Lampaanviulu isoäidin tapaan - Kuukausiliite | HS.fi

Lampaanviulu isoäidin tapaan

Mysi Lahtisen klassikkoreseptillä tehty lampaanviulu kruunaa pääsiäispöydän.

Hyvää lampaanviulua on muistettu valella uunissa, ja huonoon ei kannata tuhlata aikaa.­

1.4.2017 2:00 | Päivitetty 1.4.2017 2:00
  • n. 3 kg:n lampaanviulu

  • 1 tl kuivattua timjamia

  • 3 tl kuivattua basilikaa

  • 1 tl kuivattua salviaa

  • 1 tl kuivattua rosmariinia

  • 1 tl mustapippuria

  • 2 tl suolaa

  • 8–10 valkosipulinkynttä

  • 2 dl kermaa

  • 1 dl hyvää oikeaa kahvia

  • 3 sokeripalaa

  • 2 dl vahvaa äkäistä lihalientä

  • öljyä

Muotoile uunipellille kaksinkertaisesta alumiinifoliosta hieman lampaanviulua suurempi kaukalo ja nosta paisti siihen.

Mittaa yrtit, mustapippuri ja suola kuppiin. Sekoita mausteet keskenään. Kuori valkosipulinkynnet. Halkaise isot ja pulskat kahtia. Keitä hyvää kahvia puolentoista desin verran ja pane sokeripalat kahviin sulamaan.

Pistele viuluun teräväkärkisellä veitsellä 10 melko syvää reikää ja toppaa ne täyteen yrttiseosta. Sulje reiät valkosipulinkynsillä. Paina kynnet lihan sisään piiloon. Ulkona törröttävät sipulinpäät kärähtävät ja maistuvat pahalta. Sivele viulun pinta öljyllä ja ripottele loput yrttiseoksesta päälle. Nosta viulu 225-asteiseen uuniin ja paista runsaat viisitoista minuuttia. Vähennä sen jälkeen lämpö 200 asteeseen ja valele viulu kahvilla ja kermalla. Noin kymmenen minuutin kuluttua on lihaliemen vuoro tulla kaadetuksi viulun kannelle.

Hetken kuluttua on lihaa ruvettava valelemaan aina silloin tällöin folioon kertyneellä tuoksuvalla liemellä.

Laske tunnin kuluttua uunin lämpö 175 asteeseen. Jos liemi haihtuu liiaksi, lisää kiehuvaa vettä.

Mitä ahkerampi valelija on, sitä kauniimmin soivan viulun hän saa palkakseen noin kolmen tunnin kuluttua.

Nosta valmis lampaanviulu foliovuoasta. Kerää vuoan pohjalta herkullinen valeluliemi tarkasti talteen. Kääri paisti folioon ja peittele rauhoittumaan.

Resepti: Mysi Lahtinen

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite