Kuluttaja    |   tehtaanmyymälät

Astiat saa marketista tehtaanmyymälää halvemmalla

Hinta&Laatu vertasi hintoja Iittalassa, Lahdessa, Heinolassa, Kuusankoskella ja Helsingissä

Tilaajille

Tehtaanmyymälä- tai outlet-kyltti tienposkessa ei takaa halpaa hintaa. Päinvastoin: astiat ja ruuanlaittovälineet tuntuvat maksavan tehtaanmyymälässä saman verran kuin Stockmannilla ja selvästi enemmän kuin automarketissa.

Hinta&Laatu vertasi hintoja Iittalan, Pentikin ja Opa Muurikan tehtaanmyymälöissä sekä Helsingin keskustan Stockmannilla ja Itäkeskuksen Citymarketissa ja Prismassa.

Iittalan ja saman yhtiön valmistamissa Arabian ja Hackmanin tuotteissa halvimmaksi ostospaikaksi osoittautui Prisma. Pentikin Daalia-patakinnas maksoi tasan saman verran Stockmannilla ja tehtaanmyymälässä, ja Pentikin Vanilja-lautasen sai Stockmannilta kanta-asiakaskortilla halvemmalla kuin tehtaanmyymälästä. Citymarket ja Prisma eivät myyneet Pentikin tuotteita.

Muurikan muurinpohjapannu oli halvin Prismassa, ja Muurikan savustimen sai halvimmalla kanta-asiakaskortilla Stockmannilta.

Miksi ihmeessä siis pysähtyä ostoksille tehtaanmyymälään?

"Asiakkaat etsivät outleteista kakkoslaatua ja erikoiseriä, ja näihin myymälät myös panostavat", sanoo Iittala Groupin vähittäismyynnin johtaja Lea Aarinen-Koski.

Iittala Outletit eli entiset Iittalan tehtaanmyymälät myyvät kakkoslaatua pääosin neljänneksen priimaa halvemmalla.

Silti kakkoslaadun Iittalan Verna-lasit ja Arabian Teema-lautaset maksoivat Iittalan Lasimäen tehtaanmyymälässä lähes yhtä paljon kuin vastaava priimatavara Prismassa.

Sen sijaan viallisen vaaleansinisen Kivi-tuikun olisi saanut Lasimäeltä kahdella eurolla, kun halvimmat tuikut maksoivat Stockmannilla 14,90 ja Prismassakin 11,90 euroa.

Erikoiserien metsästäjä saa kuitenkin olla tarkkana, sillä tarjoukset, kakkoslaatu ja priimatavara voivat olla tehtaanmyymälässä suloisesti sekaisin.

Esimerkiksi kirkkaalla Kivi-lyhdyllä oli Lasimäellä peräti kolme hintaa.

Hyllystä poimittu lyhty maksoi ykköslaatuisena 14,90 ja kakkoslaatuisena 11 euroa. Halvimmalla sen sai, jos kurkkasi tarjouskoriin: siellä priimalaatuinen lyhty maksoi vain kymmenen euroa.

Vain ani harvan tehtaanmyymälän vieressä todella on tehdas. Pentikillä on yhdeksän tehtaanmyymälää, joista vain Posion-myymälä sijaitsee tehtaan yhteydessä.

Iittalalla on Suomessa peräti 22 Outlet-myymälää, mutta vain kolmen myymälän yhteydessä toimii tehdas: Helsingin Arabiassa, Urjalan kunnassa Nuutajärvellä ja Iittalan Lasimäellä lähellä Hämeenlinnaa.

"Tehtaan yhteydessä olevissa liikkeissä saattaa olla koe-eriä, joita ei tule muualle myyntiin", Lea Aarinen-Koski kertoo.

Varsinaisten tehdasmyymälöiden hintataso ei hänen mukaansa eroa muista Iittala Outleteista.

Myös kakkoslaadun tuotteita pitäisi olla myymälöissä saman verran eli reilut puolet valikoimasta.

Päätimme tarkastaa asian käymällä Iittalan Lasimäen lisäksi Lahden Renkomäen ABC:n Iiittala Outletissa.

Hinnat olivat samat, mutta silmämääräisesti arvioituna vain Lasimäellä kakkoslaatua oli tarjolla yli puolet valikoimasta. Renkomäellä kakkoslaadun osuus oli ehkä reilut 40 prosenttia.

Hinta&Laadun vertailuun oli tarkoitus ottaa myös Luhdan kodintekstiilejä.

Se osoittautui kuitenkin hankalaksi, sillä Luhdan tehtaanmyymälässä Lahdessa oli kaupan vain yksittäisiä poistoeriä kodintekstiileistä. Vastaavia tuotteita ei löytynyt vertailuliikkeistä Helsingingistäkään.

Jos vertasi samankokoisia ja samasta materiaalista tehtyjä pyyhkeitä ja lakanoita eikä välittänyt erilaisesta kuvioinnista, löysi Luhdan tehtaanmyymälästä hieman halvempia tuotteita kuin Itäkeskuksen Prismasta ja Citymarketista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää