Nuoret miehet lykkäävät isäksi ryhtymistä niin kauan, että monelta jää lapsi tekemättä – se on outoa, sillä biologisesti näin ei tarvitsisi olla

Kolmekymppisistä miehistä vain joka kolmas on isä ja nelikymppisistä lähes joka kolmas on lapseton – ja sitä vanhempana ensimmäisen lapsen saa vain muutama prosentti ikäluokasta.

Lauri Kristian Relander teki vain kaksi lasta, Tapio Rautavaara oli yksi suurten ikäluokkien isistä, Mauri Pekkarinen kuuluu Suomen suurimpaan, 1947 syntyneiden ikäluokkaan ja Tuukka Temonen on syntynyt 1975, jolloin suuret ikäluokat tekivät eniten lapsia. Jari-Matti Latvala on lapseton kuten suurin osa 1985 syntyneistä miehistä, kun taas Pete Parkkosella on lapsi toisin kuin suurimmalla osalla 1990 syntyneistä.


1.7.2017 2:00 | Päivitetty 3.7.2017 8:31

Nyt on 1970-luvun puolessavälissä syntyneellä miehellä kiire, jos meinaa vielä lapsia tehdä.

Asia on nimittäin niin, että vain hyvin harva mies saa ensimmäisen lapsensa yli 40-vuotiaana ja vain erittäin harva yli 43-vuotiaana.

Se ilmenee aineistosta, jonka Tilastokeskus kokosi Kuukausiliitteen pyynnöstä. Excel-taulukkoihin on kirjattu kaikki suomalaisten miesten lapset vuodesta 1960 vuoden 2016 loppuun saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?