Kuukausiliite

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ei ole enää kaikkitietävä räyhääjä, vaan hänestä on tullut liukas saippua

Kun Touko Aalto nousi politiikan huipulle, hän muuttui toiseksi ihmiseksi.

Touko Aalto on tehty saippuasta. Hänestä ei saa otetta.

Kun Aalto tuli kaksi vuotta sitten Jyväskylästä eduskuntaan, hän tiesi kaiken. Hän haukkui hallituksen leikkauksia, jotka tuhoaisivat Suomen tulevaisuuden. Pääministeri Juha Sipilän kilpailukykysopimus oli Aallon mukaan kopioitu ”suoraan Mao Tsetungin Kiinasta”.

Vaikka Aalto oli ensimmäisen kauden kansanedustaja, hän käytti paljon puheenvuoroja, eniten koko vihreiden ryhmästä. Hän haukkui hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa, Talvivaaran tekohengitystä, työllisyyspolitiikkaa.

”Ymmärrättekö te, että valtio ei ole kotitalous”, Aalto opasti pääministeriä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ensimmäisessä puheenvuorossaan eduskunnassa Aalto kertoi tuntevansa Lähi-idän fundamentalismia, koska oli tutkinut aihetta kehitysmaatutkimuksen opinnoissaan.

Kun valtiovarainvaliokunnan verojaostossa käsiteltiin syksyllä 2015 seuraavan vuoden tuloverotaulukoita, Aalto vaati valiokunnassa kovia veronkiristyksiä. Hän oli vasemmistoliittolaisempi kuin vasemmistoliiton Kari Uotila.

Sitten kaikki muuttui. Touko Aalto päätti pyrkiä vihreiden puheenjohtajaksi.

Äkkiä Aalto olikin korostetun nöyrä ja rakentava. Hän ojenteli sovinnon kättä joka suuntaan. Hänen iskulauseensa oli ”kohdaten, kasvokkain ja keskustellen”.

Aalto määritteli itsensä sosiaaliliberaalin markkinatalouden kannattajaksi, jossa ”hyvinvointivaltio on renki, ei isäntä”.

”Touko on kahdessa vuodessa kehittynyt valtavasti. Hänen kanssaan on hyvä tehdä yhteistyötä”, sanoo Elina Lepomäki, kokoomuksen markkinahenkisen laidan edustaja, joka on istunut verojaostossa Aallon kanssa.

”Meillä ei ole Toukon kanssa mitään oleellisia mielipide-eroja verotukseen liittyvissä peruskysymyksissä.”

Vihreät valitsivat Touko Aallon kesäkuussa puolueen puheenjohtajaksi, mutta yhä on aika vaikea sanoa, kenet he oikein valitsivat.

Ainakaan hän ei ole enää räyhä-Aalto.


Heinäkuussa Aalto ja Juha Sipilä hehkuttivat Twitterissä käyneensä hyvän puhelinkeskustelun matkalla maalikauppaan. Sittemmin hän ei ole enää edes sopuillut.

Julkisuutta Aallolla on sen sijaan riittänyt. Hän on ollut kaikenlaisten lehtien otsikoissa avioeronsa ja uuden naisystävänsä takia. Lisäksi hän on profiloitunut suhtautumalla myönteisesti väkivallattomaan kansalaistottelemattomuuteen. Se on Aallon mukaan hyväksyttävää, ”kunhan käyttää omaa harkintaa”.

Uusin Aalto on varovainen. Uusia avauksia puolue ei ole tehnyt, mikä ei sinänsä ole ihme. Onhan vihreät muutenkin jatkanut kipuamistaan kannatuskyselyissä. Aalto yrittää pitää kielen keskellä suuta ja poissa poskesta.

Tämä on tiukka paikka. Touko Aalto saattaa puolentoista vuoden kuluttua olla Suomen pääministeri tai valtiovarainministeri.

Siihen nähden hänestä tiedetään yhä vähän.

”Olen mysteerimies”, Aalto sanoo itse ja naurahtaa.

Haastatteluun on varattu lohileipää, mutta Touko Aalto ei sitä syö. Selviää, että Aalto ei olekaan sekasyöjä – vaikka hän on niin kertonut aiemmissa haastatteluissa.

Hän kertoo olevansa nykyisin vegaani. Vegaanit eivät syö mitään eläinperäistä.

Silti Aalto kaataa kahviinsa tavallista maitoa. Kauramaitoa saisi kahvilan tiskiltä. Mutta hän ei jaksa lähteä sitä hakemaan.

Aalto perustelee kasvissyöntiään kertomalla polveilevan tarinan lapsuudestaan. Hän ulkoilutti perheen Pepi-koiraa Karjamäentiellä Joensuussa ja ihmetteli, miksi ihmiset syövät eläimiä, vaikka muutakin syötävää olisi.

”Eihän me syödä Pepiäkään”, kuusivuotias Touko sanoi äidilleen.

Mutta äiti ei ymmärtänyt kasvissyöntiä eivätkä oikein muutkaan. He vain kummastelivat, miksi Touko ei syö.

Aalto kertoo, että hänen lapsuutensa sankari oli brontosaurus, iso lehtiä syövä dinosaurus. Äidin mieliksi hän kuitenkin suostui syömään liha-makaronilaatikkoa.

Savonlinnassa vuonna 1984 syntynyt Touko Aalto on keskimmäinen perheen kolmesta lapsesta. Isä on teknisten töiden lehtori ja äiti työskentelee Joensuun yliopiston kirjastossa.

Kun perhe muutti Joensuuhun 1990-luvun alussa, Aalto kertoo, että hänen mieleensä piirtyi spraymaalilla sillan kaiteeseen töherretty teksti. Siinä luki: ”Lama.”

Perheellä oli Aallon mukaan rahasta tiukkaa. Siitä kuulemma kumpuaa hänen vahva sosiaalinen omatuntonsa. Toinen nuoruuden avainkokemus oli Aallon mukaan se, että häntä kiusattiin yläasteella.

”Näen edelleen mielessäni pienen kiusatun pojan, joka nojaa koulun punatiiliseen seinään”, hän sanoo.

Siis punatiiliseen seinään.

Aalto on taitava tarinankertoja, joka visualisoi oman tarinansa kuin elokuvan kohtaukset. Pepi-koira, brontosaurus, lama-graffiti, punatiilinen seinä.

Aallon käsikirjoittamat kohtaukset kertovat siitä Touko Aallosta, jonka hän haluaa meidän näkevän.

Touko Aalto voisikin olla elokuvatähti. Hän on melkoinen alfauros, 193 senttiä pitkä. Hänellä on kova ääni ja urheilijan olemus. Hän käy säännöllisesti punttisalilla. Viime kesänä hän pyöräili Jyväskylästä Pariisiin.

Nuorena hän pelasi kymmenen vuotta jääkiekkoa Joensuun Jokipojissa. ”Olin varma peruspakki”, Aalto kertoo.

”Varma peruspakki” on äijämäinen kuvaus, joka ei välttämättä toimi kovin hyvin pyrittäessä vihreiden puheenjohtajaksi. Onhan vihreiden jäsenistöstä ja äänestäjistä suuri enemmistö naisia.

Puheenjohtajakisan aikana Aalto korostikin ulkopuolisuuttaan. Urheilijaksi hän luki liikaa, älyköksi urheili liikaa. Hän pelasi jääkiekkoa, mutta oli kuulemma peruspakiksi ”liian kiltti ja arka”.

Netissä pyöri kesällä Kommunistisen nuorisoliiton lehden haastattelu, jossa 19-vuotias Aalto toteaa: ”Kommunistien aatteet vastaa omaakin ajatusmaailmaa, eli kansan enemmistö ja luonto ovat tärkeämpiä kuin markkinat.”

Aalto kertoo, että kyse oli nuoren lukiolaispojan maailmantuskasta. Hän hylkäsi kommunismin luettuaan enemmän Neuvostoliitosta ja totalitarismista.

Lukion jälkeen Aalto pääsi Jyväskylän yliopistoon lukemaan valtio-oppia. Ensin hän kaavaili pyrkivänsä ulkoministeriön diplomaattikurssille. Sittemmin hän haaveili tutkijan urasta.

Opinnot kuitenkin jäivät kandin papereihin, sillä politiikka vei mukanaan. Vuonna 2008 hän pääsi Jyväskylän kaupunginvaltuustoon. Vuodet 2011–2015 hän toimi vihreiden kansanedustajan Jani Toivolan avustajana.

Eduskuntaan hän pääsi toisella yrittämällä vuonna 2015. Kevään kuntavaaleissa vihreät nousi Jyväskylän suurimmaksi puolueeksi. Aalto sai peräti 2 371 ääntä.

Aallon mukaan vihreiden linja ei ole hänen kaudellaan muuttunut millään tavalla. Puolue ajaa edelleen ihan samoja perusasioita kuin ennenkin: ympäristöä, oikeudenmukaisuutta, koulutusta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia.

”Sanoitan asioita ehkä hieman toisin kuin Ville Niinistö”, Aalto sanoo.

Ainakin hän käyttää enemmän sanoja.

Niinistö sai vihreiden kannatuksen nousuun toistelemalla koulutusleikkausten turmiollisuutta. Niinistön viesti oli napakka. Aalto sen sijaan selittelee pitkästi ja koukeroisesti.

Hyvä esimerkki on oluiden tuominen ruokakauppaan. Vaalikoneessa vuonna 2015 Aalto kannatti vahvojen oluiden tuomista ruokakauppaan. Nyt hän kuitenkin vastustaa hallituksen esitystä aiheesta.

Vaikka kannanmuutos on päivänselvä, Aalto ei myönnä kääntäneensä takkiaan. ”Olen ollut asiassa koko ajan looginen”, hän sanoo. Aallon perustelun mukaan ongelma ei ole tilavuusprosentti vaan oluen hinta.

Samanlaiseen selittelyyn Aalto päätyi keskustelussa rallin MM-kisoista. Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo nosti esiin Aallon kirjoituksen vuodelta 2008, jossa todetaan Suurajojen olevan Jyväskylälle imagohaitta.

Aalto on selvästi loukkaantunut Wallinheimon ”tahallisesta väärinymmärtämisestä”. ”Ralli pysyy Jyväskylässä”, hän vakuuttaa.

Touko Aalto on saippuaa, ja hänestä on vaikea saada otetta, mutta yhdestä asiasta hänen tuttunsa ovat yhtä mieltä: hän pitää ihmisten kohtaamisesta.

Kun Aalto kävi vaalien alla tukiryhmineen jyväskyläläisessä diskossa jakamassa vaalimainoksia, hän jumahti ensimmäiseen pöytään keskustelemaan parikymppisten nuorukaisten kanssa autoista. Siitäkin huolimatta, että ääniä ei pöydästä heruisi. Nuorukaiset aikoivat äänestää perussuomalaisia.

Aalto väitteli persunuorten kanssa toista tuntia polttoaineverosta ja sähköautoista. Mainokset jäivät muiden jaettavaksi.

”Se oli kiinnostava keskustelu. He tiesivät paljon autoista”, Aalto muistelee.

Vaikka Aalto on ensimmäisen kauden kansanedustaja, hän tuntee ja huomioi eduskunnan henkilökuntaa paremmin kuin moni veteraaniedustaja. Vahtimestareita ja siivoojia hän moikkaa aina.

Aalto on hyvä tyyppi, sanovat jopa kilpailijat muista puolueista.

Aalto osaa kuunnella, ja hän ottaa myös kuulemastaan opiksi. Näin kertoo yksi Aallon pitkäaikaisista tukijoista, vihreiden entinen kansanedustaja Rosa Meriläinen.

Meriläinen kertoo, että Aallolla on tapana pyytää jatkuvasti eri tahoilta näkemyksiä eri asioista: parrasta, vaatteista, hiusmallista ja toki myös politiikasta. Poikkeuksellista Meriläisen mukaan Aallossa on kuitenkin se, että hän ottaa neuvoista vaarin.

”Minulla ei ole vaikeuksia muuttaa näkemyksiäni, jos kuulen paremman argumentin”, Aalto sanoo.

Touko Aalto on vähän niin kuin Zelig.

Ai mikä? Aalto kysyy.

Zelig on Woody Allenin esittämä hahmo samannimisessä vuonna 1983 valmistuneessa elokuvassa. Zelig muuttui aina kussakin tilanteessa seurassaan olevien ihmisten kaltaiseksi.

Vertaus naurattaa Aaltoa. Hän myöntää, että hänessä on tiettyä kameleonttimaisuutta. Mutta sitten hän huolestuu.

”Ei kai sitä ymmärretä väärin?”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  4. 4

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  5. 5

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  6. 6

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  7. 7

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  8. 8

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  9. 9

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  10. 10

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää