Kiukkulinnut, Hullu Matti ja Hirviölaakso – pitäisikö elokuvien nimet ryhtyä taas suomentamaan?

Kun Adelelta ilmestyy kappale Hello, ei enää kukaan odota, että kohta tulee suomalaisversio Hei vaan.

Kun Adelelta ilmestyy kappale Hello, ei enää kukaan odota, että kohta tulee suomalaisversio Hei vaan. Se kuulostaisi nololta. Eikä elokuvienkaan nimiä enää juuri käännetä. Se on jopa kielletty.

Kun ensimmäinen James Bond -elokuva Dr. No tuli 1962 Suomeen, sillä oli nimenä 007 ja Tohtori Ei. Mutta kun Quantum of Solace tuli vuonna 2008, sitä ei enää käännetty. Ajateltiin kai, että nykysuomalaiset osaavat paitsi ääntää tuon nimihirviön, myös ymmärtävät mitä se tarkoittaa. Rahtu lohtua on paras kuulemani käännösyritys.

Tavallaan on sääli, ettei elokuvia enää käännetä. Menetimme yhden huumorin lajin.

Oli näitä tahattomia: Kellopeliappelsiini (A Clockwork Orange), Matkalla (Easy Rider), Svengijengi ’62 (American Graffiti), Lemmy Caution – piru mieheksi (Alphaville).

Ja tahallisia: Mitäs täälläroikut, Henri Moon? (Goin’ South). Mekko hampaissa – vipinää virsuissa (Zapped) tai Pure pölyä, jepari! (Eat My Dust).

Puhumattakaan kuolemattomista Ohukainen ja Paksukainen -käännöksistä Mohikaanimonnit motissa (Pardon Us), Lattapäät laineilla (The Saps at Seas) Rautahermoisia ruutiukkoja (Great Guns) sekä Päivänpaisteisia pässinpäitä (Sons of the Desert). Ja ylipäänsä: Ohukainen ja Paksukainen (Laurel & Hardy)!

Kun The Beatles -yhtyeestä tehtiin ensimmäinen elokuva vuonna 1964, se sai nimekseen A Hard Day’s Night. Suomeksi Yeah, Yeah, tässä me tulemme. Seuraavana vuonna tuli Help! Meillä se oli Apua!

Oikaisu 4. heinäkuuta kello 12.30: Kirjoituksessa väitettiin, että James Bond -elokuva oli nimeltään 007 ja Tohtori Ei. Ei, kyllä se oli Tohtori No, ja kirja taas oli kyllä Tohtori Ei.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat - Kuukausiliite

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää