Suomen tekonurmi­jalkapallo­kentiltä katoaa joka vuosi kaksi miljoonaa kiloa kumi­rouhetta – mutta minne se menee? - Kuukausiliite | HS.fi
Kuukausiliite

Suomen tekonurmi­jalkapallo­kentiltä katoaa joka vuosi kaksi miljoonaa kiloa kumi­rouhetta – mutta minne se menee?

Jalkapalloilijan kodin tunnistaa mustista palleroista lattialla. Eikä ihme, sillä kumirouhetta katoaa tekonurmikentiltä jopa pari miljoonaa kiloa vuodessa.

Tältä näyttäisi, jos kaikki Suomen tekonurmijalkapallokentille levitetyt kumirouheet vietäisiin kerralla. Laskelmien mukaan Suomen tekonurmikentille on levitetty 37 miljoonaa kiloa kumirouhetta. Sellaisen rouhemäärän tilavuus on 74 970 kuutiometriä. Yhden Volvo FMX -kuorma-auton lavalle mahtuu 13 kuutiometriä lastia. Koko rouhemäärän kuljettamiseen tarvittaisiin siis 5 767 kuorma-autoa. Jos kaikki nuo autot asettuisivat metrin välein peräkkäin Länsiväylälle, letka olisi noin 63 kilometriä pitkä ja ulottuisi Helsingin Ruoholahdesta Karjaan Rejböleen. (Kuvassa näkyvän kuljetusyhtiön autoissa ei oikeasti kuljeteta kumirouhetta.) Kuva: Mika Ranta / HS

Julkaistu: 7.10.2017 2:00, Päivitetty 10.10.2017 8:18

Kumipalleroita tarttuu nappulakenkiin, sukkiin ja pelihousuihin. Varusteiden mukana kumirouhetta ajautuu joka kotiin, jossa asuu jalkapalloilija. Sitä päätyy sohvalle, pesukoneeseen, lakanoihin, viemäriin ja jätevesiverkostoon.

Yhden jalkapalloilijan mukana kentältä kulkeutuu vain jokunen gramma kumirouhetta. Mutta Suomessa on 140 000 aktiivi­pelaajaa. He käyvät kentällä lähes joka päivä.

Luetuimmat - Kuukausiliite

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat