Rasismi ajoi Umayya Abu-Hannan Hollantiin, eikä hän näe tilanteen parantuneen – ”Mustana ihmisenä on 90-prosenttisesti inhimillisempi elää ja kasvaa Amsterdamissa kuin Helsingissä”

Umayya Abu-Hanna muutti kahdeksan vuotta sitten Suomesta, kun halusi säästää tytärtään suomalaiselta rasismilta. Sittemmin vihapuhe on Suomessa arkipäiväistynyt, mutta siinä on Abu-Hannan mielestä jopa yksi hyvä puoli.

Umayya Abu-Hannaa ei kotikulmillaan Amsterdamissa tunnisteta. Jos joku hänet tietää, hän on ”vain Reeman kielitaidoton äiti”.


| Päivitetty

Umayya Abu-Hanna muutti tyttärensä Reeman kanssa Helsingistä Amsterdamiin kahdeksan vuotta sitten. Lähtö nousi otsikoihin, kun palestiinalaissyntyinen Abu-Hanna julkesi sanoa ääneen lähtönsä syyn: suomalainen rasismi.

Abu-Hanna kertoi, miten ohikulkijat olivat huudelleet hänen kolme­vuotiaalle, Etelä-Afrikasta adoptoidulle tyttärelleen ”saatanan neekeriä”. Hänet kuitenkin leimattiin liioittelijaksi: eihän nyt tuollaista voi Suomessa tapahtua. Sittemmin maahan­muuttajat ovat lehdissä ja somessa kertoneet entistä rajummista reaktioista, esimerkiksi päälle sylkemisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?