Kuluttaja

Vanhaan koneeseen on vaikeaa löytää ohjelmia

Tilaajille

Tietokoneiden nopean kehitystahdin ansiosta vanhoihin koneisiin on vaikea saada sopivia osia päivityksiä varten.

"Neljästä viiteen vuotta vanhaa pc-konetta ei kannata enää päivittää, koska vanhasta koneesta joutuu vaihtamaan lähes kaiken. Uusi paketti voi tulla halvemmaksi", kertoo Antti Tanaka tietokonekomponentteja myyvästä Verkkokauppa.comista.

Vanhaan koneeseen on myös vaikea löytää ohjelmia, jotka toimivat siinä joustavasti. Vaikka Windows 95 riittäisi mainiosti omiin tarpeisiin, eivät uudet ohjelmat enää asennu vanhaan käyttöjärjestelmään.

Jos koneeseen haluaa uuden Microsoftin käyttöjärjestelmän uusia ohjelmia varten, kaupan hyllyltä löytyy vain Windows XP. Se taas vaatii koneelta tehoa: minimivaatimuksina on 233 megahertsin prosessori, 128 megatavua keskusmuistia ja 1,5 gigatavua kiintolevytilaa.

"Yleensä vähimmäisvaatimuksiin kannattaa laittaa ainakin puolet lisää, jotta kone toimisi hidastelematta. Jos muistia vaaditaan 32 megaa, 64 on hyvä määrä", kertoo Tanaka.

Myös viruksentorjunta- ja palomuuriohjelmat syövät konetehoa, mutta toimivat myös vanhemmissa Windows-versioissa 98 ja Me. Esimerkiksi F-Securen Internet Security -ohjelmisto vaatii muistia vähintään 64 megatavua, prosessorin täytyy olla Pentium II -tasoa ja kiintolevyltä tilaa kuluu 70 megatavua.

Norton Internet Security toimii koneessa, jossa on vähintään 150 megahertsin prosessori, keskusmuistia 32 megaa ja vapaata kiintolevytilaa 125 megatavua.

Jos kotikoneessa on käytössä Windows 95, alkavat vaihtoehdot vähentyä huomattavasti. Silti muutama poikkeus löytyy, vieläpä ilmaisena.

Grisoftin AVG Anti-Virus Free Edition ja AntiVir Personal Edition ovat viruksentorjuntaohjelmistoja, jotka toimivat sadan megahertsin Pentium-prosessorilla.

AVG toimii jopa Pentiumia edeltäneissä 486-koneissa. Molemmat viruksentorjuntaohjelmat tulevat toimeen 32 megatavulla keskusmuistia, kovalevyltä tilaa kuluu 15 megatavua.

Palomuuriohjelmistoista Windows 95 -käyttöjärjestelmää tukevat Outpost Firewall ja Look'n' Stop Lite 1.04. Ne toimivat 200 megahertsin koneella, jossa on 32 megatavua muistia.

Ilmaisia ohjelmia voi käyttää myös uusissa koneissa. Tosin maksulliset tietoturvapaketit ovat usein helpompia käyttää, ja niille löytyy puhelintuki.

Ilmaisohjelmat löytää internetistä www.google.fi-hakukoneella. Ilmaisohjelmien merkkinä ohjelmien lisenssiehdoissa lukee yleensä "free" tai "freeware".

"Demo" tai "shareware" tarkoittaa ohjelman toimivan vain tietyn ajan maksutta.

"Adware" on merkki siitä, että ohjelmaa käyttäessä täytyy katsella mainosbannereita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää