Kuluttaja

Hylly tyhjänä?

Hinta & Laatu tutki pistokokein, kuinka tiheään hyllyjä täytetään kahdessa ruokakaupassa

Tilaajille

Taas tuote on lopussa! Ruokakaupan hyllyssä on tyhjä kolo siinä, missä pitäisi olla broilerin jauhelihaa. Ja hylly on tyhjä myös seuraavassa kaupassa.

Ärsyttävää! Eikö kaupan väki halua, että asiakas kokkaa broilerilihapullia. Vai eikö se ymmärrä, etteivät kaikki syö punaista lihaa. Naudanjauhelihaa hyllyt kyllä notkuvat!

Hinta & Laatu tutki kahdessa helsinkiläiskaupassa pistokokein, kuinka nopeasti tyhjät hyllyt täytetään. Testipaikat olivat marketti Vallilassa ja lähikauppa Haagassa.

Marketissa käytiin viitenä kauppapäivänä eli keskiviikosta maanantaihin, pääasiassa illalla.

Tyhjille hyllyille ilmestyi uutta tavaraa yleensä päivässä tai kahdessa - tosin muutamaa yksittäistä päivittäistavaraa ei täydennetty lainkaan. Hyllyjen reunoilla näkyi usein myös "Anteeksi! Tavarantoimittajalla toimitusvaikeuksia." -lappuja.

Tyhjät hyllyt sekä tavaran menekki antavat viitteitä, millaisia ihmisiä alueella asuu ja työskentelee. Tässä marketissa menekkiä on etenkin eineksillä. Nuorehkoille yksin asuville maistuvat esimerkiksi lihapullat, niin ikään valmispitsoista oli lähes aina joku laji lopussa.

Tilastokeskuksen mukaan postinumeroalueella 00500 on asukkaita lähes 11700 (2007). Puolet heistä on 20-34-vuotiaita, ja joka seitsemäs asuu yksin. Keskimääräiset vuositulot olivat 20-59-vuotiailla asukkailla 22915 euroa (2006).

Osa asukkaista on luultavasti kasvissyöjiä, sillä kasvishampurilaisten kolo hyllyssä ammotti tyhjyyttään. Alueella asuu myös muita punaista lihaa vältteleviä ja kanaruokien ystäviä. Broilerin ja kalkkunan jauheliha oli usein vähissä tai lopussa, samoin jonkin merkin maustamaton broilerin fileesuikale tai -pihvi.

Lähistöllä on paljon pankkiväen työpaikkoja. Toimistoihmiset noutavat lounaaksi pientä purtavaa, kuten karjalanpiirakoita salaattilisukkeen kera. Porkkana-, kaali-purjo-, kaali-kurpitsa- sekä tonnikalasalaatti olivat usein lopussa.

Ketjureaktioitakin oli havaittavissa. Kun yhden halpamerkin vanupuikko loppui, pian loppui myös toisen. Samoin kävi käsivoiteelle.

Haagalaisessa lähikaupassa tutkailimme hyllyjä neljänä päivänä: keskiviikkona, torstaina, perjantaina ja maanantaina.

Aukoista voi päätellä, että kaupasta haetaan lounasevästä työpaikoille: monet täytetyt patongit, hampurilaiset ja salaatit olivat lopussa perättäisinä päivinä. Torstaina oli myyty myös yhden hengen mikroannokset, ja lähes koko ajan oli tyhjänä yhden lihapullamerkin kolo.

Kaupan asiakkaat pitävät herkuista: keksihyllyssä oli jatkuvasti aukkoja. Kolmena päivänä lopussa olivat myös pullat ja piiraat. Viikonloppuna kului sipsejä ja olutta.

Pienessä kaupassa huomasi heti, kun hyllyiltä puuttui 20-30 erilaista tuotetta joka päivä. Ahtailla käytävillä seisoi kuitenkin päivittäin vähintään yksi rullakko täynnä tavaraa, perjantaina useita.

Alkoi tuntua, ettei tavaroita saatu hyllyyn tarpeeksi nopeasti. Toinen selitys voi olla, että menekki on suurempi kuin hyllykoko. Tyhjiä paikkoja peiteltiin toisilla tuotteilla.

Viikonloppuisin kaupasta ostetaan myös kotiruuan raaka-aineita, sillä yli puolet liha- ja kanatuotteista oli maanantaina lopussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää