Kuluttaja

Viekö jogurtti vatsavaivat?

Tilaajille

1 Paranevatko vatsavaivat, jos syö probioottijogurttia, Hyksin Jorvin sairaalan gastroenterologian erikoislääkäri Markku Hillilä?

"Näyttää siltä, että probiootit voivat helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymän eli IBS:n oireita. Siinä hankalinta on vatsan turvotus ja siitä johtuva paineen tunne tai kipu, joka pahenee iltaa kohden. Vaivaan ei ole ollut hyviä, turvallisia lääkkeitä. Probiooteilla on saatu lupaavia tuloksia." 2 Jos ei sairasta IBS:ää, kannattaako terveysjogurteista maksaa?

"Jos on taipumusta vatsan turvotteluun ja ilmavaivoihin, probiootteja voi kokeilla. Haittaa niistä ei ole.

Useimmat vatsavaivat helpottuvat ruokavaliomuutoksella. Ilmanmuodostusta lisää, jos syö paljon keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettuja kevyttuotteita tai ksylitolipurkkaa. Myös tuore ruisleipä, palkokasvit ja hiilihapotetut juomat aiheuttavat vaivoja.

Jos on terve, eikä ole lainkaan vatsavaivoja, minusta probiooteille ei ole tilausta".

3 Onko jokin probioottibakteeri parempi kuin toiset?

"Siitä ei ole näyttöä. Näyttää siltä, että usean bakteerin yhdistelmät ovat tehokkaimpia. Sellaista tutkimusta ei ole, jossa olisi pantu esimerkiksi Olo ja Activia vastakkain." 4 Mihin uusia jogurttituotteita tarvitaan, Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen professori Seppo Salminen?

"Tavallisen jogurtin maitohappobakteerit eivät aina selviä hengissä suolistoon asti, sillä mahahapot tappavat ne jo mahalaukussa." 5 Pitääkö probiottituotteita syödä joka päivä?

"Probiootit säilyvät suolistossa muutamista päivistä viikkoihin. Tuotteita ei tarvitse syödä ihan päivittäin, vaikka mainostajat niin haluaisivat.

Niitä voi syödä kuurina, esimerkiksi jos liikkeellä on vatsatautia tai on lähdössä matkalle." 6 Jos syön illalla jättipitsan ja juon päälle olutta, helpottuuko olo probiooteilla?

"Tuskin." 7 Onko probiooteista apua antibioottikuurin aikana?

"Kyllä, koska antibiootit hävittävät suoliston normaalia mikrobikantaa. Tutkitut probiootit voivat lyhentää tautia ja lieventää sivuvaikutuksia, kuten ilmanmuodostusta ja kouristuksia." 8 Jogurttijuomapurkki sisältää 10 miljardia bakteeria. Onko se paljon vai vähän?

"Riippuu bakteerista. Eri bakteereja tarvitaan eri määrä. Keskimäärin grammassa jogurttia pitää olla noin miljoona maitohappobakteeria, jotta se tehoaisi. Desin purkissa pitäisi siis olla sata miljoonaa maitohappobakteeria." 9 Kannattaako probiootit nauttia pillereinä vai jogurtissa?

"Ne kannattaa nauttia elintarvikkeen mukana, koska siinä saa samalla muitakin ravintoaineita. Jogurtissa oleva maitoproteiini ja muut ravintoaineet suojaavat probiootteja mahahapoilta. Pillereissä samaa asiaa toimittaa suojakalvo. Matkalla pillerit ovat käteviä." 0 Valio lupaa palauttaa rahat, ellei Olon ostaja ole tyytyväinen.

Onko moni

pyytänyt, Valion tuoteryhmäpäällikkö Elli Siltala?

"Emme ole saaneet yhtään takaisinmaksupyyntöä." 1 Valio Gefilus-jogurttijuomapurkissa lukee, että se auttaa pysymään terveenä. Miten uskallatte luvata sellaista?

"Meillä on yli 40 tutkimusta siitä, että Gefilus-tuotteissa oleva LGG-puolustajabakteeri vahvistaa vastustuskykyä ja vähentää todennäköisyyttä sairastua flunssaan." 2 Säästynkö siis flunssalta, jos syön Gefilusta?

"Sellaista en voi luvata. Yksittäisen henkilön sairastumiseen vaikuttaa moni tekijä." "Tuotteita ei tarvitse syödä ihan päivittäin, vaikka mainostajat niin haluaisivat."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää