Kuukausiliite

Jörn Donnerilla on kuusi lasta, joista vain kahdelle nuorimmalle hän on ollut isä – poika Rafael kuuli pienenä kavereiltaan isänsä syövästä

Jörn Donnerilla on kuusi lasta, joista vain kahdelle nuorimmalle hän on ollut isä. Kahteen ensimmäiseen hän katkaisi yhteyden lasten äidin takia, ja kahta seuraavaa hän ei halunnut tavata, koska nämä olivat vahinkoja, Donner sanoo.

Rafael Donner, 27:

”Kun olin pieni, kaikki tiesivät, kuka isäni on. Kavereillani oli tapa esitellä minut Donnerin poikana, ja yksi oli jopa tallentanut numeroni puhelimeensa sillä nimellä. Minulla ei ollut omaa identiteettiä.

Kun olin kymmenen, koulussa kaksi tyttöä tuli kertomaan, että heidän äitinsä oli lukenut lehdestä Jörn Donnerin eturauhassyövästä. Onko se totta, he kysyivät. En tiennyt isäni sairaudesta ja mietin, miksi ihmiset tietävät hänestä asioita, joita minä en tiedä.

Tuntui kuin minulla olisi ollut kaksi isää: se, joka käski syömään vihanneksia ja istui keittiössä lukemassa kirjaa, sekä julkinen isä, johon minulla ei ollut mitään kontrollia.

Jo syntyessäni olin lööppi Ilta-Sanomissa: Donnerille poika: ’kauhea rumilus’. Tuntui, että olen vain jatkumo jollekin suuremmalle. Siitä tuli minulle monenlaisia kriisejä ja itsetunto-ongelmia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäiset vuoteni elin Jörnin, toimittaja-äitini Bitte Westerlundin ja isoveljeni Danielin kanssa Helsingissä, Kruununhaassa.

Kun olin viisi, muutimme Los Angelesiin, jossa Jörn oli Suomen konsuli. Menin diplomaattiperheiden suosimaan ranskalaiseen kouluun, jossa luokkatoverinani oli esimerkiksi Brunein sulttaanin poika.

Saimme vapaan kasvatuksen. Läksyjämme ei vahdittu. Ennen kuin sain tietää, ettei joulupukkia ole, minulle kerrottiin, ettei Jumalaa ole. Ainoa neuvo, jonka Jörn minulle antoi, oli ’Älä koskaan sano ei ilmaiselle reissulle’.

Tarkoituksenamme oli olla Los Angelesissa neljä vuotta, mutta Jörn viihtyi vain puolitoista vuotta. Limusiinimaailmasta muutimme maaseudulle Bromarviin, josta lähimpään kauppaan oli 20 kilometriä.

Miehekkyys oli landella todella tärkeää, mutta olin hyvin herkkä lapsi. Saatoin itkeä koko oppitunnin, jos en saanutkaan matikankokeesta täysiä pisteitä. Kamppailin jatkuvasti itkua vastaan ja laskin päiviä siitä, milloin olin viimeksi itkenyt. Myöhemmin kuulin Jörniltä, että hänkin oli itkenyt paljon pienenä ja se oli ollut myös hänelle todella hankalaa.

Luin ensimmäistä kertaa Jörnin kirjan 17-vuotiaana. Olin Australiassa vaihto-oppilaana, jonne hän lähetti Linnun varjon. Kirja oli ihan okei. Jörnin elokuvat katsoin vasta paljon myöhemmin. Sain hänestä muutenkin tarpeekseni, sillä kaikki puhuivat hänestä niin paljon.

Parikymppisenä päätin opiskella ammattikorkeakoulussa elokuvaohjaamista ja käsikirjoittamista. Jörn sanoi, ettei suosittele, mutta otti minut tuotantoihinsa mukaan runneriksi. Armi elää! -elokuvassa esitin Armi Ratian argentiinalaista hidalgoa.

Katsoessani Jörnin työskentelyä ajattelin, että kyllähän minäkin tuohon pystyn. Jörn on aika erikoinen ohjaaja, jos vertaa moderneihin tekijöihin. Hän ei sano näyttelijöille juuri mitään. Jörn on myös ainoa ohjaaja, joka on usein monta päivää etuajassa aikataulusta.

”Tunnen syyllisyyttä siitä, että Jörn on ollut minulle isä, mutta ei neljälle lapselleen muista suhteista.”

Opiskellessani elokuvaa vakuutuin, että minun ei tarvitse tehdä yhtä paljon töitä kuin muiden. Minullahan oli jo nimi ja lahjakkuutta! Luuloni olivat harhaisia ja tein tosi paskoja elokuvia. Nyt olen ollut mukana yli 50 elokuvassa ja ajattelen silti olevani ihan amatööri.

Kun valmistuin toissa vuonna, aloin kuvata Jörnin kanssa Perkele – Kuvia Suomesta -elokuvaa. Olemme tehneet yhdessä myös tv:tä. Kesällä tulee dokumentti Ingmar Bergmanista, ja tein myös ohjelman Neljä keskustelua Jörn Donnerin kanssa, joka kuvattiin neljässä eri maassa.

Teemme parhaillaan myös yhteistä kirjaa, joka julkaistaan syksyllä. Kirjoitamme siinä toisillemme vuorotellen kirjeitä. Kirja syntyi minun aloitteestani, sillä ymmärtääkseni itseäni minun pitää ymmärtää myös isää. Pohdin suhdettamme myös juuri julkaistussa esseekokoelmassani Ihminen on herkkä eläin.

Viime vuosina suhteemme on tullut läheisemmäksi ja tasapuolisemmaksi. Pystymme kommunikoimaan kaikesta, mutta kummallekin on helpompaa kirjoittaa kuin puhua. Kirjoittaminen on täsmällistä.

Tärkeimmät ominaisuudet Jörnissä ovat hänen rauhattomuutensa ja uteliaisuutensa. Kun Jörn oli pieni, hän sanoi aina ’jag ska, jag ska’, minä aion tehdä sitä ja tätä. Perhe rupesi kutsumaan häntä Jaskaksi. Minulle anekdootti kertoo uhmasta, halusta todistaa maailmalle, että on jonkin arvoinen. Näen saman vahvasti myös itsessäni.

Vaikeinta suhteessamme ovat matkat. Kaksi päivää me pärjäämme, sen jälkeen kaikesta tulee mahdotonta. Riitelemme käytännön asioista: Seurataanko gps:ää vai 20 vuotta vanhaa muistikuvaa siitä, miten missäkin pitää ajaa? Saako tässä ravintolassa polttaa vai ei? Jörnissä on se ongelma, että hän on tottunut päättämään kaikesta.

Olen tavannut kaikki Jörnin neljä lasta hänen muista suhteistaan. Tunnen syyllisyyttä siitä, että Jörn on ollut minulle isä, mutta ei heille. En ole ansainnut sitä. Kahdella Jörnin lapsista on ollut tosi rankka elämä. Toinen joi itsensä vähän aikaa sitten hengiltä, ja toinen oli huumeriippuvainen kymmenen vuotta.

Jörn ei tunne syyllisyyttä siitä, ettei ole ollut muiden lastensa elämässä mukana. Sen sijaan hän on kertonut julkisuudessa, ettei pidä pojastaan ja että hän yritti saada toisen lapsensa kohdalla abortin. Rehellisyys on tärkeä osa Jörnin identiteettiä, mutta en pidä siitä, miten hän on julkisuudessa kohdellut lapsiaan.

Toisaalta myös Jörn on olosuhteiden vanki. Hänen isänsä kuoli, kun Jörn oli kaksi. Hän ei ole koskaan ymmärtänyt, mikä isän rooli on tai kuinka paljon tuollaiset kommentit satuttavat. Hän on myös tuntenut paljon vihaa lastensa äitejä kohtaan.

Jörnin elämässä työ menee kaiken edelle, myös minun ja Danielin. Se ei haittaa. Tiedän, että hän välittää meistä. Tapaamme noin kerran viikossa isän toimistolla Pohjoisrannassa. Keskustelemme työasioista, poltamme tupakkaa, ja autan häntä tietokoneen kanssa.

On ihan mahdotonta, että Jörn jäisi koskaan eläkkeelle. Ei elämästään voi jäädä eläkkeelle.”


Jörn Donner, 84:

”Minulla on kuusi lasta eri suhteista, mutta olen pitänyt huolta vain nuorimmistani Rafaelista ja Danielista. Rafaelin syntyessä olin 57-vuotias ja ensimmäistä kauttani eduskunnassa. Olin ihan tavallinen isä, joka vei lapsiaan jalkapalloharjoituksiin.

Neljän muun lapseni kanssa en ole ollut juuri tekemisissä. Päätin aikoinaan katkaista yhteydet kahteen ensimmäiseen poikaani, jotka syntyivät 21-vuotiaana solmimastani avioliitosta. Entinen vaimoni oli hyvin hankala, eivätkä mitkään tapaamisajat sopineet hänelle.

En halunnut olla tekemisissä myöskään kahden muun lapseni kanssa, sillä he olivat vahinkoja. En ollut suhteessa heidän äitiensä kanssa. Ruotsissa asuva poika on nyt 36-vuotias, ja käy Suomessa kerran vuodessa. Tyttärestä taas tuli alkoholisti. Vähän aikaa sitten hän kuoli omaa syytään. Se oli valitettava tapaus, mutta en käynyt edes hautajaisissa.

Rafaelin ja Danielin kanssa minulla ei ole koskaan ollut mitään vakavampia ristiriitoja. Rafael muistuttaa jonkin verran minua. Meissä on määrättyä äkkipikaisuutta, joka voi olla jopa vaaraksi. Teemme liian nopeita päätöksiä.

En ole koskaan vaatinut Rafaelilta mitään tai yrittänyt vaikuttaa hänen näkemyksiinsä. Kehittyköön itse ja luokoon omia teitään. Rafael on kouluttanut itsensä filmaajaksi ja hoitaa Studentbladetin päätoimittajuutta. En usko, että Rafael näkee minua minkäänlaisena esikuvana. Hän suhtautuu minuun hyvin kriittisesti, mikä on vain hyvästä.

Olen nuorin viidestä sisaruksesta. Isäni, kielitieteilijä Kai Donner kuoli vain 46-vuotiaana. Hänen munuaisensa lakkasivat toimimasta ilmeisesti hänen rankkojen Siperian-matkojensa seurauksena. Olin hänen kuollessaan kaksi, ja isättömyys oli minulle luonnollista. En koskaan kaivannut häntä.

Äitini Margareta von Bonsdorff oli ylempää sivistysaatelia ja kuului 1800-luvulle. Hän oli aloittanut lääketieteen opinnot mutta lopetti ne mentyään naimisiin. Äidillä oli syöpä, ja hän oli usein sairaalahoidossa ja eri lepokodeissa. Hän oli synkkämielinen ja pessimistinen jouduttuaan viiden lapsen yksinhuoltajaksi.

Kahdesta veljestäni tuli ansioituneita tutkijoita ja professoreita, vanhin siskoni kouluttautui arkkitehdiksi ja nuoremmasta tuli vanhanaikaisesti perheenäiti. Äitini olisi halunnut, että rupean opiskelemaan kieliä, mutta protestoin perhettäni ja koko porvarillista yhteiskuntaa vastaan. Olen lukenut myöhemmin äitini kirjeistä, että hän oli hyvin huolissaan tulevaisuudestani. Olin poliittisesti vasemmalla, mikä ei herättänyt myötätuntoa muunkaan sivistyssukuni piirissä. Perusolettamus suvussamme oli, että olemme älykkäitä ja meidän pitää antaa osamme yhteiskunnan kehitykseen.

En välittänyt sukuni paineista. Minusta tuli radikaali ja toisinajattelija.

Minulla ei ole aavistustakaan siitä, millaisen miehen mallin olen Rafaelille antanut. Ainakin olen ollut tasa-arvoinen feministi, joka on propagoinut naisten aseman parantamiseksi. En ole koskaan raiskannut naisia tai lähennellyt heitä ilman heidän lupaansa.

”Minusta on hyvä, että Rafael ja Daniel ovat olemassa, muttei meidän tarvitse joka päivä nähdä.”

Minusta on hyvä, että Rafael ja Daniel ovat olemassa, muttei meidän tarvitse joka päivä nähdä. Minähän en ole kristitty, mutta Raamatussa lukee vähän muuntaen, että oma itse on ihmiselle tärkein henkilö. Jopa kristityt ovat sen verran realisteja, että ymmärtävät sen.

Teen edelleen yhtä paljon töitä kuin aiemmin mutta määrätietoisemmin ja paremmin. En ole laiskistunut. Tuorein romaanini ilmestyy pian, ja minulla on rauhallinen mielentila. Juuri nyt ei ole pakonomaista tarvetta aloittaa mitään isoa työtä.

Sen sijaan siivoan jälkiäni ja yritän ylläpitää kuntoani. Työhuoneellani on soutulaite, ja käyn henkilökohtaisen valmentajan luona kerran viikossa. Harrastan terveitä elintapoja enkä syö lihaa kovin usein. Viinaakin juon kohtuullisesti mutta säännöllisesti. Mutta tämä hitaus. En enää pysy poikien enkä juuri kenenkään perässä.

Radikaali ja toisinajattelija olen silti yhä. Määrätty tyytymättömyys on elämässä tärkeää.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  2. 2

   ”Minä yritin, rakastin ja toivoin” – Hanna eli vuosia seksittömässä suhteessa, mutta lopulta jäljellä oli vain yksi vaihtoehto

   Tilaajille
  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  7. 7

   Mäntsäläläiseen pöheikköön rakennetaan kaikessa hiljaisuudessa lentokenttää, vaikka lupaa lentotoiminnalle ei vielä ole

  8. 8

   Siviilipoliisit seurasivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

  9. 9

   Miksi päiväkodeissa osoitetaan mieltä? Tyhjenevätkö hoitopaikat tänään kokonaan? HS kokosi yhteen faktat, jotka auttavat ymmärtämään päiväkotien ulosmarssia

  10. 10

   Toroppalan kylästä lähtenyt rakennusmestari Pertti Vanhanen vastaa nyt Lontoossa 50 miljardin kiinteistösijoituksista – ”Olen ollut pienestä pojasta asti puuhakas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  2. 2

   Siviilipoliisit seurasivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

  3. 3

   Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

  4. 4

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  5. 5

   70 neliön kolmioon vietiin 600 muuttolaatikkoa, kertoo muuttomies – Tavallisessa suomalaisessa kodissa on 30 000–50 000 tavaraa

  6. 6

   Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

  7. 7

   Kaj Turusen loikka sinisistä kokoomukseen löi säröä hallitukseen – Näin dramaattinen päivä eteni

  8. 8

   Synnytyksestä suoraan korkokenkiin ja meikkiin hypännyttä Katea on turha sääliä: Se on pohjimmiltaan ammatin­valintakysymys

  9. 9

   30-vuotias mies tuomittiin vankeuteen 14-vuotiaan tytön raiskauksesta – tarjosi ennen tekoa uhrille kannabista

  10. 10

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  9. 9

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää