Kuluttaja

Kesämökille kunnon maapuhdistamo

Kunnat tulkitsevat eri tavoin uutta maaseudun jätevesiasetusta

Tilaajille

Kesämökin rakentaja on ymmällään: Pitäisikö maahan kaivaa sakokaivo, saostuspallo, umpisäiliö, panospuhdistin, imeytyskenttä vai suodatuskenttä?

Kunnissa uutta haja-asutusalueiden jätevesiasetusta tulkitaan kirjavasti. Moni mökkiläinen onkin myyntimiesten armoilla.

"Tuntuu, että kunnissa on pallo hukassa. Joissain kunnissa rakennustarkastaja tai ympäristönsuojelusihteeri vaatii vessavesien erottamista muista jätevesistä ja johtamista umpisäiliöön. Umpisäiliö täyttyy nopeasti ja sen tyhjentäminen ja jätteen kuljettaminen pitkiä matkoja maksaa paljon. Katkeruutta aiheuttaa, jos naapurikunnassa kaikki jätevedet voi johtaa samaan sakokaivoon ja imeyttää tai suodattaa maasuodattimella", sanoo Uponor Suomi Oy:n Länsi-Suomen piiripäällikkö Pekka Kakko.

"Sopiva puhdistusjärjestelmä tulisi valita aina maaperän ja mökin käytön mukaan. Joillakin mökeillä käydään muutaman kerran kesässä kun toiset asuvat mökillä miltei ympäri vuoden", sanoo yli-insinööri Erkki Santala Suomen ympäristökeskuksesta.

Vuoden alussa voimaan tullut asetus määrää, että kesämökkien on tehtävä jätevesiselvitys vuoteen 2008 mennessä ja kiinteistöt on korjattava asetusta vastaaviksi vuoteen 2013 mennessä. Uudet ja korjattavat kesämökit on rakennettava asetusta vastaaviksi heti.

Suomen salaojakeskuksen salaojateknikko Petri Kurjen mielestä monet kunnat tulkitsevat asetusta liian ankarasti. "Maapuhdistamo puhdistaa lähes kaiken haitallisen fosforin, joka rehevöittää ja lisää levän kasvua. Maasuodatus on edullisempi kuin mikään kemiallinen puhdistusjärjestelmä. Se on tunteeton kuormituksen vaihteluille ja eikä sitä tarvitse huoltaa. Saostussäiliö pitää vain muistaa tyhjennyttää vähintään kerran kesässä", Kurki sanoo.

Maasuodattimen rakentamiseen voi saada luvan, jos rakentaa sen kauemmaksi vesistöstä pumppaamalla jäteveden rannassa sijaitsevasta mökistä suoja-alueen taakse.

Puolueetonta tietoa saa Kurjen mukaan suunnittelutoimistoista, jotka tekevät vaadittavan jätevesisuunnitelman rakennuskohteisiin.

"Suodatuskentän jatkeeksi voi hankkia fosforipuhdistuskaivon, jos tarkistuskaivo osoittaa, että jätevesi ei ole riittävän puhdasta", sanoo Hannu Kajava puhdistusjärjestelmiä valmistavasta Propipe Oy:stä.

Maasuodattimia valmistaa yli kymmenen valmistajaa. Järeä, ympärivuotista kulutusta kestävä maasuodatinpaketti maksaa noin 1500 euroa. Siihen kuuluvat saostuskaivot, imeytysputket tarkkailukaivoineen sekä kokoajasalaojat. Fosforipuhdistimen kanssa paketin hinta nousee 3000 euroon. Kesämökin puhdistamon rakentamiseen saa varata vähintään 2000 euroa.

"Eri valmistajien tuotteissa ei ole suuria eroja. Suosittelen tunnettuja merkkejä, sillä niillä on pitkät takuuajat", kertoo Risto Raatikainen Oulu Välivainion K-Raudasta.

Maaperä ratkaisee, sopiiko menetelmäksi maahanimeytys vai maasuodatus.

Vaikeisiin kohteisiin kuten kallioisille tonteille tai suureen ympärivuotiseen kulutukseen suositellaan panospuhdistamoa, jossa jätevesi puhdistetaan paikan päällä kemikaalien avulla. Puhdistettu vesi imeytetään kivipesään.

Puhdistamoa varteen tarvitaan sähköä, joka pyörittää puhdistamon kemikaalin annostelijaa ja kompressoria, joka pumppaa puhdistetun jäteveden eteenpäin.

Panospuhdistin maksaa tyypistä riippuen 5000-8000 euroa.

Maaperäpuhdistamon ja panospuhdistamon vaatimat kaivutyöt maksavat paikasta riippuen 1000-2000 euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää