Kuluttaja    |   tee itse kotona

Kuplia veteen koneesta

Säästöä syntyy, jos hapottaa litran päivässä kuukausien ajan

Tilaajille

Helsingin hanavesi voitti kirkkaasti pullotetut lähdevedet Helsingin Sanomien testissä viikko sitten.

Hyvä näin, mutta entäs jos halutaa nauttia poreilevaa vettä? Hanavedestähän puuttuvat ne ihanat hiilihappokuplat.

Mistä siis kuplat lasiin?

Mieleen tulee yli kymmenen vuoden takaa sana limsakone. Voisiko siitä olla apua, vai ovatko nämä ihmekoneet menneet muodista leipäkoneen lailla?

Limsakoneita on yhä saatavilla. Myynnissä on muun muassa sveitsiläinen Soda Fresh -kone, joka maksaa postimyynnissä 109-119 euroa.

Kuplavesi tai limonaati valmistetaan koneen omaan litran tai puolen litran vetoiseen pulloon.

Kuplakoneen avulla välttyy vesien kantamiselta ja saa paremman omantunnon, kun luontoon ei kerry turhia muovipulloja.

Koneen käyttäminen saattaa säästää myös rahaa. Valmistajan antamien tietojen mukaan yhdellä hiilihappopatruunalla hapottaa 30-40 litraa vettä riippuen tietenkin siitä, kuinka runsashappoista juomaa haluaa tehdä.

Patruunan täyttö maksaa maahantuojalla 6,80 euroa, joten runsaasti hapotetun kuplaveden litrahinnaksi tulisi 0,22 euroa.

Kone siis säästää, jos suhinavedestä joutuu maksamaan yli 0,22 senttiä litra, mikä yleensä onkin tilanne.

Tarjouksessa kuplaveden hinta on tosin jo aika edullinen. Esimerkiksi Lidl myy Saskia Quelle -nimistä hiilihapotettua vettä 0,39-0,66 euron litrahintaan.

Usein kuplavedet maksavat moninkertaisesti. Esimerkiksi Asematunnelin S-marketissa Hartwallin Novellen litrahinta on 1,06 euroa.

Mukaan kustannusvertailuun pitää laskea tietenkin myös kuplakoneen hinta.

Lidlin kuplajuomaan verrattuna kotona hapotettua pitää siis kitata 705 litraa, ennen kuin koneen hinta on maksettu. Novellen mukaan laskettuna litroja ei tarvitse kuluttaa kuin 142, niin koneen hinta on kasassa.

Jos perheessä juodaan suhinavettä litra päivässä, maksaa kone itsensä kalliimman vaihtoehdon mukaan laskien viidessä kuukaudessa. Lidlin veteen verrattuna konetta pitää käyttää vajaat kaksi vuotta joka päivä.

Koska kyseessä on limsakone, sitä voi käyttää myös lasten janon tyydyttämiseen. Limonadit¨iivisteet maksavat 4,60 euroa pullo, jolla valmistuu kuusi litraa juomaa.

Hapotettuna limsalitran hinnaksi tulee jo euro, ei enää siis kovin edullista. Halvimmillaan limsaa saa valmiina kaupasta puolella tästä hinnasta.

Limsakoneen suurin ongelma on se, että jano tulee usein muualla kuin kotona, eikä oma limsakone ole silloin mukana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää