Kuluttaja

Perin metsää, mitä teen?

Yhä useampi suomalainen perii metsää, jossa ei ole koskaan käynytkään. Lomalla on hyvä lähteä katsomaan perintömetsää.

Tilaajille

Suomen 730000 yksityisestä metsänomistajasta pian jo puolet asuu kaupungissa. Heitä tulee koko ajan lisää, kun nuoret kaupunkilaiset perivät kotitilojaan.

Harva urbaani metsänomistaja tietää paljoakaan puukaupasta tai metsänhoidosta - raivaussahakin tuntuu vain rajulta sanalta.

Silti pitäisi istuttaa taimet, hoitaa niitä, harventaa puustoa oikeaan aikaan, tehdä päätehakkuut eli myydä korjuukypsät puut ja hoitaa vielä paperityötkin.

Kysyimme metsätalouden kehittämiskeskus Tapion neuvonnan ja markkinoinnin asiantuntijalta Pirjo Havialta, mitä uuden metsänomistajan pitäisi tietää.

Mitä pitää tehdä ensimmäiseksi, kun on perinyt metsää?

"Pitää miettiä, mitä haluaa. Tarvitseeko tuloja puun myynnistä vai haluaako monimuotoisen virkistysmetsän, jossa painottuu luonnonhoito? Ja ennen kaikkea, pitääkö metsän vai luopuuko siitä." Mitä tehdä, jos haluaa pitää metsän, mutta päästä helpolla?

"Hoitopalvelut voi ostaa metsänhoitoyhdistykseltä tai metsäpalveluyrittäjältä. Metsäteollisuusyritykset ja suurimmat sahat tekevät omistajien kanssa sopimuksia, joissa on hoitotyöt mukana. Jos metsätilan saa osaksi yhteismetsää, hoitokunta tai toimitsija vastaa hoitotöistä." Entä jos haluaa myydä?

"Jos myy tilan muulle kuin lähisukulaiselle, joutuu maksamaan veron luovutusvoitosta. Sen lasketaan luovutushinnan ja hankintahinnan erotuksesta. Hankintahinta on perukirjaan kirjattu metsän arvo. Kannattaa siis varmistaa, ettei arvoa merkitä liian pieneksi. Juuri nyt metsätilojen kauppa käy hyvin ja hinnat ovat korkeita." Voiko metsän hoitaa itse?

"Kyllä voi. Monet metsänomistajat istuttavat itse uuden taimikon ja hoitavat sen, eli poistavat vesakkoa ja heinää tukahduttamasta kasvua.

Pitää kuitenkin tietää, mitä tekee. Avuksi löytyy kursseja ja oppaita sekä metsäkeskusten tarjoamat Metsään ABC -palvelut, joista tulee kirje uudelle metsänomistajalle." Paljonko metsänhoito maksaa?

"Kun perustaa taimikon, maanmuokkaus maksaa noin 200 euroa hehtaarilta ja istuttaminen 700:sta yli 1000 euroon hehtaarilta. Uuden metsän perustaminen on metsälain mukaan pakollista aina kun metsässä on aukko. Taimikon hoito maksaa 250-400 euroa hehtaarilta. Harvennustyöt maksavat, mutta puiden myynnistä kertyy jo tuloakin. Päätehakkuista eli metsän uudistamishakkuista tuotto hehtaarilta on 7000-12000 euroa." Saako metsänhoitoon tukea?

"Valtio tukee monia hoitotöitä. Esimerkiksi taimikonhoitoon saa tukea, jos hoidettavaa on vähintään hehtaari ja taimet ovat miestä korkeampia. Nuoren metsän hoitoon tukea voi saada jopa puolet kustannuksista, pohjoisessa enemmänkin. Myös kunnostusojituksia ja metsätien tekemistä tuetaan. Maanmuokkaus, kylvöt ja istutukset maksetaan yleensä omasta kukkarosta." www.metsavastaa.net.

Milloin metsä alkaa tuottaa?

"Taimikot aiheuttavat pitkään pelkkiä menoja, mutta yleensä metsä muodostuu eri kehitysvaiheiden metsiköistä. Osasta voi ehkä jo hakata. Ensimmäiset puukaupat pääsee tekemään, kun harventaa 30-40-vuotiasta puustoa. Päätehakkuuaika riippuu puiden koosta, mutta yleensä ne ovat silloin 60-100-vuotiaita." Saako metsästä ottaa joulukuusen tai polttopuita, jos sen omistaa yhdessä toisten kanssa?

"Jos metsän omistaa kuolinpesä, kaikilta osakkailta pitää saada lupa. Yhtymän omistamasta metsästä voi hakea, kunhan huolehtii, että puuta riittää muillekin. Yhteismetsässä osakkaat päättävät asiasta." Mitä omassa metsässä ei saa tehdä?

"Sitä ei saa käsitellä metsälain vastaisesti: ei saa hakata aukoksi liian nuorena eikä harventaa liikaa. Erityisen arvokkaita elinympäristöjä ei saa hävittää. Lisätietoa hoitosuosituksista ja metsälaista saa oman alueen metsäkeskuksesta." www.metsakeskus.fi.

Miten puuta myydään?

"Omistaja voi neuvotella suoraan ostajan kanssa tai käyttää puukauppapalvelua, joka kilpailuttaa tarjoukset. Sitä tarjoavat metsänhoitoyhdistykset ja metsäpalveluyrittäjät." Mitä veroja metsänomistaja joutuu maksamaan?

"Metsätulot ovat pääomatuloa eli vero on 28 prosenttia. Omistaja saa vähentää verotuksessa tulonhankintaan liittyneet menot. Osan metsän ostohinnastakin voi vähentää metsävähennyksenä.

Jos metsästä on pelkkiä kuluja, ne voi vähentää ansiotulon verosta alijäämähyvityksenä.

Yhteismetsää verotetaan yhteisetuutena, jonka vero on 26 prosenttia. Metsään liittyvien hankintojen arvonlisäveron voi vähentää verotuksessa, kun liittyy alv-rekisteriin." Mitä pitää tehdä, jos haluaa suojella metsänsä?

"Jos metsä on esimerkiksi jonkin eliölajin arvokas elinympäristö, siitä voi tehdä Metso-ohjelmaan perustuvan suojelusopimuksen. Siinä omistusoikeus säilyy, mutta taloudellisista menetyksistä voi saada korvausta. Metsän voi myös myydä suojelualueeksi. Yhteyttä otetaan ympäristö- tai metsäkeskukseen." Mitä tarkoittaa luonnonhoito?

"Metsää voi hoitaa oma-aloitteisesti, jotta sen monimuotoisuus säilyisi tai paranisi. Arvokkaita elinympäristöjä, kuten puronvarsia, vanhoja lehtipuita ja lahopuita, voi säilyttää, ja eläimille voi järjestää suoja- ja ruokapaikkoja. Lehtoja voi estää kuusettumasta varovaisilla hakkuilla. Vesistöä voi suojella jättämällä metsää hakkuiden ja rannan väliin."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää