Kuluttaja    |   kokeilimme tätä

Mökin eteisestä avautui ikkuna nettiin

Tilaajille

Syksyn tullen mökki jää tyhjilleen, ja omistajaa askarruttaa, onko mökillä varmasti kaikki kunnossa?

Jos mökillä on laajakaista, valvonta on helppo järjestää, sillä nettiyhteyteen voi liittää itsekseen toimivan valvontakameran.

Alkujaan laajakaistan hankkiminen maalle helpotti etätyön tekemistä ja paransi elämänlaatua. Harmitti, että nettiyhteyden valot jäivät vilkkumaan tyhjän panttina isäntäväen poissaolon ajaksi.

Valvontakameran ansiosta meillä on nyt ikkuna kakkosasunnon eteiseen kaikkialta ja koko ajan.

Kameraksi valitsin D-Link DCS-950G -mallin, joka toimii langattomassa kotiverkossa, samassa jossa kannettava tietokonekin.

Kamera toimii itsenäisesti, ja siihen voi olla yhteydessä verkon kautta. Se ei siis tarvitse toimiakseen tietokonetta eikä muutakaan lisälaitetta.

Laite osaa myös lähettää sähköpostia aina, kun kuvassa tapahtuu muutoksia eli liikettä. Tämä sisäkäyttöön tarkoitettu kamera voi myös tallentaa kuvaa.

Kameran mukana tuli pikaohje, jonka ymmärsin helposti. Asentaminen ei kuitenkaan onnistunut sen mukaan. Apua ei ollut kameran englanninkielisestäkään käyttöohjeesta.

Jouduinkin soittamaan valmistajan puhelintukeen jonka avulla selvisi kameran oikea liittämistapa.

Ongelma ei olisi ratkennut ilman puhelintuen asiantuntevia kysymyksiä.

Kameran asennusta helpottaa, jos kotiverkon laitteet ovat samaa merkkiä. Silloin järjestelmän pystyttämiseen saa apua yhdellä puhelinsoitolla valmistajan puhelintuesta. Se onnistui koeasennuksessa kaupunkiasunnolla.

Maalla laajakaistan laitteet olivat erimerkkisiä, eikä kameranvalmistajan tukinumero osannut neuvoa, miten mökin laitteen palomuuriin tehdään valvontakameran mentävä aukko.

Piti siis soittaa toisenkin valmistajan puhelintukeen, josta lopulta etsittiin sellainen guru, joka osasi auttaa pulmassa.

Siltikin koko puuha osoittautui niin hankalaksi, että piti antaa tukihenkilön kytkeytyä kotiverkkoomme, jossa hän omilla bittisilmillään kykeni ratkomaan ongelmat.

Kamera toimii tavallisella laajakaistayhteydellä. Asennusvaiheessa pitää ottaa kuitenkin huomioon se, että kuvan katsomiseksi kameralla pitää olla yksilöllinen osoite. Kyse on tavallaan laitteen omasta "puhelinnumerosta", mutta toisin kuin puhelinverkoissa, netin numero-osoitteet ovat useimmiten vaihtuvia numerosarjoja.

Kun haluaa katsella netissä, miltä mökin eteisessä näyttää, pitäisi tietää kameran kulloinenkin osoite. Numerosarja on siis tavallaan laitteen www-osoite.

Verkossa toimii palveluita, jotka seuraavat esimerkiksi kameran numero-osoitteen vaihtumista, ja ohjaavat netissä aina oikeaan osoitteeseen. Näitä kutsutaan dynaamisiksi nimipalveluiksi. D-Linkin asiakaspalvelusta kerrottiin, että ne toimivat ihan hyvin, ja niitä on saatavissa jopa ilmaiseksi.

Olin kuitenkin ehtinyt ratkaista asian toisin, ja hankkinut kameralle pysyvän ip-osoitteen. Omani on eräänlainen välimuoto vaihtuvasta ja julkisesta osoitteesta, joka riittää valvontakameralle.

Operaattorilta hankittu pysyvä eli julkinen ip-osoite voi maksaa jopa 25 euroa kuussa, omani maksaa vain 9,50 euroa kuukaudessa. Joillakin operaattoreilla julkinen ip-osoite kuuluu perushintaan.

Sijoitin kameran eteiseen, johon tulee päivänvaloa ikkunoista. Säädin liiketunnistimen aluksi niin herkälle, että sähköpostia alkoi tulvia aina, kun aurinko meni pilveen tai tuli esiin pilven takaa. Säätäminen vaati kokeilua, mutta onneksi sen voi tehdä netin kautta.

Nyt laite toimii, ja on rauhoittavaa kurkistaa mökille silloin tällöin, ja todeta, että kaikki näyttää olevan kunnossa. Kameran toiminta tai ylläpito ei pienen sähkönkulutuksen lisäksi aiheuta kustannuksia.

Kameran voisi suunnata myös ulos ikkunasta, mutta silloin se alkaisi varoitella eläinten ja puiden liikkeistä.

Olen jo pohtinut uusiakin mahdollisuuksia. Liittäisinkö mökin verkkoon netissä luettavan sääaseman, erillisen ulkokameran ja lämmityksen kauko-ohjauksen?

Netissä toimivia valvontakameroita on saatavana useita merkkejä. Testin laite maksoi 180 euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää