17. tammikuuta: Tuore arkkitehti Salme Setälä ihmettelee, miksei Suomen itsenäisyys tunnu miltään, ja koulupoika Urho Kekkonen saa yskän - Kuukausiliite | HS.fi

17. tammikuuta: Tuore arkkitehti Salme Setälä ihmettelee, miksei Suomen itsenäisyys tunnu miltään, ja koulupoika Urho Kekkonen saa yskän

Kuukausiliitteen kirjoitussarjassa seurataan sisällissodan kulkua sata vuotta sitten eläneiden ihmisten merkintöjen kautta. Tammikuun 17. päivänä kansanedustaja Santeri Alkiota harmittaa, että Suomen lipusta on tulossa punakeltainen.

Keväällä 1918 taiteilija Akseli Gallen-Kallela oli itsenäistyneen Suomen pääesikunnassa erikoistehtävissä suunnittelemassa lippuja, kunniamerkkejä ja univormuja. Kun Suomen lipusta kiisteltiin, punakeltaiset värit olivat vahva vaihtoehto.

17.1.2018 9:59

Torstai 17. tammikuuta 1918

Vasta valmistunut 24-vuotias arkkitehti Salme Setälä kirjoittaa päiväkirjaansa Helsingissä. Hän yrittää ymmärtää, että Suomi tosiaan on nyt itsenäinen maa. Miksi se ei tunnu oikein miltään?

”Vapaa, itsenäinen kansalainen kirjoittaa. Omituista – sitä ei tunne itseään enää. Tuo salainen, ihana, mahdoton unelma, tuo toiveittein toive ja unten unikuva –onko se totta? Onko se todella saavutettu? Sitä ei voi todeksi uskoa. Eikä usko myöskään sitä, ettei ole hulluna innosta, täynnä isänmaallista hehkua, shamppanjaa veressä. Ei – väsynyt, epäuskoinen, ikäänkuin unessa kulkija. Odottaa vain heräävänsä julmaan todellisuuteen. Ei iloitse, ei sure, antaa vain kaiken mennä kuin menee, ottaa vastaan mitä tulee.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kuukausiliite