella. Ainoa vaihtoehto olisi käräjäoikeus, mutta harva sinne lähtee. "Ilman vessaa lapsiperheessä on muutakin puuhaa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää