Kuluttaja    |   TEKNIIKKA

Halutaan ostaa: kätevä kosketinsoitin

Musiikkitoimittaja lähti etsimään helposti kuljetettavaa soitinta, joka yksin korvaisi Steinway-flyygelin, Hammond-urut ja muita aitoja asioita. Hän pyysi menoon mukaan kaksi taiteilijaa.

Tilaajille

Aidot soittimet antavat kosketinsoittajalle suurimman nautinnon, mutta flyygeliä ja raskaita Hammond-urkuja on vaikea kuljettaa, eivätkä ne edes mahdu kaikille treenikämpille.

Monelle kosketinsoittajalle käy kuin Nieminen-Litmanen-duon Sami Niemiselle, jonka kolmet Hammond-urut, neljä raskasta Leslie-kaiutinkaappia, piano, Farfisa-kotiurut ja polkuharmoni ovat hajasijoitettuina ympäri kaupunkia.

Aloitan mahdottoman tehtävän: ryhdyn etsimään Helsingin musiikkiliikkeistä yhtä ainoaa soitinta, joka toimisi kosketinsoittajan yleiskoneena - pianona, urkuina ja syntetisaattorina.

En halua ratkaisua, jossa tarvitaan tietokonetta. Vaadin edes välttävää pianonsoittomeininkiä ja tietysti 88 kosketinta, kuten pianossakin. Soitinta pitää myös pystyä kuljettamaan yksin, vaikka pyörällisen kotelon kanssa.

Päätän luottaa Helsingin musiikkiliikkeiden myyjiin ja testaan vain soittimia, joita he tarjoavat näihin tarpeisiin. Myyjät kysyvät ensin hinnan ylärajaa. Olkoon 4000 euroa.

He antavat ymmärtää, että suuren saksalaisen verkkokaupan Thomannin kanssa kilpaillaan aina ja tinkiäkin saa.

Helsingin laajin valikoima on F-Musiikissa Kaisaniemenkadulla. Myyjä esittelee halpaa Casiota ja hintavampia pelejä, kuten Rolandin, Yamahan ja Clavian Nord-sarjan soittimia. Selväksi käy, ettei mikään sähköinen soitin täytä pianonsoittajan tarpeita, vaikka hinnan tuplaisi. Muissa soinneissa pärjäillään.

Soitin-Laineen valikoimassa on samoja, kokeilemiani laitteita. Jatkan matkaa.

Soundtools-liike luottaa Kurzweil PC3 -sarjaan, mutta Teollisuuskadulla myyjät harmittelevat, ettei uusi K8-lippulaiva ehdi Suomeen viikkoihin. Nykyversio ei riitä.

Myyjä esittelee 11 kiloa painavan Numa Organin, jossa Hammond-urkusointia jäljitellään hienosti, mutta yleiskoneeksi uruista ei ole.

Deluxe Music -liikkeen myyjä suosittelee Korgin SV1 -soitinta. Sen sähköpianosoinnit houkuttelevat hulluttelemaan. Kolhosti reagoiva kosketus saa kuitenkin kirjoitustyön kangistaman soittajan kuulostamaan todellistakin kömpelömmältä.

Päätän ottaa asiantuntija-apua ja kierrän liikkeet vielä Radion sinfoniaorkesterin pianistin Jouko Laivuoren ja jazzin sekä viihteen tuntevan Lenni-Kalle Taipaleen kanssa.

He hämmästelevät Casio Privia PX-130:n luontevaa pianosointia ja suosittelevat sitä aloittelijalle. Monet hintavammat ja monipuolisemmat Casiot häviävät sille pianosoinnissa.

Taipaleella on jo ennakkosuosikki jota hän käyttää itse: Yamaha Motif, jota hän kutsuu "Amerikan poppikoneeksi". Motifin urkusointeja hän tosin moittii ja ottaa urut toisesta soittimesta.

Laivuori taas vierastaa Motifin flyygelisointia. Se ei edes yritä kuulostaa flyygeliltä, vain sähköpianolta.

Laivuori pitää paljon enemmän Rolandin RD-700 NX -mallista, jota Taipalekin suostuu kehumaan aiempaa paremmasta pianosoinnista.

Itse sormeilen eniten Nordin Stage 2:ta, joten kaikilla kolmella testaajalla on eri suosikki. Taipale ja Laivuori suostuvat kehumaan Stage 2:n sähköpiano-, urku- ja syntetisaattorisoundeja, mutta halveksivat kireitä flyygelisointeja sekä "surkeaa" kosketusta.

Täytyy vain kestää se, ettei yksi ja sama soitin anna oikeaa kosketustuntumaa sekä pianistille että urkurille.

Klikkaan Nordista "Ray's Vox and Bass" -sointia, joka lähentelee The Doors -yhtyeen kosketinsoittajan Ray Manzarekin sointimaailmaa. Pian huomaan improvisoivani pitkiä pätkiä Light My Firen väliosan sointukulun päälle.

Hartioilta putoaa 30 vuotta; olen taas se murrosikäinen finninaama, joka improvisoi pianoläksyjen lomassa.

Ei tämäkään riitä, jos on oikeasti valmis roudaamaan flyygeliä, Hammond- tai Vox-urkuja ja vastaavia. Mutta Nord Stage 2 olkoon niukasti minun voittajani: kallis, epäkäytännöllinen, mutta monipuolinen yleiskone.

Voittaja löytyi, mutta pitäisikö sittenkin odotella Kurzweilin seuraavaa lippulaivaa tai Korgin mahdollisesti suunnittelemaa SV2-versiota? Rahanmenokin hirvittää. Soittimen lisäksi tarvitaan vielä ainakin pyörillä varustettu kuljetuslaukku ja kuulokkeet tai aktiivikaiuttimet. Laskisikohan hinta odottelemalla?

Tätäkin on kosketinsoittajan elämä: tilanne elää, ja mikä tahansa päätös voi kohta olla virhe.

Olen taas se murrosikäinen finninaama, joka improvisoi pianoläksyjen lomassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää