Kuluttaja

Kamera valvoo, kun olet poissa

Tilaajille

Kalvaako mieltäsi lomalla huoli tyhjäksi jääneestä kodista? Onkohan siellä kaikki kunnossa? Vai mietitkö myrskyn jälkeen, rojahtiko vanha pihakuusi mökin päälle?

Mielenrauhaa voi tarjota laajakaistayhteyteen liitettävä valvontakamera. Siitä voi seurata, mitä kotona tai mökillä tapahtuu, kun olet itse vaikkapa lomamatkalla.

Valvontakuvaa voi seurata melkein mistä tahansa internetyhteyden tai matkapuhelimen välityksellä. Jotkin kamerat osaavat myös ilmoittaa sähkökatkoksista.

Parhaissa laitteissa kuvan laatu on teräväpiirtotasoa. Jotkin kamerat näkevät infrapunavalon eli lämpösäteilyn avulla myös pimeässä. Halvimpien laitteiden kuvan laatu ei ole kummoinen, ja laitteet toimivat hyvin vain päivänvalossa.

Kamera ei korvaa hälytinjärjestelmää, mutta tallentava kameravalvonta saattaa pelotella varkaan tiehensä. Valvottu kohde ei ole pitkäkyntisille mieluisa, koska valvomattomiakin keikkakohteita löytyy.

Jos kotona on arvotauluja tai muita kalleuksia, kannattaa harkita ammattilaisten asentaman ja vartiointiliikkeen valvoman hälytinjärjestelmän hankkimista.

Yksinkertaiset valvontakamerat tarvitsevat yleensä nettiyhteyden. Logitechin kameroiden mukana tulee sovitin, jonka avulla kuva siirtyy kodin sähköverkossa nettimodeemiin. Se on kätevää. Kameralle riittää yksi johto, koska sähkö ja tiedonsiirto kulkevat samassa piuhassa. Yhteys on myös langatonta yhteyttä nopeampi ja luotettavampi.

Mökille sopivat hyvin kamerat, jotka eivät tarvitse laajakaistaliittymää vaan toimivat matkapuhelinverkossa.

Esimerkiksi Tutan mallissa on akku, joka pitää kameran toiminnassa kokonaisen vuorokauden, vaikka sähköt katkeaisivat. Laite lähettää kännykkään tiedon sähkökatkoksesta.

Yleensä kameroissa on liiketunnistin. Kun kamera havaitsee liikettä, se alkaa tallentaa videokuvaa. Se voi myös lähettää käyttäjälle hälytysviestin. Jotkin nappaavat tilanteesta myös kuvan ja lähettävät sen saman tien sähköpostilla.

Kaikilla kameroilla voi katsoa suoraa lähetystä kohteesta internet- tai puhelinyhteyden kautta.

Videot tallentuvat kameran omalle muistikortille tai esimerkiksi netissä olevalle palvelimelle eli pilvipalveluun. Pilvitallennuksen käyttö voi olla maksullista, mutta etuna on, että video pysyy turvassa kameran ulkopuolella.

Näppärä nörtti rakentaa tallennusjärjestelmän itse vaikkapa niin, että videot tallentuvat kotiverkkoon liitetylle kiintolevylle.

Mökkikäytössä voi olla iloa kamerasta, joka on suunnattu pihapiiriin. Se voi tallentaa mukavaakin katseltavaa. Pihaan saattaa uskaltautua eläinvieraita, jotka yleensä pysyttelevät piilossa.

Yksityisyyden suojan takia kuvata saa vain omassa kotipiirissä, eikä kameralla saa kuvata naapurin pihaa vahingossakaan.

Valvonnasta pitää myös kertoa selkeästi esimerkiksi ovitarralla niille, jotka astuvat valvottuun tilaan.

On hyvä miettiä etukäteen, mitä tekee, jos lomaillessa näkee kamerakuvassa jotain hälyttävää. Silloin pitää olla joku, jonka voi soittaa nopeasti apuun.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää