Kuluttaja    |   KESÄ, LOMA JA MÖKKI, hyönteisten torjunta

Karkotteet pitävät hyttyset loitolla

Pikkulasten ainoa suoja on vaatetus

Tilaajille

Kesä on laineiden liplatusta ja mansikan tuoksua. Usein vain haaveissa, sillä todellisuudessa Suomen suvessa itikat inisevät ja hyttyskarkotteet lemuavat.

"Naarashyttyset imevät verta, jotta ne voisivat saada jälkeläisiä. Ihmisen uloshengityksen hiilidioksidi ja kehon lämpösäteily vetää puoleensa veriateriaa hakevia hyttysiä", sanoo erikoistutkija Henrikki Brummer-Korvenkontio Kansanterveyslaitokselta.

Jos voisi olla hikoilematta ja hengittämättä, hyttyset jättäisivät rauhaan.

Hyttysten syötiksi joutumista voi kuitenkin torjua vaatetuksella ja karkotteilla.

Karkotteiden tarkoituksena on häätää itikat pois iholta. Hyttyset aistivat ihmisen kehon ihoeritteiden aineosia ja hengityksestä huokuvan hiilidioksidin ja suuntaavat havaintojensa perusteella iholle.

Karkotteiden tehoaineet sekoittavat itikoiden suunta-aistit, niin etteivät ne löydä ihoa tai ettei niiden pistomekanismi aktivoidu. Karkotteet eivät tapa tai tainnuta hyttysiä.

Hyttyskarkotteiden yleisin tehoaine on dietyylitoluamidi, DEET.

Yhdysvaltain armeija aloitti DEET:in kehittelyn jo 1940-luvulla ja Suomessakin sillä on ollut hallitseva asema hyttyskarkotteiden tehoaineena. Aine pitää verenimijät loitolla.

Peruskarkotteissa DEET:iä on tavallisesti 20 prosenttia, mutta 50-prosenttinen karkote puree jo punkkeihinkin.

Karkotustehonsa lisäksi DEET:illä on muoveja ja nailonia pehmentävä vaikutus. Karkotteisilla käsillä ei siten tulisi käsitellä esimerkiksi kännyköitä tai silmälaseja. Kalamiehet kertovat, että DEET myös haurastaa kalastussiimat.

1990-luvulla DEET sai "kilpailijakseen" ikaridiinin. Lääkeyhtiö Bayerin kehittämä ikaridiini on valmistajan mukaan yhtä tehokas kuin DEET. Ikaridiini on DEET:iä vähähajuisempi eikä se vahingoita muovia tai keinokuituja.

Synteettisten tehoaineiden rinnalla markkinoilla on myös eteerisiä öljyjä, jotka pitävät hyttyset loitolla, mutta niiden teho on useimmiten suhteellisen lyhytaikainen. Sitronellaöljyä tulee sivellä ihoon jopa puolen tunnin välein. Synteettisten aineiden teho kestää parista tunnista kuuteenkin tuntiin.

Karkotteet ovat "henkilökohtaisia", eli ei riitä, että porukassa yksi suihkii hyttyssprayta toistenkin puolesta.

"Pienille lapsille karkotteita ei kuitenkaan suositella. Niitä ei tulisi myöskään levittää laajoille ihoalueille eikä heti saunan jälkeen, kun iho on herkkä", Brummer-Korvenkontio sanoo.

Hyttysten pistoja voi myös ehkäistä käsittelemällä jo etukäteen vaatetusta permetriiniä sisältävällä hyönteissumutteella.

Alle kolmivuotiaat tulisi vaatettaa niin, etteivät hyttyset pääse pistämään. Hyttyspäähineet ja harsoverkot ovat tähän tarkoitukseen hyviä keinoja.

Hyttysen piston aiheuttama paukama ja kutina ovat allergisia reaktioita hyttysen erittämälle syljelle. Voimakkaista ihoreaktioista kärsivät aikuiset voivat saada apua antihistamiinia sisältävistä lääkkeistä.

Suomen hyttyset ovat ilkeä riesa, mutta ne eivät kuitenkaan levitä tappavia tauteja, kuten lajitoverinsa maailmalla.

"Suomen hyttyset levittävät kahta virusta, joista yksi aiheuttaa kesäkuumeilua, toinen nivelkipuja", Brummer-Korvenkontio sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää