Kuluttaja

Joka kolmas tilaa jo ulkomailta

Tulli ei tilastoi yksityishenkilöiden ostoksia ulkomailta

Tilaajille

Yhä useampi suomalainen on ostanut tavaroita ja palveluita suoraan ulkomaisesta verkkopalvelusta.

Tilastokeskuksen viime keväänä tekemän tutkimuksen mukaan noin 790000 suomalaista, eli lähes joka kolmas internetiä käyttänyt, on tehnyt verkossa myös ostoksia. Tästä määrästä joka kolmas eli yli neljännesmiljoona on ostanut jotakin ulkomaisesta verkkokaupasta.

Tilastokeskus ei tutkinut erikseen, mitä tuotteita ulkomailta tilataan. Myöskään tulli ei tilastoi yksityishenkilöiden ulkomailta tilaamien tuotteiden määrää tai arvoa.

Yksityishenkilöiden ulkomailta tekemien ostosten heikko tilastointi on yllättävää, koska euroissa laskettuna kauppa kasvaa kiihtyvää tahtia. Kaikkiin verkko-ostoksiin käytetty rahamäärä tuplautui syksystä 2003 kevääseen 2004. Rahaa verkkokaupassa käytetään vuonna 2004 arviolta 2,1 miljardia euroa.

On epäselvää, kuinka suuri osa tästä summasta kulkeutuu ulkomaille. Kun joka kolmas verkko-ostoksia tehnyt ilmoittaa asioineensa ulkomaisessa verkkokaupassa, summa lienee satoja miljoonia euroja.

Internet toimii paitsi ulkomaisten verkkokauppojen myyntipaikkana, myös niiden mainosvälineenä. Verkossa kuluttajat neuvovat aktiivisesti toisiaan nettiostosten teossa ja vaihtavat keskenään hintatietoja.

Jos hakukone google.fi:ssä tekee haun sanoilla "ulkomailta tilaaminen", saa eteensä useita oppaita tai käyttäjien lähettämiä neuvoja.

Lista sisältää enimmäkseen kodin elektroniikan kuten digikameroiden, gps-laitteiden tai videotykkien osto-ohjeita. Lisäksi keskustelupalstoilla vaihdellaan aktiivisesti tietoja siitä, millaisia dvd-elokuvatarjouksia ulkomailta löytyy.

Myös muut kuin viihde-elektroniikan harrastajat ovat löytäneet ulkomaiset verkkokaupat. Ohjeita löytyy myös esimerkiksi ratsastustarvikkeiden, perhojen tai radio-ohjattavien laitteiden ostamiseen.

Ulkomailta tilaaminen helpottui merkittävästi Euroopan Unionin ansiosta. Yhteisen valuutan myötä hintojen vertailu on helppoa, tulleja ei peritä ja arvonlisävero maksetaan siihen maahan, jossa verkkokauppa sijaitsee. Lisäksi osa saksalaisista verkkokaupoista on kääntänyt osan sivuistaan suomeksi, jolloin tilausehtojen- ja kulujen ymmärtäminen helpottuu myös saksaa tai englantia osaamattomalle.

Kuluttajien lisääntynyt ulkomaankauppa näkyy myös EU-kuluttajaneuvonnassa. Viime vuonna se sai kuluttajilta 122 valitusta ulkomaisista verkkokaupoista, tämän vuoden puoliväliin mennessä valituksia on tullut jo 88.

Suurin osa valituksista koskee tilauksen viivästymistä. EU-kuluttajaneuvonnasta arvioidaan, että suosituin verkosta tilattava tuote valitusten perusteella ovat digikamerat ja viihde-elektroniikka yleensä. Dvd- ja äänitekaupasta valituksia tulee harvoin, vaikka joka neljäs verkko-ostoksia tehnyt on hankkinut netistä kuunneltavaa tai katsottavaa kotiinsa.

EU-kuluttajaneuvonnan sivut löytyvät osoitteesta www.hel.fi/eu-kuluttajaneuvonta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää