Kuukausiliite

Helsinkiläiset rakensivat komeita huviloita Töölönlahden rannalle, mutta sitten ne rapistuivat – tältä näyttää kunnostettu Linnunlaulun sininen huvila sisältä

Maalari Jorma Helenius on kunnostanut upeaa huvilakotiaan vuodesta 1979 – makuuhuoneen intarsialattian hän valmisti 15 eri puulajista.

Jorma Helenius oli haravoimassa suuren huvilan pihaa, kun paikalle ilmestyi hollantilaisia arkkitehtuurin opiskelijoita. He olivat tulleet Linnunlauluun ihailemaan suomalaista puurakentamista.

Silloin huvilan piianrapusta ilmestyi yksi talon asukkaista pää veressä.

Toinen asukas oli lyönyt miestä otsaan sahalla.

”Verta valui joka reiästä raitoina naamalla. Se oli kuin kauhuelokuvasta”, Helenius muistaa.

Asukas pyysi Heleniukselta laastaria. Hollantilaiset perääntyivät.

Kun veriraitapää oli palannut taloon, opiskelijat tulivat kysymään, kuka talon omistaa.

Tuolloin, 1980-luvun alussa, rappiolla olivat sekä huvila että sen asukkaat.

”En kehdannut kertoa, että omistaja olin minä”, Helenius sanoo ja nauraa.

Varakkaat helsinkiläiset rakensivat komeita huviloita Töölönlahden rannalle ja läheisille kallioille 1800-luvun loppupuolella. Yhden suurimmista rakennutti rakennusmestari Nikolai Michelsson. Työ alkoi vuonna 1895 ja kesti neljä vuotta. Taloon tuli kolme kerrosta ja 24 huonetta. Michelsson omisti naapurihuvilankin eli nykyisen Villa Kiven.

Huvilassa asui myös nimekkäitä vuokralaisia, kuten filosofian tohtori Axel Olai Heikkel. Kirjailija Maila Talvion asunnossa vieraili kulttuurieliittiä, ja esimerkiksi Eino Leino ja Aino Kallas lausuivat runoja Talvion parvekkeella.

Arkkitehti Eliel Saarinenkin asui huvilassa.

Jorma Heleniuksen isoäiti osti rakennuksen vuonna 1950. Siinä vaiheessa Linnunlaulun huviloissa olivat jo koittaneet ankeat ajat, sillä tontit omisti valtio ja vuokrasopimuksia oli alettu tehdä vain vuodeksi kerrallaan.

Helenius epäilee viranomaisten kaavailleen, että huviloiden rapistuttua ne lunastettaisiin polkuhintaan ja purettaisiin. Osa huviloista katosi Helsingin kaupunginteatterin tieltä, ja nyt puuhaan osallistui myös Alvar Aalto. Aallon vuoden 1964 keskustasuunnitelmassa oli monikaistainen Vapaudenkatu, joka olisi tuhonnut suuren osan Linnunlaulun huviloista.

Mutta kaupunkilaiset vastustivat hanketta ja voittivat. Moni muu Helsingin hieno puuhuvila sen sijaan purettiin tai poltettiin.

”Palokunnat käyttivät niitä harjoituskohteina – puuhuviloilla ei ollut 1960-luvulla juuri arvoa”, Helenius sanoo.

Isoäidiltä rakennuksen ostivat Heleniuksen äiti ja täti. Huvilasta tuli nyt ankea vuokrakasarmi, jossa asui 20 ruokakuntaa. Kun naiset yrittivät myydä huvilaa pilkkahintaan, yhtään järkevää tarjousta ei tullut. Syy oli tontin lyhyt vuokrasopimus, jonka pidentämisestä viranomaiset eivät vieläkään neuvotelleet.

Lopulta Helenius ja hänen veljensä ostivat rakennuksen. Äiti vastusti kauppaa kiivaasti.

”Äiti ennusti, että uuvumme.”

Mutta Helenius rakasti vanhoja huviloita. Hän näki jo mielessään, mitä rakennuksesta voisi tulla. Mutta ensin piti ratkoa pari pulmaa.

”Elettiin kuin villissä lännessä. Osa vuokralaisista kusi nurkkiin. Nesteet valuivat alakertaan.”

Helenius ravasi asunto-oikeudessa 13 kertaa, jotta sai lopulta juopot ulos talosta.

Remontti alkoi vuonna 1979. Sähköt, katto, putket, viemärit. Parvekkeet, seinät, katot ja lattiat.

Ulkohuussista päästiin eroon vasta 1980-luvun puolivälissä. ”On ollut tekemistä tavallisen ihmisen rahoilla. Itse on tehty, mikä on osattu. Tämä on ollut rakennusakatemia.”

Mutta pattereita taloon ei tullut. Helenius ei halunnut niitä pilaamaan taiteellista vaikutelmaa, joten lämmitys piilotettiin kattoihin.

”Mieluummin maksan vähän enemmän sähkölaskua kuin porailen rakenteisiin vesiputkia tai vetelen niitä seiniin pintavetoina.”

Talon remontoinnissa auttoi, että Helenius oli oppinut koristemaalausta, kultausta, kipsitöitä, patinointia ja entisöintiä ollessaan töissä maineikkaassa Pullan entisöintiliikkeessä. Hänen puolisonsa Marja puolestaan oli töissä Kansallismuseossa konservaattorina.

Alkuperäisistä tapeteista ja kattomaalauksista oli säilynyt vain paloja, eikä valokuvia ollut. Seinien lakkausjäljistä paljastui huvilan runsas uusrenessanssityylinen ornamentiikka.

Heleniukset keksivät seinien ja kattojen kuviot ja värit omasta päästään ja toteuttivat ne vanhoilla menetelmillä. Ideoita etsittiin saman ikäisistä rakennuksista.

Esimerkiksi alakerran kulmasalissa pariskunnalle tuli tunne, että sen pitäisi olla vihreä. Mutta mikä sävy: lehmus, koivu, oliivi vai ehkä sammal? Ja millainen katto?

Kattomaalauksen idea löytyi arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelemasta kerrostalosta Katajanokalta.

”Tein näytepalan ja teippasin sen salin kattoon. Kuvio tuntui isolta. Toinen yritys meni liian kirpuksi. Vasta kolmas osui kohdilleen.”

Makuuhuoneeseen ja toiseen lastenhuoneista Helenius rakensi myös komeat intarsialattiat.

Sali toisensa jälkeen alkoi hehkua, ja koreimmat koristelut sai eteisaula. Tila on pöyhkeä kuin riikinkukko. Turkoosia, sinistä, punaista, vihreää, keltaista, kultaa, hopeaa.

Erittäin orientaalia!

Ajatus löytyi Moskovasta, missä Heleniukset olivat töissä eräässä palatsissa.

”Meidän tehtävänämme oli maalata palatsin orientaalihuoneen kipsireliefit.”

Pariskunta päätti irrotella samaan tyyliin omassa eteisessään. Apuun pyydettiin koristemaalariystävä, joka sai vapaat kädet.

Tulos on niin hieno, että eteishalli on yksi Heleniuksen suosikkipaikoista. Hän juo siellä usein aamukahvit, sillä auringonvalo heijastelee ja peilaa taianomaisesti seinien hopeoinneista ja kultauksista.

Viimeinen taisto huvilan puolesta käytiin 1980-luvulla. Tuolloin viranomaiset kaavailivat Linnunlaulun rakennuksia kulttuurikäyttöön. Mutta omistajat eivät myyneet eivätkä luovuttaneet. Kun 1990-luvun alun lama köyhdytti kaupunkia, huviloiden omistajat saivat vihdoin pitkät, 50 vuoden vuokrasopimukset.

”Samalla tonttivuokra kymmenkertaistui, mutta siitä en valita, koska hyvästä tontista kuuluu maksaakin.”

Sen sijaan Helenius valittelee vaativaa makuaan.

”Tällaiset koristemaalaukset ovat paljon työläämpiä kuin jos seinille heittäisi valmiin tapetin tai maalarinvalkoista maalia.”

Mutta minkäs teet: Helenius ei pysty vastustamaan menneen maailman kaunistuksia. Hän on vaimonsa kanssa sisustanut kotinsa kuin pietarilaisen palatsin. On vaikuttavia verhoasetelmia, sametilla verhoiltuja huonekaluja, kultakoristeisia sängynkatoksia, pylväitä, pilareita, palmuja. Ja kaakeliuuneja, joista yksi on tiettävästi peräisin vanhasta Kämp-hotellista.

”Meillä ei oikein mukavia tuoleja olekaan. Vieraat saavat valita vähemmän mukavien väliltä.”

Ja jokaiselle pöydälle isäntä on hankkinut liinan.

”Olen sanonut lapsilleni, että teillä on tosi miehekäs isä. En käy hurraamassa jääkiekkojoukkueille enkä rassaa autoja, mutta tilaisuuden tullen ostan pitsiverhoja ja samettisia pöytäliinoja.”

Vaimo tietää, miten tulee toimia antiikkimessuilla, jos jollain osastolla myydään pöytäliinoja.

”Hän yrittää taluttaa minut osaston ohi”, Jorma Helenius sanoo ja nauraa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Poliisi epäilee miehen käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kahta 6–7-vuotiasta lasta Pohjois-Karjalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää