Jerusalemin prinssi asuu Oulussa, ajaa kultaisella Mersulla ja bailaa superjulkkisten kanssa – mutta onko hän oikea prinssi?

Prinssi Rami Jaber kuvasi muutama viikko sitten Oulun kaduilla Hollywood-elokuvaa, jossa hän esittää myös pääosaa. Hän myös omistaa ison osan jalkapallojoukkue AC Oulusta. Kuka kumma hän oikein on ja mistä hän tulee?

Olipa kerran komea prinssi, joka eli elämää, jota täällä kylmässä Pohjolassa on vaikea ymmärtää.

Siihen kuului kalliita autoja ja hulppeita juhlia ystävien kanssa. Ja kun ystäviä ovat muun muassa Dubain prinssi ja Qatarin emiiri, juhlat saattoivat yltyä hurjiksi.

Vaikka ei komea prinssi niin juhlista välittänyt, sillä hänen intohimonsa oli ralli. Sitä kylmässä Pohjolassakin ymmärretään. Siksi prinssi saapui Rovaniemelle talvella 2011.

Prinssi, kolmikymppinen Rami Jaber al-Husseini halusi oppia ajamaan ralliautoa lumella.

Prinssin ei pitänyt viipyä Pohjolassa pitkään, mutta sitten hän tapasi suomalaisen naisen.

Siitä alkaa tarina, joka on melkein liian ihmeellinen ollakseen totta.

On helmikuun ensimmäinen viikonloppu vuonna 2016, ja kohta räjähtää.

Katumaasturi makaa kyljellään Merikosken sillalla Oulussa, ja ohi ajavien autoilijoiden päät kääntyvät. Erikoistehostemiehet kantavat katumaasturin viereen tynnyreitä, jotka on kohta tarkoitus räjäyttää mahdollisimman näyttävästi.

Käynnissä ovat The Great Escape -nimisen elokuvan kuvaukset. Se on noin 30-minuuttinen toimintaelokuva, jossa kaahaillaan autoilla, ammutaan konetuliaseilla ja räjäytetään auto.

Sunnuntaiaamuna pakkasta on viitisen astetta, mutta onneksi Los Angelesista lennätetty kuvausryhmä on pukeutunut lämpimästi.

Elokuvan tuottaja, ideoija ja pääosan esittäjä lämmittelee kullanvärisessä Mercedes-Benz S500:ssa, jonka rekisterikilvessä lukee PRINCE RJ1.

Kultaisen Mersun ikkuna avautuu, ja sieltä kurkkaa pipopäinen mies.

”Kohta nähdään räjähdys. Ei tämä mikään iso stuntti ole, mutta se on kyllin iso Oululle”, Rami Jaber sanoo ja naurahtaa.

Oulussa prinssin kultainen Mersu on tuttu näky. Sitä on esitelty myös lehtien palstoilla ja ihmetelty keskustelufoorumeilla.

Samoin kuin itse prinssiä.

Tähän mennessä prinssi Rami Jaber on kuvannut Oulun keskustassa rallivideon, jota on katsottu Youtubessa 1,8 miljoonaa kertaa, tuonut kaupunkiin Hollywood-tähtiä, ja viime vuoden lopulla hänestä tuli paikallisen jalkapalloseuran AC Oulun suuromistaja.

Tästä kaikesta suomalainen media on otsikoinut innostuneesti:

Arabiprinssi vaihtoi palmut Oulun loskaan (Yleisradio).

Oululaisprinssin miljoonamersu ihmetytti Suomen tullissa (Seiska).

AC Oulun taustalle lähtenyt prinssi on Oulun oma kuninkaallinen (Iltalehti).

Mutta antaa prinssin itse kertoa, kuka hän oikein on ja mitä hän tekee Oulussa.

Rami Jaber syntyi palestiinalaiseen sukuun Länsirannalla Jerikossa vuonna 1981.

”Lapsuuteni oli samanlainen kuin kenellä tahansa lapsella”, Rami Jaber sanoo vaatimattomasti, mutta se ei kyllä pidä paikkaansa. Hänen äitinsä oli ”bisnesnainen” ja isä poliitikko, joka matkusteli ympäri maailmaa.

”Hän työskenteli šeikki Muhammedille, joten perheemme muutti usein”, Rami Jaber sanoo.

Šeikki Muhammed on Mohammed bin Rashid al-Maktoum, siis Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääministeri ja siihen kuuluvan Dubain emiraatin hallitsija. Al-Maktoumin suku on hallinnut Dubaita vuodesta 1833.

”Perheeni matkusteli ympäri maailmaa, mutta äitini tuli synnyttämään minut Jerikoon, jotta saisin kotimaani henkilöllisyystodistuksen”, Jaber kertoo. ”Näin en ollut vain yksi palestiinalainen pakolainen, joka on syntynyt ulkomailla.”

Jeriko on osa Palestiinan valtiota, jonka enemmistö YK:n jäsenmaista on tunnustanut. Suomi ei ole, kuten eivät useimmat EU-maat.

Jaber kertoo käyneensä koulua monessa paikassa, sillä perhe muutteli ympäri Lähi-itää. Pisimpään asuttiin Jerusalemissa.

”Äitini piti huolen siitä, että minä ja veljeni kävimme kouluja. Kun olin 7- tai 8-vuotias, äitini opetti minulle, miten osakemarkkinat toimivat ja miten öljy vaikuttaa niihin. Kerran sanoin koulussa opettajalleni, että ensi viikolla öljyn hinta tulee laskemaan, ja niin kävi. Sitten selitin opettajalle, mistä hinnanlasku johtui.”

Jaberin vanhemmat halusivat, että poika olisi ryhtynyt diplomaatiksi, mutta nopeat autot viehättivät häntä enemmän. Hän ryhtyi rallikuskiksi ja ajoi kilpaa Lähi-idässä, Romaniassa ja Moldovassa.

”Tässä lajissa voivat kilpailla vain rikkaat tai kuninkaalliset, koska laji on kallis. Siksi sitä kutsutaan Lähi-idässä kuninkaalliseksi lajiksi, The Royal Sport”, Jaber sanoo.

Ja kuninkaalliset ovat Jaberin hyviä ystäviä.

”Kaikki Lähi-idän prinssit ovat ystäviä keskenään. Tunnen Dubain prinssin, Qatarin emiirin ja Saudi-Arabian, Kuwaitin ja Jordanian hallitsijoita. Ja hei, Jordanian kuningas Abdullah ajoi rallia ennen kuin hänestä tuli kuningas. Nyt hänellä ei ole enää aikaa.”

Suomessa rallia ajavat kuitenkin ihan tavalliset hirvoset, kuten Mikko Hirvonen. Kaksi vuotta sitten uransa lopettanut Hirvonen oli huippukuski, joka ehti voittaa urallaan 15 rallin MM-sarjan osakilpailua.

Vaikka Hirvonen ajoi rallin kuninkuusluokassa WRC:ssä ja Jaber paria tasoa heikommassa PWRC-sarjassa, kuskit tunsivat toisensa. Tosin Hirvonen sanoo nyt, ettei muista Jaberia, mutta kuka nyt kaiken voisi muistaa.

Talvella 2011 Jaber pyysi Hirvoselta apua, sillä hän halusi oppia ajamaan lumella ennen Ruotsin rallin osakilpailua.

Hirvonen vinkkasi, että Jaberin kannattaisi harjoitella Rovaniemellä, ja niin Jaber teki.

”Kun harjoittelin lumella ajamista, minulla kävi huono tuuri. Ajoin ulos ja mursin jalkani. Se vaati kolme operaatiota. Sitten jäin Rovaniemelle ja hidastin hieman tahtia. Sitten tapasin yhden tytön”, Jaber kertoo.

”Tapasimme kirkossa, mormonikirkossa Rovaniemellä. Hän asui Oulussa. Sitten muutin Ouluun ja tapasimme uudestaan. Viikon jälkeen aloimme seurustella. Sitten hän tuli raskaaksi, ja me saimme lapsen.”

”Erosimme, ja sitten palasimme yhteen ja päätimme mennä naimisiin. Hän tuli uudestaan raskaaksi, ja sitten erosimme lopullisesti.”

”Ja nyt olen jumissa täällä”, Jaber sanoo.

Jonna Rusanen ja Marika Kokkola ovat odottaneet hotellin edessä aamukuudesta.

He toivovat, että saisivat otetuksi selfien hotellissa yöpyvien Hollywood-tähtien, Amaury Nolascon ja Robert Knepperin kanssa. Näyttelijät ovat tunnettuja Suomessakin suositusta Pako-televisiosarjasta.

Teini-ikäiset tytöt odottivat tässä jo edellisenä iltana kolme tuntia.

”Ei täällä Oulussa yleensä tapahdu mitään”, Marika Kokkola sanoo.

Tänä viikonloppuna tapahtuu.

Rami Jaberin elokuvaprojekti on suomalaiseksi lyhytelokuvaksi jättimäinen tuotanto. Sen budjetti on 2,1 miljoonaa euroa, sen pääosia esittävät Jaberin lisäksi Hollywoodista Suomeen lennätetyt näyttelijät, ja sitä kuvataan Oulun lisäksi Los Angelesissa.

Sponsoreita on iso liuta, muun muassa Veho, Oulun kaupunki, Radisson Blu Hotel, Luhta ja Jalas. Sponsoreiden logoja tulee vilisemään valmiissa elokuvassa anteliaasti.

”Me olimme rahallisella panostuksella mukana sponsorina”, sanoo tiedotuspäällikkö Karin Bäcklund Vehosta, joka tuo Mercedes-Benziä maahan.

”Emme halua kertoa, mikä se summa oli. Se vaikutti tietysti, että Mercedeksen autolla on elokuvassa keskeinen rooli.”

Oulun kaupungin markkinointia hoitava BusinessOulu panosti elokuvaan 50 000 euroa, kertoo projektipäällikkö Soile Pitkänen.

”Se kattoi tuotannon tuomisen Ouluun. Ei taida olla olemassa vastaavia projekteja, jotka ovat tuomassa näin paljon näkyvyyttä Oululle.”

Elokuvan ensi-ilta on huhtikuussa joko Oulussa tai Las Vegasissa, sanoo Rami Jaberin viestintää hoitava Osku Lappalainen.

Lisäksi The Great Escape esitetään Lappalaisen mukaan Cannesin elokuvafestivaaleilla. Jaber yrittää myös saada elokuvan Finnkinon teattereihin niin, että noin 30-minuuttista elokuvaa esitettäisiin ennen varsinaisia elokuvia.

Elokuvaprojektissa on mukana myös suuri joukko suomalaisia elokuva-alan ihmisiä pohjoisesta. Yksi heistä on metsäkoneita valmistavan Ponsse-yrityksen omistajiin kuuluva Jukka Vidgrén, joka osti viitisen vuotta sitten suuren osuuden Markku Pölösen tuotantoyhtiöstä Suomen Filmiteollisuus Oy:stä.

Kun Vidgrén kuuli ensimmäisen kerran palestiinalaisesta prinssistä, joka asuu Oulussa ja haluaa tehdä Hollywood-elokuvia, hän ei ollut uskoa korviaan.

”Olin että anteeksi mitä!”

Reaktio on ymmärrettävä.

Onhan sitä vähän vaikea uskoa, että Oulussa asuisi yhtäkkiä prinssi.

Keskustelupalstoilla prinssi Rami Jaberin kuninkaallisia sukujuuria epäillään – tosin mitäpä niillä ei epäiltäisi.

Epäilyjä on vahvistanut myös Rami Jaberista kertova Wikipedia-artikkeli.

Helmikuun puolessavälissä englanninkielisessä artikkelissa luki, että Rami Jaber on rallikuski ja elokuvatuottaja, joka väittää olevansa palestiinalaiseen hallitsijasukuun kuuluva prinssi. Vielä artikkelin edellisissä versioissa Rami Jaberia oli tituleerattu ”Palestiinan prinssiksi” ja ”Jerusalemin prinssiksi”. Helmikuun puolivälin jälkeen Jaberin Wikipedia-artikkeli on poistettu kokonaan.

Wikipedia-yhteisö epäilee, että artikkeli saattoi olla Jaberin itsensä kirjoittama ja että hän on itse julistanut itsensä prinssiksi. Artikkelin lähteet eivät myöskään vakuuttaneet Wikipedian käyttäjiä, sillä niitä ei juuri ollut.

Ja tottahan se on, että Rami Jaberin prinssi-statuksesta on vaikea löytää tietoa netistä. Mutta väestörekisteristä löytyy. Sieltä selviää, että Oulussa todella asuu mies, jonka virallinen nimi on Al Husseini Prince Rami. Tosin rekisteristä selviää myös, että Al Husseini Prince Ramin nimi oli aikaisemmin vain Rami Jaber.

Oululainen filosofian maisteri Markus H. Korhonen on hallitsijasukujen asiantuntija, joka on kirjoittanut niistä satoja artikkeleja ja tavannut monia kuninkaita. Jaberiin hän on tutustunut sen verran, että on nähnyt tämän kultaisen Mersun pysäköitynä puoliksi jalkakäytävälle.

Korhosen mukaan kuninkaallisilla ei ole tapana ajella kultaisilla autoilla, jonka rekisterinumero ilmoittaa kuninkaallisen statuksesta.

”Kuninkaalliset eivät yleensä näytä, keitä he ovat eivätkä kerro titteliään”, Korhonen sanoo.

Mutta koska kultainen Mersu on oikeastaan osa kuvauksia, se muuttaa asiaa, hän huomauttaa. ”Positiivisten kulttuurihankkeiden tukeminen on kautta aikojen kuulunut prinsseille. Kaikissa kulttuureissa. Elokuvaprojekti on äärimmäisen hieno kulttuuriteko”, hän sanoo.

Mutta palestiinalainen prinssi?

Jaber selitti prinssin titteliään Ylen haastattelussa näin:

”Perheeni on pitänyt tittelinsä, joka on perua palestiinalaiselta al-Husseinin suvultani. Isäni ja isoisäni hallitsivat Jerusalemissa, kunnes joutuivat lähtemään maasta vuonna 1967.”

Korhonen on eritoten eurooppalaisten hallitsijasukujen asiantuntija. Lähi-idän asioita tuntee paremmin Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola. Onko hän kuullut oululaisesta prinssistä?

”Anteeksi mistä?”

Oululaisesta prinssistä.

”Kaikenlaisiin tyyppeihin olen törmännyt, mutta en oululaisiin prinsseihin”, hän sanoo.

Lyhyen selvityksen jälkeen johtolankoja alkaa löytyä. Oululainen prinssi Rami Jaber on kertonut kuuluvansa al-Husseinin sukuun, ja al-Husseinin suvun jäsenet todella ovat hallinneet Jerusalemia useaan otteeseen.

”Se on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista jerusalemilaisista suvuista”, Juusola sanoo.

Al-Husseinin sukuun on kuulunut Jerusalemin pormestareita ja islamin uskonnollisia johtajia, suurmufteja. Kuuluisin heistä on Jerusalemin suurmuftina vuodet 1921–1937 toiminut Amin al-Hussein. Hän on hyvin kiistanalainen hahmo, sillä marraskuussa 1941 al-Hussein lähti Saksaan tapaamaan Adolf Hitleriä.

Tapaamisesta säilyneiden dokumenttien mukaan al-Hussein ja Hitler keskustelivat muun muassa siitä, miten Arabimaat ja Saksa voisivat tehdä yhteistyötä. Olihan heillä al-Husseinin mukaan yhteiset viholliset eli englantilaiset, kommunistit ja juutalaiset.

Viime vuoden lopulla Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu väitti, että juutalaisten joukkotuhoon johtanut holokausti olisi alun perin ollut al-Husseinin idea. Historioitsijat tyrmäsivät väitteen, mutta suurmuftin ja Hitlerin suhteen sanotaan silti olleen lämmin.

”Varsinkin israelilaiset ovat nähneet al-Husseinin tällaisena paholaishahmona ja ylikorostaneet natsismia. Mutta palestiinalaisille hän oli yksi varhaisia nationalistisia johtajia, hyvin tärkeä hahmo”, sanoo Hannu Juusola.

Kun al-Husseinin sukupuuta selaa tarpeeksi pitkälle, eteen tulee vielä mufteja, prinssejä ja kuninkaitakin isompia nimiä.

Al-Husseinin suvun kerrotaan olevan lähtöisin 600-luvulla eläneestä Husayn ibn Alista. Hänen äitinsä oli Fatimah Zahra, jonka isä oli kauppias nimeltä Muhammed.

Tämä Muhammed on tuttu. Juuri hänet islaminuskon Jumala valitsi ainoaksi profeetakseen, vastaanottamaan ilmestyksiä, joista myöhemmin kirjoitettiin islamin pyhä kirja, Koraani.

Hänen jälkeläisensä siis viilettää nyt Oulussa kultaisella Mersullaan.

Jos Jaber on Jerusalemin al-Husseineja, hän kuuluu hienompaan sukuun kuin kukaan Oulussa tai koko Suomessa. Mutta voiko häntä kutsua prinssiksi?

”No ei ainakaan prinssiksi. Kyllä siinä on taidettu vähän paremmaksi pistää”, professori Juusola sanoo.

”Toki al-Husseinit ovat merkittävä suku, mutta eivät he mitään prinssejä olleet. Amin al-Hussein oli koko Palestiinan alueen mufti brittihallinnon alla, mutta ei hän mikään hallitsija ollut. Suku voi tietenkin kokea olevansa kuninkaallisia.”

Entä mitä sanoo toinen palestiinalainen, herra Taissir al-Adjouri? Hän on Palestiinan Helsingin-toimiston johtaja, joka vastaa puhelimeen Ruoholahdesta.

Tunteeko hän Rami Jaberia?

”Hän on Palestiinan poika, jonka Suomi on adoptoinut. Hän on todella aktiivinen ja positiivinen kansalainen”, al-Adjouri sanoo.

Niin kuin prinssit tapaavat olla?

”Heh, no, ainakin hän käyttäytyy kuin prinssi. Meillä ei Palestiinassa ole kuningas-järjestelmää. Uskon, että kyseessä on taiteilijanimi, jonka hän kyllä ansaitsee.”

Rami Jaber – prinssi – on hätääntynyt, sillä hänen valkoinen Mercedes-logolla varustettu lippalakkinsa on kateissa.

”Oletko nähnyt valkoista lippistäni”, Jaber kyselee työntekijöiltään.

Jaber keräilee lippiksiä, joita hänellä on jo yli sata. Ne ovat rivissä hänen kotonaan, mutta kesken kuvausten niitä ei valitettavasti ehditä lähteä ihastelemaan.

Mutta minkälainen mahtaakaan olla prinssin koti? Oulustahan löytyy monenlaisia palatseja ja Nokia-miljonäärien vanhoja taloja.

Prinssi Rami Jaber elää kuitenkin vaatimattomasti Oulun Niittyarossa, jossa järjestettiin asuntomessut vuonna 1974, alueella, jonka parkkipaikalla ei uskoisi näkevänsä kultaista Mersua.

Jaber ajaakin siviilissä Fiatia tai polkupyörää ja käyttää kultaista autoaan vain kuvauksissa. Kultainen Mersukaan ei ole oikeasti kultainen, se on vain teipattu kullanväriseksi.

Tosin Jaber huomauttaa, että hänellä on Abu Dhabissa aidolla kullalla päällystetty Porsche, jota hän on jo esitellyt Facebook-sivuillaan mutta jota ei ole vielä tuonut Suomeen.

”18 karaatin kultaa”, hän kertoo.

”Me rallikuskit emme osta autoja ajaaksemme niillä. Me ostamme ne kokoelmaa varten. Mutta en tuo autojani Suomeen, se olisi katastrofi ja saman tien uutisissa”, Jaber sanoo.

Hän kertoo, että on tilaamassa uutta Mercedes-Benziä, joka on kustomoitu vain hänelle.

”Mercedeksen täytyi kirjoittaa sopimus, että he eivät tee samanlaista autoa muille. Jos vaikka Dubain prinssi tai joku ystävä haluaa samanlaisen auton, heidän on kysyttävä minulta lupa. Totta kai annan sen, jos he haluavat.”

Lippalakki löytyy, ja prinssi on tyytyväinen. Tyytyväisenä prinssi kannattaakin pitää, sillä Oululle hän on jättipotti.

Harvalla suomalaisella kaupungilla on omaa elokuvantekijää, joka tarjoaisi kaupungille ikuisen näkyvyyden elokuvissaan. Juuri sitä Rami Jaber on Oululle luvannut.

Oulussa ollaan varmasti tyytyväisiä.

Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen, miltä tuntuu, että Oulu on saanut prinssin?

”No sehän on hienoa, että ihmiset löytävät Suomesta hyviä asuinpaikkoja.”

”Hän on hyvin positiivinen ja ulospäin suuntautunut kaveri, josta minulla on vain positiivista sanottavaa. Kansainvälisen näkyvyyden saaminen on erittäin vaikeaa, ja tällaisia väyliä kannattaa hyödyntää”, Pennanen sanoo.

Oulun keskustassa kuvatun rallielokuvan lisäksi kaupunki on saanut näkyvyyttä myös Jaberin tuotantoyhtiön kaahailuelokuvassa nimeltä 2 Hours to Las Vegas. Siinä ajetaan kahdessa tunnissa Los Angelesista Las Vegasiin.

11-minuuttista elokuvaa on katsottu Youtubesta yli miljoona kertaa. Kaahailuauton kylkiin on liimattu Suomen lippu ja palestiinalaisten lasten avustusjärjestön logo. Keulassa on tarra, jossa lukee englanniksi: Oulu – Pohjoisen Skandinavian pääkaupunki.

Prinssi työllistää elokuvillaan kymmeniä paikallisia, jotka pitävät huolen, että kamerat pyörivät, ruokahuolto pelaa ja aikataulut luistavat.

Oulusta prinssi on löytänyt paikkansa.

”Tämä on kotini, lapseni asuvat täällä. En tiennyt Oulusta mitään. Kaikki sanovat, että Oulu on pimeä paikka, mutta minä pidän Oulusta. En pidä Helsingistä tai Hollywoodista. Helsingissä on kyse vain bisneksestä. Hollywoodissa ihmiset ovat haikaloja, joiden puheesta 90 prosenttia on valhetta.”

Jaber kertoo, että hän haluaa tehdä Oulua tunnetuksi elokuvien ja myös jalkapallon kautta.

”Vien AC Oulun pelaamaan Qatariin, missä AC Oulu tulee häviämään, se on selvää. Mutta monet eurooppalaiset huippuseurat käyvät pelaamassa Lähi-idässä, ja kun eurooppalainen joukkue häviää, se on uutinen.”

Huhtikuussa julkaistavan elokuvan varalle Jaberilla on suuria suunnitelmia.

”Se saa huomiota Suomessa, Yhdysvalloissa ja Lähi-idässä. Olemme jo sopineet jakelusta, joka kattaa 1,7 miljardia ihmistä. Ja kyllä, puhun miljardeista, en miljoonista.”

Yli miljardi silmäparia tavoitetaan Jaberin mukaan losangelesilaisen Star Club -yrityksen kautta. Jaber on osakkaana Star Clubissa, joka tarjoaa julkkiksille sosiaalisen median palveluita. Yrityksen asiakkaita ovat Jaberin mukaan muun muassa brasilialainen jalkapallotähti Neymar ja rap-tähti Ludacris.

”Teemme töitä markkinoidaksemme elokuvaa ja Oulua”, Jaber sanoo. ”Ihmiset eivät ehkä usko, mutta olen pitänyt kaikki lupaukseni.”

Hän sanoo, ettei ole kiinnostunut rahasta. Juuri nyt sitä ei tulekaan, prinssi sanoo, mutta kolmen neljän vuoden kuluttua voi olla toisin.

”Raha on kuin kynnet: kun niitä leikkaa, ne kasvavat takaisin. Sitä tulee ja menee.”

Jaber sanoo haluavansa elää omassa kuplassaan, jossa on elokuvia, rallia ja moottoriurheilua. Lähi-itään hän ei kaipaa, sillä sinne ei ole tulossa rauhaa aikoihin. Politiikkaan hän ei halua ottaa mitään kantaa.

Mitä hän siis lopulta tavoittelee?

”Lopulta haluaisin vain, että lapseni olisivat minusta ylpeitä.”

Nyt prinssi on epämukavuusalueellaan: hänen täytyy näytellä.

Rami Jaber on tottunut tekemään elokuvia, joissa hänen hommanaan on ajaa autoa näyttävästi. Sen hän entisenä rallikuskina osaa. Juuri ajotaidot veivät hänet alun perin Hollywoodiin.

Hollywood-tuottajat olivat nähneet yli miljoonan muun katsojan tavoin Jaberin rallivideon, joka oli kuvattu Oulun keskustassa. Niinpä hänet pyydettiin stunt-ajajaksi The Fast and The Furious -elokuvasarjaan.

Silloin Jaber alkoi pohtia, miksi esiintyä muiden elokuvissa, kun elokuvia voisi ihan hyvin tehdä itsekin.

Mutta päärooli ei ole helppo tehtävä.

Jaber on valmistautunut rooliinsa ottamalla näyttelytunteja. Opettaja kävi hänen kanssaan roolia läpi vielä edellisenä yönä.

Myös käsikirjoitus pantiin samalla uusiksi. Näyttelijä Robert Knepper oli keksinyt syventää hahmoaan, minkä takia käsikirjoitukseen tehtiin vielä viime hetkellä muutoksia.

Elokuvaohjaaja Avi Cohen huutaa Jaberille ohjeita Oulun Rantakadulla. Katu on suljettu, kuten monet muutkin kadut viikonlopun aikana. Oulussa ei ole tehty näin mittavia liikennejärjestelyjä elokuvan kuvausten takia.

Nyt Jaberin pitäisi kävellä ulos rakennuksesta, jonka vieressä päivystää kaksi mustiin pukeutunutta, aseistautunutta moottoripyöräilijää. Kohtauksessa Jaberilla on käsissään timantti, jonka kanssa hänen pitäisi paeta moottoripyöräileviä asemiehiä.

Jaber katsoo miehiin, juoksee kultaiselle Mersulleen ja kaasuttaa pois. Moottoripyöräilijät lähtevät perään ja ampuvat konepistooleilla.

”Ei, ei!” ohjaaja huutaa. ”Sinun pitää katsoa noita tyyppejä ja huomata, että heillä on aseet.

Ja näin päättyy tarina komeasta prinssistä, joka oli kummallisten sattumusten kautta päätynyt kylmään Pohjolaan.

Prinssi kävelee uudelleen ulos rakennuksesta timantti kädessään. Hän katsahtaa kohti pahoja miehiä, joilla on käsissään pienet konepistoolit, ja nyt otto sujuu hyvin.

Elokuva valmistuu, se saa miljardi katsojaa ja Oulun kaupunki valtavan näkyvyyden.

Prinssistä tulee Hollywood-tähti, hänen lapsensa ovat ylpeitä isästään ja oululaiset omasta prinssistään.

Pohjolan elokuvatuotanto nousee kukoistukseen, eikä kukaan jaksa enää kaivella pieniä epätäsmällisyyksiä prinssin sukutaustassa.

Ja he kaikki elävät onnellisina elämänsä loppuun saakka.

Oulussa kuvatun elokuvan työnimi oli The Great Escape. Nyt elokuvan nimeksi on varmistunut Fate, ja sen ensi-ilta on 30. huhtikuuta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  5. 5

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Väärä asenne ja padotut tunteet saavat kehon sairastumaan, luennoi lääkäri tänä viikonloppuna Messukeskuksessa – Miten uskomushoitoja tarjoaviin lääkäreihin pitäisi suhtautua?

  9. 9

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  10. 10

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko toi vaimonsa siskon Etiopiasta Suomeen väärällä passilla – sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  7. 7

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  8. 8

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  9. 9

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää