Kuluttaja

Turhat ja kalliit pullot tuhoavat ympäristöä

Tilaajille

WASHINGTON. Jos tarjolla on hyvää kraanavettä, pullovesi on lähes tarpeetonta. Silti maailmassa juodaan vuosittain yli 150 miljardia (150000000000) litraa pullotettua vettä.

Pullojen rahtaaminen ympäri maailmaa vie paljon energiaa ja saastuttaa, ja muovipullot ovat kasvava jäteongelma.

Veden kauppa on kuitenkin suurta, nopeasti paisuvaa bisnestä. Siksi harva tohtii asetella kapuloita vesikärryjen rattaisiin.

Jotkut sentään yrittävät. Washingtonilainen ympäristöjärjestö Earth Policy -instituutti teki hiljattain yhteenvedon bisneksestä.

Raportti kyseenalaistaa koko tuotteen. "Pulloveden kysyntä kasvaa sellaisillakin alueilla, joilla kraanavesi on täysin turvallista juotavaksi. Seurauksena on tarpeetonta jätettä ja valtava energiankulutus", kirjoittaa raportin tekijä Emily Arnold.

Kasvu on todellakin ripeätä. Vuosina 1999-2004 pulloveden kulutus lisääntyi maailmassa lähes 60 prosenttia!

Kiinassa kulutus kaksinkertaistui ja Intiassa kolminkertaistui. Yhdysvallat on silti ehdoton markkinaykkönen. 17 prosenttia pullovedestä juodaan Amerikassa.

Tuote on kallista. Arnoldin mukaan pullovesi maksaa Yhdysvalloissa jopa 2,50 dollaria eli 2,10 euroa litralta. Se on enemmän kuin amerikkalaisten tuhottoman kalliina pitämä bensiini.

Kraanaveteen verrattuna pullotetun hinta on 10000-kertainen.

Ja hanavettä se usein onkin, vaikka mainoksissa puhutaan ikiaikaisista lähteistä ja tunturipurojen raikkaudesta. Tosiasiassa 40 prosenttia vedestä lasketaan pulloihin kraanoista eri puolilla maailmaa.

Hanavesi on puolestaan usein pohjavettä, jonka laajamittainen hyödyntäminen voi aiheuttaa paikallisille ihmisille ongelmia. Arnold kertoo Coca-Cola-konserniin kuuluvasta Dasanista, joka pullottaa vettä Intiassa sillä seurauksella, että yli 50 kylää kärsii vesipulasta.

Muutkin bisneksen isot toimijat ovat elintarvikejättejä. Ranskalaisen Perrierin omistaa sveitsiläinen Nestle, ja Evianin takana on ranskalainen meijerijätti Danone.

Vettä kuskataan valtavia määriä ja pitkiä matkoja ympäri maailmaa, sillä juomalitroista lähes neljäsosa myydään yli rajojen.

Raportin ääriesimerkkinä on suomalainen Nord Water, joka viime vuonna laivasi 1,4 miljoonaa litraa hanavettä 4300 kilometrin päähän Saudi-Arabiaan.

Kuljetustakin suurempi rasitus ympäristölle koituu pulloista.

Maailman vesipullojen valmistamiseksi kuluu 2,7 miljoonaa tonnia muovia, jonka raaka-aine on öljy. Amerikassa pullojen tekoon tarvitaan niin paljon raakaöljyä, että satatuhatta amerikkalaista autoilijaa huristelisi siitä jalostetulla bensiinillä vuoden ajan.

Kahdeksan kymmenestä tyhjästä muovipullosta päätyy Yhdysvalloissa kaatopaikoille, joissa niiden maatuminen kestää tuhat vuotta. Kierrätykseen tulevia pulloja rahdataan Kiinaan saakka.

Turvallisempaakaan pullovesi ei ole, vaikka myyjät niin usein väittävät, raportti kertoo. Niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin hanaveden laatua säädellään tarkemmin kuin pullotetun.

Earth Policy-instituutti antaa ymmärtää, että pulloveden kittaamisen pitäisi aiheuttaa rikkaiden maiden kuluttajille ainakin pientä närästystä. Maailmassa on nimittäin 1,1 miljardia ihmistä, joilla ei ole luotettavaa vesihuoltoa.

Lukumäärän puolittaminen on yksi YK:n vuosituhannen kehitystavoitteista. Se edellyttäisi noin 15 miljardin dollarin vuotuista lisäpanostusta kehitysmaissa.

"Se kalpenee verrattuna niihin sataan miljardiin dollariin, jotka vuosittain käytetään pulloveteen", Emily Arnold toteaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää