Kuluttaja

Omin voimin ekomatkalle

Edullisen ekoloman voi suunnitella itsekin

Tilaajille

Ekosta on tullut brändi, ja siitä täytyy maksaa.

Tämän huomaa, kun selailee ekomatkoja järjestävien toimistojen esitteitä ja internetsivuja. Ekomatkailu tai reilu matkailu perustuu siihen, että matkalla huomioidaan loman vaikutus ympäristöön sekä matkakohteen väestöön.

Esimerkiksi Kon-Tiki-toimiston järjestämä runsaan kahden viikon talvimatka Chileen maksaa 3580 euroa. Mainos kertoo ekomatkan kohderyhmästä: se on tarkoitettu "viinin, luonnon ja kulttuurin ystäville" - ja ilmeisesti maksukykyisille.

Mutta tarvitseeko asua luomutilalla, harrastaa sankarillista ulkoliikuntaa tai maksaa pitkä sentti sademetsäsafarista, jotta koossa olisivat oikean ekomatkan ainekset?

Ei tarvitse, sanoo Avara maailma -matkatoimiston perustaja Mari Mero, joka on myös Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja.

"Ekomatkoissa ei maksa eko vaan erikoisuus", hän kertoo. "Löhöily- ja rantalomat eivät vain ole meidän pääosaamistamme".

Tavallinen rantaloma, kaupunkiloma tai muu matka voivat myös olla ekoa, ja kukkarolle varsinaista ekomatkaa ystävällisempiä.

Ekomatkan voi itse järjestää kiinnittämällä huomiota muun muassa majoituksen laatuun ja matkustamistapaan.

Reilussa matkailussa majoituksen tulee olla paikallisessa omistuksessa, jotta matkailusta koituva taloudellinen hyöty jäisi matkamaan isäntien ja emäntien taskuihin.

Kansainvälinen hotelliketju lienee huonoin vaihtoehto. Pieni, idyllinen asumus tuntuisi sopivan paremmin ekon mielikuvaan, mutta iso hotelli on usein halvempi vaihtoehto.

"Ympäristön kannalta en näkisi eroa siinä, onko hotelli iso vai pieni. Taloudellinen oikeudenmukaisuus sekä sosiaalinen ja kulttuurillinen kunnioitus ovat myös ratkaisevia", Mari Mero sanoo.

Eko-sanan ei kannata antaa hämätä itseään. Internetissä on runsaasti eko- ja nature-nimellä kulkevia majoitusvaihtoehtoja, joissa ei lopulta ole muuta ekoa kuin sijainti luonnonkauniilla paikalla.

Maailmassa käytetään ainakin lähes 60:tä erilaista ekosertifikaattia, mutta ne eivät vielä ole kovinkaan kysyttyjä. Suomessa joillekin hotelleille on myönnetty Joutsen-merkki ympäristöystävällisyydestä.

Itse voi puhelinsoitolla yrittää selvittää seuraavat perusasiat: onko majoitus paikallisessa omistuksessa, kuinka majapaikka on järjestänyt jätevesihuollon, lajitellaanko jätteet, säästetäänkö sähköä ja jos, niin miten.

Pakettimatkailija voi pyytää virkailijaa selvittämään nämä asiat.

Aurinkomatkat luokittelee hotelleja siten, että ne pisteytetään yhdestä kolmeen pisaraan ympäristö- ja paikallisystävällisyyden mukaan.

"Kolme pisaraa vaatii majoitukselta korkeatasoisen ympäristöteknologian käyttämistä. Kaksi pisaraakin on jo hyvä", Aurinkomatkojen kestävän kehityksen päällikkö Tom Selänniemi sanoo.

Järjestelmä perustuu hotellien itse täyttämiin kyselylomakkeisiin, eikä ole siis täysin aukoton. Ensin hotellit käy tarkastamassa sopimusneuvottelija, myöhemmin agentit ja joskus Selänniemi itse, mutta satojen hotellien jatkuva tarkkailu on hankalaa.

Ekomatkanjärjestäjät mainostavat usein tukevansa luonnonsuojelutyötä kohteissaan.

Itse järjestetyllä matkalla voi tukea luonnonsuojelutoimintaa esimerkiksi vierailemalla luonnonpuistoissa. Suojelukohteiden sisäänpääsymaksuilla tuetaan luontokohteen hoitamista, ja usein niissä voi myös tehdä lahjoituksen.

Vaikka kaiken viilaisikin loppuun asti, totuus on, että lentäminen kuormittaa ympäristöä aina. Kuormitusta voi yrittää vähentää lentämällä kohteeseen mahdollisimman suoraan, ilman välilaskuja tai tilauslennolla.

Raskasta omaatuntoa voi myös keventää internetissä. Mero opastaa, että internetissä voi käydä laskemassa laskurilla lentojensa aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ja tehdä niiden neutralisoimiseksi lahjoituksen erilaisiin kansainvälisiin rahastoihin, joiden projekteilla yritetään hidastaa ilmaston lämpenemistä.

Eräs niistä löytyy osoitteesta www.myclimate.org. Sivun laskuri kertoo, että menopaluulento Helsingistä Lontooseen maksaisi 26 euron lahjoituksen verran.

Kun kerran päästöjä syntyy, voiko mikään matkustaminen olla koskaan täysin reilua?

"Olemme luoneet tällaisen järjestelmän, jossa koko maapallo on osittain riippuvainen matkailusta saatavista tuloista. Jos tulisimme yhtäkkiä sellaiseen tilanteeseen, ettei olisi enää matkailua, monet alueet maailmalla kärsisivät siitä huomattavasti", Tom Selänniemi sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää