Kuukausiliite

Sari Essayah yllättyi, kun hän huomasi tyttärensä Noora Knappin olevan tunnettu netissä – ”Aluksi äiti oli ihan pihalla”

Noora Knappin elämän parasta aikaa olivat ne viisi vuotta, kun äiti oli europarlamentaarikko ja Noora sai elää Euroopan pääkaupungissa.

Sari Essayah:

Kun esikoistyttäreni Noora oli kuusivuotias, kuulin, kuinka hän pohdiskeli kaverinsa kanssa leikin lomassa, ketkä ovat kuuluisia. Nooran kaveri sanoi, että Prinsessa Ruusunen, mutta Noora vastasi tomerana, että ei, kyllä Paavo Lipponen on kuuluisa. Hän oli kotona kuullut enemmän puhemiehestä kuin prinsessoista.

Työni poliitikkona on vaikuttanut perheeseeni paljon, eikä aina vain positiivisesti. Vaalit ovat rytmittäneet elämäämme, ja välillä olen kokenut syyllisyyttä siitä, että Noora ja hänen pikkusiskonsa Nea ovat joutuneet vaalituloksista johtuneiden muuttojen myötä politiikan heittopusseiksi.

Olen myös joutunut olemaan paljon poissa kotoa. Tarhaikäisenä Noora tokaisi kerran, että miksi et voisi olla perhepäivähoitaja, niin voisimme olla enemmän yhdessä. Se ei ollut minulle helppo hetki.

Noora on hyvin herkkävaistoinen, ja hän on ahdistunut monesti puolestani, kun elämäni on ollut hullunmyllyä varsinkin vaalien alla – satojen tuntien soittorumbaa ehdokasrekrytoinnissa ja viikkotolkulla kampanjointia. Noora on joutunut olemaan pienestä pitäen puolipakosta mukana puolueen tilaisuuksissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun pääsin vuonna 2009 europarlamenttiin, muutimme koko perhe Brysseliin. Mieheni Robert jätti työnsä erityislastenkodin ohjaajana ja ryhtyi koti-isäksi. Se oli välttämätöntä, sillä Belgian lain mukaan alle 12-vuotiaat eivät saa liikkua yksin eikä heitä voi jättää itsekseen edes omaan kotiin.

Brysselissä pystyin olemaan perheeni elämässä enemmän läsnä kuin Suomessa kansanedustajana, koska työmatka oli lyhyempi.

Kun putosin europarlamentista, koin syyllisyyttä, että tyttäreni joutuivat taas singahtamaan työni takia uuteen paikkaan. Muutimme kotipaikkakunnalleni Lapinlahdelle, kun Nooralla alkoi lukio. Muutos oli iso. Tyttöjen Eurooppa-koulussa oli ollut 3 000 oppilasta, Lapinlahdella kirkonkylän keskustassa asuu 3 000 ihmistä.

Ensimmäisenä syksynä en mennyt töihin, sillä halusin vain olla kotona joka päivä tyttöjen tullessa koulusta. Monia itkuja itkettiin, sillä heillä oli ikävä kavereita.

Kun Noora samana syksynä viritti olohuoneen nurkkaan kameran ja rupesi juttelemaan sille siskonsa kanssa, ihmettelin, että mikäs juttu tämä on. He alkoivat vlogata, ja heidän Twice as Nice -videobloginsa sai nopeasti uskomattomia katselumääriä. He alkoivat myös tehdä yhteistyötä nuortenlehti Demin kanssa ja pääsivät sen kautta haastattelemaan presidentti Sauli Niinistöäkin. Heitä tuskin yhdistettiin tuolloin minuun, mikä oli hyvä asia.

Noorasta tuli pian lukionsa oppilaskunnan puheenjohtaja, mistä seurasi paikka Lapinlahden nuorisovaltuustossa. Kun tämän kevään kuntavaalit olivat tulossa, kysyin, kiinnostaisiko Nooraa lähteä ajamaan siellä nuorten asioita. Noora sai 42 ääntä ja tuli valituksi.

Noora on luonteeltaan tasainen, sovitteleva ja diplomaattinen, ja hänellä on taito tulla eri-ikäisten ja erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Minulle ei tule mieleen hetkeä, jolloin olisin huutanut hänelle.

Nooran nuoruus Brysselissä oli hyvin erilainen kuin omani Lapinlahdella. Asuin isoäitini ja hänen kehitysvammaisen kasvattityttärensä kanssa. Mummolta opin, ettei ole miesten ja naisten töitä. Hän oli jäänyt nuorena leskeksi ja tarttui niin kirveeseen kuin sukkapuikkoihinkin. Jäin mummon hoiviin yksivuotiaana, kun äitini sai töitä opettajana Iisalmesta, josta ei järjestynyt minulle hoitopaikkaa. Äiti tuli kuitenkin luoksemme viikonloppuisin.

Marokkolaista isääni en lapsena tuntenut, sillä vanhempani muuttivat erilleen ennen kuin täytin yksi. Vuosiin en ollut tekemisissä hänen kanssaan. Isän poissaolo ei ollut tabu tai salaisuus, mutta hän ei ollut myöskään erityisesti esillä äidin tai mummon puheissa.

Kotonamme oli kylän puhelinkeskus, jota mummoni hoiti. Tuvan nurkassa oli yleisöpuhelin, jossa ihmiset kävivät soittamassa milloin kätilöä, milloin eläinlääkäriä. Palkkapäivinä kotiimme tuli nousuhumalaisia miehiä tilaamaan taksia, ja joskus heidän illoistaan seurasi aamuyön hälytystehtäviä. Näin jo varhain elämän varjopuolet.

Yhdeksänvuotiaana menin mukaan paikallisen urheiluseuran toimintaan, koska siellä oli kivoja kavereita. 1970-luvulla naapurusto alkoi autioitua. Lehmät laitettiin pois, kaupat suljettiin, eikä minulla ollut enää kavereita lähistöllä. Niinpä keskityin urheiluun. Ollessani noin 14-vuotias uusi valmentaja innosti kilpakävelyyn. Välillä nolotti, kun paikallislehdessä oli kissankokoinen kuva minusta SM-mitalin kanssa, jos tulokseni oli ollut ajallisesti huonompi kuin mikä oma tavoitteeni oli ollut.

19-vuotiaana pääsin Vaasaan opiskelemaan kauppatieteitä. 24-vuotiaana sain ensimmäisen arvokisamitalini. Urheilu-urani jälkeen työskentelin muun muassa tilintarkastajana.

Kun pääsin eduskuntaan kristillisdemokraattien listoilta vuonna 2003, moni ajatteli, että nyt tuokin ex-urheilija keksi lähteä politiikkaan. Monille oli yllätys, että olin istunut jo Lapinlahden kouluneuvostossa, lautakunnissa ja valtuustossa, aivan kuten Noora nyt.

Olin ajatellut, että jossain vaiheessa elämääni isä vielä ottaa yhteyttä. Kun olin nelikymppinen, hän yllättäen soitti. En tarkkaan muista, mistä puhuimme. Aloimme kuitenkin pitää yhteyttä, ja menimme perheen kanssa tapaamaan häntä Pariisiin. Varsinkin tyttöjen takia on ollut hienoa tutustua häneen. Heille isoisän tapaaminen on ollut tärkeää.”

Noora Knapp:

Teini-ikäisenä ajattelin, etten halua ikinä lähteä politiikkaan. Olin äidin kautta nähnyt, miten raakaa ja epäreilua se voi olla. Minua kaiveli etenkin se, ettei äiti tullut toista kertaa valituksi europarlament-tiin isoja puolueita suosivan vaalijärjestel-män takia. Hän sai kuitenkin 61 000 ääntä, enemmän kuin kukaan muu suomalainen naisehdokas.

Äidin työmäärä on ollut järkyttävä varsinkin vaalien alla, sillä kristillisdemokraateissa ei ole kovin paljon palkattuja aktiiveja. Joskus olen sanonut äidille, että hei, sä nukuit viime yönä kaksi tuntia ja nyt lähdet jonnekin torille, niin onko tässä mitään järkeä.

Meillä ei syödä arkena illallista yhdessä. Näen äitiä parina päivänä viikossa, sillä hän on arkipäivät Helsingissä, ja minä, sisko ja isä olemme Pohjois-Savossa. Olemme silti hyvin läheisiä. Äiti on aina järjestänyt minulle aikaa, jos olen tarvinnut. Esimerkiksi tänä keväänä ennen yhteiskuntaopin ylioppilaskoetta soitin äidille eduskuntaan ja sain tentata häntä muutaman tunnin siitä, mikä on hallituksen tehtävä. En tiedä, kuinka myöhään yöhön hän joutui tekemään töitä puheluni takia.

Viisi vuotta, jotka sain viettää Brysselissä, olivat elämäni parhaat. Äiti teki silloinkin pitkää työpäivää mutta tuli aina illalla kotiin. Pidin kansainvälisestä koulustani ja sain nähdä maailmaa, sillä esimerkiksi autolla Pariisiin pääsi parissa tunnissa.

Murrosiässä minulla oli äidin kanssa vähän vääntöä. En esimerkiksi saanut jäädä Brysselin yöhön hengailemaan, eikä poikia saanut tulla yökylään. Se otti päähän. Tuntui, että kaikilla muilla oli chillimmät rajat. Kapinoin ottamalla sen kortin esille, että hän oli paljon pois kotoa.

Paluu Suomeen oli minulle kova pala. Tuntui, että minulle oli annettu lähes täydellinen elämä ja sitten se riistettiin pois. Äiti sen sijaan osasi suhtautua niin europarlamentista kuin aiemmin eduskunnasta putoamiseensakin tosi hyvin. Hän vain käänsi katseensa kohti seuraavia vaaleja niin kuin kilpakävelijänäkin hän käänsi katseensa seuraaviin kisoihin. Joskus olen kuitenkin miettinyt, näyttääkö äiti meille todellisia tunteitaan. En ole nähnyt hirveän usein hänen itkevän.

Viime syksynä lukiomme valinnaisen lyhyen kielen opiskelijoilta leikattiin puolet opetuksesta pois. Se meni minulla pahasti tunteisiin, ja teimme nuorisovaltuustossa aloitteen leikkausten kohdistamisesta toisin.

Äiti huomasi heti, mikä palo minulle oli syttynyt, ja kysyi, haluanko lähteä kuntavaaliehdokkaaksi.

Jotkut varmasti ajattelevat, että olen kopio äidistä ja katson äänestyksessä, mitä hän äänestää. Se ei haittaa. Kokeilen nyt, millaista politiikka on. Tänä keväänä saan lakin ja olen hakenut yliopistoon opiskelemaan journalismia ja viestintää. Pidän kirjoittamisesta, ja olen Lapinlahden paikallislehdessä harjoitteleva toimittaja.

Kun muutimme Brysselistä Lapinlahdelle, aloimme siskoni Nean kanssa kuvata Youtubeen videoita elämästämme, jotta Belgian-kaverimme tietäisivät kuulumisemme. Yllättäen katsojia videoille alkoikin tulla tuhansia. Aluksi äiti oli ihan pihalla ja varoitteli netin vaaroista. Nyt videoillamme on yhteensä yli 2,5 miljoonaa näyttökertaa.

Kaksi vuotta sitten meidät valittiin tubettajatapahtuma Tubeconissa ehdolle vuoden tulokkaiksi. Palkintogaala televisioitiin, ja silloin äiti tajusi, kuinka iso ilmiö tubettaminen on. Kun aloimme tienata sillä rahaa, äiti nimitti itsensä kirjanpitäjäksemme. Viime jouluna lopetimme yhteisen vlogimme, kun halusin keskittyä kirjoituksiini. Nyt tubetan yksin, ja sisko miettii, mitä haluaa tehdä.

Olen saanut kotona kristillisen kasvatuksen ja käynyt aina sunnuntaisin jumalanpalveluksessa. Molemmat vanhempani ovat absolutisteja. Minun ei ole tarvinnut koskaan pelätä, että porukat olisivat kotona kännissä, ja lapsuuteni on ollut hyvin turvallinen.

Lapsena minulla oli superkihara tukka ja hyvin tummat piirteet. Mietin, mistä ne tulevat. Olen aina ollut tosi kiinnostunut siitä, että äiti on puoliksi marokkolainen. Hän ei ole kuitenkaan koskaan puhunut siitä, millaista on ollut elää ilman isää. Kai se on ollut hänelle niin luonnollinen asia.

Olin ala-asteella, kun äiti tapasi isänsä ensimmäistä kertaa aikuisiässä. Ei äiti esittänyt papalle mitään kysymyksiä, että miksi lähdit. Tapaaminen oli tosi kaunis hetki. Oli todella siistiä saada lisää sukulaisia.”

Sari Essayah, 50, on kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja ja entinen kilpakävelijä. Noora Knapp, 18, on tämän kevään abiturientti, Lapinlahden nuorin kunnanvaltuutettu ja tubettaja.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhesiteitä
 • Noora Knapp
 • Kuukausiliite

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   HIM päätti viimeisen Amerikan-kiertueensa New Yorkissa fanien kirkuessa

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Pankkikortteja mahdollisesti kopioitu – Aasiassa tehdyistä nostoista kolmessa päivässä jo 19 rikosilmoitusta

  8. 8

   Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut

   Tilaajille
  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  8. 8

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  9. 9

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kerttu Niskanen vahvin takaa-ajon loppukirissä – nuori huippulupaus Eveliina Piippo sai sakon varaslähdöstä
  3. Suuri metrolauantai sujui pehmeästi siihen nähden kuinka paljon liikkeellä oli ”kokemattomia metronkäyttäjiä” – HSL:n arvion mukaan matkustajia oli yli 200 000
  4. Jari-Matti Latvalan rallikausi päättyi puuhun viimeisellä erikoiskokeella –”En olisi halunnut lopettaa vuotta tällä tavalla”
  5. HIM päätti viimeisen Amerikan-kiertueensa New Yorkissa fanien kirkuessa
  6. Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä
  7. Pohjois-Korean ulkoministeri vierailulle Kuubaan – Kuuba on hylkiövaltion viimeisiä liittolaisia
  8. Tunti sitten
  9. Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut Tilaajille
  10. Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta epäillään kuolonkolarista Japanissa – ajoi humalassa punaista päin
  11. Tänään tv:ssä: Armi Ratia ajoi kauneuden asiaa – Jörn Donnerin Armi elää! on erilainen muotokuva suomalaisen muotoilun teräsnaisesta
  12. Juoksijoiden silmiä kirveli, kurkkua kuivasi ja nenä vuosi – Delhin puolimaraton järjestettiin hengenvaarallisesta savusumusta huolimatta
  13. Näytä lisää